leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6478 RON

1 USD = 3.9793 RON

1 GBP = 5.2258 RON

1 XAU = 153.4282 RON

1 AED = 1.0833 RON

1 AUD = 2.8686 RON

1 BGN = 2.3764 RON

1 BRL = 0.9626 RON

1 CAD = 3.0576 RON

1 CHF = 4.1386 RON

1 CNY = 0.5795 RON

1 CZK = 0.1826 RON

1 DKK = 0.6230 RON

1 EGP = 0.2219 RON

1 HUF = 1.4303 RON

1 INR = 0.0547 RON

1 JPY = 3.5542 RON

1 KRW = 0.3536 RON

1 MDL = 0.2376 RON

1 MXN = 0.2114 RON

1 NOK = 0.4872 RON

1 NZD = 2.6248 RON

1 PLN = 1.0807 RON

1 RSD = 0.0393 RON

1 RUB = 0.0588 RON

1 SEK = 0.4469 RON

1 TRY = 0.6249 RON

1 UAH = 0.1412 RON

1 XDR = 5.5771 RON

1 ZAR = 0.2669 RON

Editia 6807 - 19 sep 10:38

Secunda fatală

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 30 octombrie 2017

Un tânăr a trecut de la agonie la extaz şi înapoi într-un an. A fost găsit îngheţat sub un balcon, ajutat să îşi găsească o slujbă şi un acoperiş deasupra capului, însă apoi braţul drept i-a fost amputat la locul de muncă. Au trecut aproape trei luni de atunci, iar bărbatul tot mai aşteaptă un răspuns de la şefii de la Autoliv şi de la poliţiştii care fac ancheta penală

Secunda fatală

Ajuns la Braşov în căutarea unui trai mai bun, în urmă cu aproximativ un an avea să fie găsit îngheţat, sub un balcon de bloc, de către un localnic cu ajutorul căruia a trecut iarna trecută, primind haine şi câte o masă caldă. Aceeaşi persoană l-a ajutat pe buzoianul Daniel Pădurean să-şi găsească un loc de muncă, dar şi să se înscrie apoi pentru un interviu la una din marile companii din Braşov.
„Era un necunoscut, dar ne-a impresionat rezistenţa unui om de a trăi în frig şi mai ales că muncea cu ziua, nu cerşea. Ne-am hotărât să îl ajutăm cu ce putem. L-am învăţat să îşi facă un CV, apoi i-am găsit o cameră pe care şi-o putea permite din salariul său”, povesteşte braşoveanul care i-a fost sprijin personajului nostru.
Lucra ca operator linie într-o divizie a Autoliv Braşov cand viaţa avea însă să i se schimbe într-o secundă. În dimineaţa de 7 august a parcurs înapoi drumul de la bucurie la necaz, de data aceasta însă unul care avea să-l afecteze pe viaţă: i-au fost amputate două treimi din braţul drept, braţ prins într-un utilaj, la locul de muncă.

Şi-a văzut două treimi din mână smulse de un utilaj
„S-a angajat în data de 26 iunie şi atunci i-a fost făcut un instructaj sumar de protecţia muncii, pentru ca apoi, timp de două săptămâni să asiste la operaţiunile care au loc în divizia din care făcea parte. După această perioadă, un coleg mai experimentat i-a arătat cum se spală rolele care aveau să-i fie fatale”, povestesc apropiaţii accidentatului.
Momentul groaznic în urma căruia a rămas cu o invaliditate este descris tot de aceştia: „Spălarea acelor role din utilajele de vopsire şi uscare a chingilor folosite la producţia de centuri de siguranţă se face în anumite condiţii şi anume prin modificarea viteza lor de mişcare şi a temperaturii. În orice variantă, se spală cu rolele în mişcare. Le mai spălase, dar nu în totalitate, refuzând să cureţe un cuptor final din cadrul utilajului, zonă de care se ocupau colegi mai cu vechime. În acea dimineaţă a primit indicaţia de a spăla utilajul şi i-au fost setaţi acei parametri, din display, de către un coleg. Şi-a pregătit instrumentele necesare şi s-a apucat de spălarea rolelor, aşa cum îi arătase un coleg mai cu vechime în secţie. Apucă să spele câteva zone cu role, când, apropiindu-se de finalul părţii care îi revenea lui, simte că mâna îi este prinsă între valţuri şi este tras înspre înăuntrul cuptorului. Dintr-un gest reflex de autosalvare  îşi trage corpul în afara cuptorului şi se retrage, fără însă o parte din membrul superior drept”.

Acuză lacune în protecţia muncii şi în măsurile de prim ajutor
Daniel Pădurean a rămas conştient, s-a trecut la acţiuni de prim ajutor, dar şi la discuţii pe tema a ceea ce s-a întâmplat.
„S-au făcut mai multe erori, considerăm noi. O dată, fişa postului presupunea ca Daniel, în calitate de operator de linie, se afla în perioada de şcolarizare, necesitând supraveghere şi indicaţii directe în sarcinile ce le primea. Această supravghere nu a existat. Apoi, măsurile de protecţia muncii nu au fost duse până la capăt, lipsind cu desăvârşire prelucrările individuale sub forma unor instrucţiuni proprii de lucru a fiecărui utilaj. Daniel ne-a povestit că nu i s-au prezentat niciodată utilajele diviziei explicit şi cu instrucţiuni şi riscuri specifice modalităţii de operare. Deşi a rămas conştient, rămâne un mister pentru noi ce s-a întâmplat exact în momentul accidentului, pentru că Daniel ne-a spus că a simţit că, după ce curăţase o parte dintre valţuri, s-a mărit viteza acestora exact în momentul în care mâna i-a fost prinsă brutal. Apoi, este posibil ca oamenii din jurul lui să se fi pierdut cu firea în ceea ce priveşte măsurile de prim ajutor. A sosit în primă fază o ambulanţă care nu l-a putut prelua, în situaţia sa dificilă, cu braţ amputat. Ne gândim că este posibil să nu se fi anunţat că are mâna ruptă. Abia a doua ambulanţă l-a putut transporta la spital, unde nu a mai putut fi ataşat braţul smuls”, spun cei care îi sunt aproape tânărului, care a avut nevoie de 10 zile de spitalizare.

Aşteaptă rezultatele anchetelor
Cei care îl sprijină în aceste momente grele aşteaptă un răspuns competent cu privire la cauzele şi condiţiile în care s-a petrecut accidentul, în acest caz fiind deschis dosar penal pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, la Secţia 2 de Poliţie Braşov. Inspectoratul Teritorial de Muncă desfăşoară, de asemenea, o anchetă. „Inspectorii ITM i-au luat o declaraţie pe patul de spital. S-a formulat o plângere, printr-un avocat, pentru vătămare corporală şi aşteptăm să fie chemat la audieri”, au mai precizat apropiaţii lui Daniel.

Reprezentanţii companiei nu au oferit, deocamdată, un răspuns
În încercarea de a obţine un punct de vedere al reprezentanţilor fabricii de la Braşov a companiei suedeze Autoliv, am cerut acest lucru prin intermediul adresei de email dedicată relaţiilor cu presa, la data de 24 octombrie. La trei zile distanţă (27 octombrie), am încercat să solicităm punctul de vedere şi telefonic, însă de la recepţie ni s-a explicat că singura modalitate de contact este respectiva adresă de email, la care am revenit în aceeaşi zi, fără să fi primit, deocamdată, un răspuns.

+5 -6

Comentarii

unde pot sa gasesc aceasta om

2017-10-30 19:24:56


Stie cineva cum pot sa contactez cu aceasta om

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional