leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6586 RON

1 USD = 4.1342 RON

1 GBP = 5.3120 RON

1 XAU = 160.4438 RON

1 AED = 1.1255 RON

1 AUD = 2.9787 RON

1 BGN = 2.3819 RON

1 BRL = 1.1073 RON

1 CAD = 3.1313 RON

1 CHF = 4.0964 RON

1 CNY = 0.5935 RON

1 CZK = 0.1795 RON

1 DKK = 0.6246 RON

1 EGP = 0.2307 RON

1 HUF = 1.4475 RON

1 INR = 0.0567 RON

1 JPY = 3.6283 RON

1 KRW = 0.3640 RON

1 MDL = 0.2411 RON

1 MXN = 0.2041 RON

1 NOK = 0.4886 RON

1 NZD = 2.7818 RON

1 PLN = 1.0845 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0611 RON

1 SEK = 0.4534 RON

1 TRY = 0.7564 RON

1 UAH = 0.1483 RON

1 XDR = 5.7019 RON

1 ZAR = 0.2877 RON

Editia 6845 - 12 noi 22:54

Securitatea la incendiu a şcolilor, o ecuaţie cu multe necunoscute

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 12 sepembrie 2018

Respectarea tuturor prevederilor legale pare o misiune imposibilă pentru autorităţi

Securitatea la incendiu a şcolilor, o ecuaţie cu multe necunoscute

După tragedia de la Colectiv, din luna noiembrie a anului 2015, legislaţia privind securitatea la incendiu a suferit mai multe modificări, fiind introduse condiţii mult mai stricte în acest domeniu. Apariţia noii legislaţii a făcut ca unele şcoli, multe construite înainte de anul 1990, conform standardelor de la momentul respectiv, altele cu o vechime de peste 100 de ani, să nu mai corespundă din acest punct de vedere. În aceste condiţii, autorităţile locale au destul de multă bătaie de cap, pentru că ar trebui să se facă lucrări, inclusiv la şcolile care funcţionează în clădiri istorice. 
În ceea ce priveşte Braşovul, în oraş sunt  68 de unităţi de învăţământ, care funcţionează în 87 de clădiri, iar pentru toate municipalitatea braşoveană are în plan obţinerea avizelor avizele şi apoi a autorizaţiilor ISU. „Ne-am propus ca pentru toate unităţile de învăţământ să obţinem autorizaţia de securitate la incendiu, fie direct prin lucrări, fie prin reparaţii, extinderi sau construcţii noi complexe”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

2016 - un set de reguli, 2017 - alt set de reguli
Demersurile în acest sens au început în anul 2016, când a fost început un program de elaborare a documentaţiilor în vederea obţinerii avizului ISU (o etapă premergătoare obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu). „La momentul respectiv erau vizate clădirile care nu erau incluse în programe de reparaţii capitale sau alte modificări majore la structura de rezistenţă, cum este cazul extinderilor sau recompartimetărilor”,  a afirmat Toarcea.
Procedurile nu au fost terminate, iar un an mai târziu, Primăria Braşov a avut parte de o nouă surpriză. „În 2017 s-a modificat legislaţia care reglementa avizarea, astfel că a trebuit să reluăm toată procedura începută anul anterior”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
Acum, după cum precizează Toarcea, pe măsură ce sunt eliberate avizele „demarăm procedurile de proiectare conform acestui document şi facem lucrările posibile. Aceste avize sunt eliberate în baza unui scenariu la incendiu”.

Se caută soluţii realiste
Pentru ca o şcoală construită de mulţi ani să corespundă noilor cerinţe privind protecţia împotriva incendiilor, ar fi nevoie, în unele cazuri, de intervenţii extrem de complicate. De altfel, reprezentantul Primăriei Braşov a precizat că „în această perioadă, împreună cu ISU, încercăm să găsim soluţii tehnice pentru a ne putea încadra în legislaţia în vigoare, dar acestea să fie realiste”.
Un exemplu în acest sens sunt scările, care au fost dimensionate conform normativelor existente la momentul construirii clădirilor. De câţiva ani, prin legislaţie au fost stabilite noi dimensiuni, iar pentru a reface scările ar fi nevoie chiar de dărâmarea unor pereţi exteriori. De asemenea, conform noilor standarde, uşile de la sălile de clasă trebuie aibă o lăţime de 90 cm, însă în unele imobile vechi acestea nu mai corespund. Pentru intrarea în legalitate ar fi nevoie o lărgire a acestora, însă astfel de intervenţii ar putea afecta structura de rezistenţă a clădirii, mai ales în imobilele istorice.
De asemenea, în urma consultărilor dintre specialiştii celor două instituţii, s-a ajuns la concluzia că în toate şcolile, trebuie înlocuite lambriurile din PVC şi, în special în grădiniţe este necesară montarea  unor trape de desfumare, pentru a fi prevenită intoxicarea micuţilor cu monoxid de carbon.
Probabil, cea mai realistă soluţie analizată de specialişti este instalarea unor sisteme de alarmare la incendiu, sau a unor scări exterioare de evacuare.

Dilema uşilor de la clase
O altă problemă este cea a uşilor de la sălile de clasă. Regula spune că acestea trebuie să se deschidă spre exterior, astfel încât să permită ieşirea rapidă a copiilor din încăpere. Dacă se montează în acest mod, apare o altă problemă: se poate ajunge la blocarea fluxurilor de evacuare de pe coridoare, mai ales dacă acestea nu au o lăţime foarte mare. În aceste condiţii, nu este exclus ca specialiştii să ajungă la concluzia că ar fi mai bune uşile glisante.

Care este situaţia actuală
Sorin Toarcea a precizat că în momentul de faţă, în ceea ce priveşte problema securităţii la incendiu, există mai multe categorii de unităţi de învăţământ. „Sunt clădirile noi, cum este cazul corpului nou de la Colegiul Naţional «Dr. Ioan Meşotă», sau cele la care s-au făcut recent reparaţii capitale, cum este cazul Şcolii Gimnaziale nr. 12 -  corpul de pe strada de Mijloc - pentru care au fost eliberate autorizaţiile. De asemenea, sunt şcolile la care lucrările sunt  în derulare, cum este cazul Colegiului de Informatică, al Şcolii Gimnaziale nr. 4, sau există contracte semnate, cum este cazul corpului A al Colegiului Naţional Unirea. În cazul acestor unităţi, se vor efectua şi lucrările necesare obţinerii autorizaţiei ISU. Aceeaşi situaţie este şi în cazul unităţilor pentru repararea cărora sunt în curs licitaţiile de lucrări”, a explicat Toarcea. În schimb, acesta a precizat că există şcoli care funcţionează în imobile cu o situaţie juridică neclară, cum este cazul Liceului de Muzică.
Conform datelor Primăriei Braşov, în oraş sunt 25 de unităţi de învăţământ care au primit avizele ISU, 5 pentru care documentaţiile sunt în faza de avizare, iar 16 la care se refac dosarele, conform modificărilor din anul 2017.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional