Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 17:53

Şef bucătar de închiriat: cumpără, găteşte, serveşte, face şi curat

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 25 august 2020

Bogdan Cozma, un cunoscut şef bucătar din Bran, testează de 3 luni conceptul de „Private Chef”. Spune că are clienţi din Bucureşti, Braşov, Buzău, a fost chemat chiar şi în Grecia

Şef bucătar de închiriat: cumpără, găteşte, serveşte, face şi curat

Când Mahomed nu poate merge la munte, vine muntele la Mahomed. Cam acesta este principiul după care au fost nevoiţi să se ghideze angajaţii din HoReCa, odată cu venirea pandemiei şi refuzul autorităţilor de a redeschide restaurantele: dacă oaspeţii nu mai pot merge la ei, se duc ei acasă la oaspeţi. Le gătesc şi îi servesc în intimitatea şi siguranţa propriei locuinţe, făcându-i să se simtă mai ceva ca în localurile de lux.
Asta a făcut şi Bogdan Cozma, fost head chef la cel mai renumit restaurant din Bran, astăzi Private Chef (bucătar personal, trad.) – călătoreşte peste tot pe unde este solicitat şi găteşte pentru evenimente private, chiar în bucătăriile clienţilor. Spune că face asta deja de mai bine de 3 luni, timp în care a umblat prin Bucureşti, Braşov, Buzău şi a ajuns chiar şi până în Grecia.
Bogdan şi echipa lui se ocupă de absolut tot: achiziţia de ingrediente, pregătirea mâncării, servit şi chiar curăţenia de după. Tot ei aduc şi ustensilele, neavând nevoie de la clienţi decât de un frigider, o plită şi un cuptor. Şi se poate alcătui un meniu decent chiar şi cu un buget mai modest, de 100 - 150 lei de persoană.
Bogdan este bucătar de 7 ani şi spune că visa demult la tipul acesta de business. Conceptul de „Private Chef” presupune să te bucuri de o cină ca la restaurant în intimitatea casei tale. Suni bucătarul, îi spui cam ce ţi-ai dori, ce buget ai şi câte persoane trebuie hrănite, iar de acolo se ocupă el. Fie că ţi-e poftă de un meniu tradiţional, ca la bunica, vrei să-ţi impresionezi prietenii cu un proţap ori te-ai gândit să experimentezi fine cuisine-ul parizian, un private chef adevărat ar trebui să fie capabil să onoreze cerinţe dintre cele mai diverse şi exigente. Cum ar fi, de exemplu, un piept de porumbel în crustă de prune uscate şi seminţe de pin, furnir din cartofi copţi şi sos de vin cu ciocolată amăruie. Ori o supă cremă cappuccino din ceapă albă cu trufe, spumă de cimbrişor şi ou de prepeliţă cu extract de vanilie şi cognac.
„Când am fost în Anglia, am gătit inclusiv carne de cangur şi struţ, iar în Grecia o doradă uriaşă, de peste 3 kilograme, de captură, pe care am cumpărat-o direct de la pescari. Pentru că ador să lucrez cu ingrediente naturale şi sunt obişnuit să-mi fac cumpărăturile, pe cât posibil, de la producătorii locali. Deja îi cunosc pe toţi din zona Râşnov - Bran”, spune bucătarul, care intenţionează să îşi deschidă curând chiar şi un restaurant, după un concept unic în România: „Da, ştiu, sunt nebun – dar toată lumea ştie asta”, spune el, zâmbind. „Să-mi deschid restaurant în plină pandemie, când toate sunt închise. Dar pe lângă nebun, eu mai sunt şi un visător şi un optimist din naştere, aşa că sunt convins că o să fie totul bine”, a concluzionat tânărul care, la numai 31 de ani, vrea să dea o cu totul altă faţă bucătăriei trasilvănene.

+6 -1

Comentarii

'Traian'

2020-08-25 09:37:16


'E un bucatar. Dar cum romanul trebuie sa aiba nume pompoase, acum toti bucatarii sunt \"sefi\". \n'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie