Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 00:38

Septembrie şi octombrie, lunile documentarului la Braşov

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 02 sepembrie 2021

Septembrie şi octombrie, lunile documentarului la Braşov

În septembrie şi octombrie, Asociaţia One World Romania organizează la Braşov o serie de proiecte ce aduc publicului cele mai interesante filme documentare produse în ultimii ani şi evenimente culturale care abordează drepturile omului.

Festivalul One World Romania, între 16 şi 19 septembrie
A doua ediţie a Festivalului One World România va avea loc la Braşov în perioada 16-19 septembrie. Are ca temă principală egalitatea de gen şi propune o serie de documentare regizate de femei. Între filmele propuse este şi „Micul Samedi”, o poveste personală în care regizoarea Paloma Sermon-Daï explorează în mod curajos situaţia familiei sale. Filmul documentează un subiect universal – relaţia mamă-fiu, în întreaga sa complexitate, şi o face cu profunzime şi umor, trecând prin toată paleta emoţională a intimităţii dintre cele două personaje.
O abordare complet diferită întâlnim la regizoarea spaniolă Nuria Giménez, care îşi face debutul cu un film ce se joacă la graniţa dintre documentar şi ficţiune – „Covrigul meu mexican”. Folosind filmări de amator realizate de bunicii ei, ea construieşte un personaj fictiv: Vivian Barret, o mondenă a anilor ‘50, care îşi petrece timpul în plăceri şi opulenţă, fără să-şi găsească însă fericirea. Regizoarea chestionează astfel în mod ingenios poziţionarea imaginilor ca documente ale adevărului, oferind o călătorie plină de peripeţii spectatorului.
Un documentar ce foloseşte imagini de arhivă, dar într-o manieră total diferită este „Mi se spune Babu” în regia Sandrei Beerends. Filmul ne spune povestea Alimei – dădaca unei familii de colonialişti olandezi pe teritoriul Indoneziei din anii 1940. Fiind respinsă de propria familie pentru că nu s-a născut băiat, Alima se refugiază în familia care o angajează şi în datoria faţă de copilul lor. Prin ochii ei plini de candoare privim cum se desfăşoară evenimente istorice marcante precum cel de-Al Doilea Război Mondial şi efectele sale în regiune.
Nu în ultimul rând, festivalul va aduce în atenţia publicului şi noul documentar al regizoarei românce de teatru şi de film Carmen Lidia Vidu, „produs” al perioadei de carantină instituite după declararea pandemiei de COVID-19 în Europa. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere despre efectele pandemiei asupra artiştilor şi a operatorilor culturali, la care sunt invitaţi Elena Vlădăreanu (poetă), Andrei Popov (Forumul Cultural Austriac), Elise Wilk (dramaturg braşovean).
Pe lângă tema principală, festivalul va explora şi alte subiecte legate de drepturile omului, precum situaţia refugiaţilor, drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi ale persoanelor marginalizate, printr-o serie de proiecţii de filme, dezbateri cu invitaţi speciali şi alte evenimente ce se vor desfăşura în cele trei locaţii ale ediţiei: Centrul Cultural Reduta, Bastionul Artiştilor şi Visssual. Biletele sunt accesibile pe platforma eventbook.ro.

Înscrieri pentru atelierul de film documentar pentru adolescenţi
Şi în acest an, organizatorii au pregătit atelierul de film documentar pentru adolescenţi. Acesta va avea loc la Universitatea Transilvania Braşov în perioada 27-30 septembrie şi va fi coordonat de doi tutori: Laura Căpăţână, regizoarea documentarului „aici… adică acolo” (2012), desemnat cel mai bun film documentar românesc la TIFF, şi Andrei Inizian, regizor de film care a fost remarcat pentru scurtmetrajul „Aprilie, vis”, pentru care a fost şi nominalizat la premiul Tânără speranţă, din cadrul Premiilor Gopo, din 2019. În cadrul atelierului, cei 6 participanţi selecţionaţi în urma aplicaţiilor vor primi o serie de misiuni individuale şi în echipă care îi vor iniţia în procesul de realizare a unui film documentar – de la găsirea unui subiect şi cercetare, până la filmare şi montaj. Toţi tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani care sunt interesaţi sunt invitaţi să se înscrie. Detalii sunt pe pgina de facebook a One World Romania la Braşov.

KineDok, ediţia 7, din 29 septembrie
La sfârşitul lunii septembrie revine şi proiectul KineDok, care promovează filme documentare din Europa Centrală şi de Est, în locaţii neconvenţionale. Prin proiecţiile urmate de dezbateri cu invitaţi aleşi în funcţie de tematica filmelor, KineDok oferă o atmosferă intimă pentru vizionarea filmului documentar şi creează un adevărat spaţiu de dialog pentru comunităţile locale.
De la finalul lunii septembrie şi până la sfârşitul lui octombrie, în fiecare zi de miercuri, proiecţiile se vor desfăşura sub formă de cineclub, la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania. Lansarea sezonului va avea loc pe 29 septembrie cu documentarul românesc „Profu’” (regia: Alex Brendea) – un portret autentic şi plin de umor al unui profesor neconvenţional şi carismatic de matematică din Bistriţa care îşi dă demisia din învăţământ şi deschide o şcoală de meditaţii în micul său apartament de bloc.
La deschidere vom avea ocazia să îl avem alături de noi pe însuşi protagonistul filmului care ne va spune mai multe despre relaţia apropiată cu elevii săi şi revolta pornită împotriva sistemului de învăţământ tradiţional.
Festivalul face parte din proiectul „Documentarele One World Romania la Braşov, ediţia a II-a”, cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov.

Foto: SCENĂ DIN „PROFU’”, regia: Alex Brendea: un portret autentic şi plin de umor al unui profesor neconvenţional şi carismatic de matematică din Bistriţa care îşi dă demisia din învăţământ şi deschide o şcoală de meditaţii în micul său apartament de bloc.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie