leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6524 RON

1 USD = 3.9764 RON

1 GBP = 5.2395 RON

1 XAU = 153.8126 RON

1 AED = 1.0826 RON

1 AUD = 2.8832 RON

1 BGN = 2.3788 RON

1 BRL = 0.9558 RON

1 CAD = 3.0701 RON

1 CHF = 4.1141 RON

1 CNY = 0.5802 RON

1 CZK = 0.1830 RON

1 DKK = 0.6237 RON

1 EGP = 0.2216 RON

1 HUF = 1.4389 RON

1 INR = 0.0546 RON

1 JPY = 3.5396 RON

1 KRW = 0.3545 RON

1 MDL = 0.2372 RON

1 MXN = 0.2120 RON

1 NOK = 0.4873 RON

1 NZD = 2.6285 RON

1 PLN = 1.0836 RON

1 RSD = 0.0393 RON

1 RUB = 0.0593 RON

1 SEK = 0.4477 RON

1 TRY = 0.6305 RON

1 UAH = 0.1415 RON

1 XDR = 5.5773 RON

1 ZAR = 0.2698 RON

Editia 6808 - 20 sep 07:09

Şi-au cărat saltea în vârf de munte. Alţi ciudaţi, cauciucurile

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 03 mai 2018

Dacă recipientele de plastic au devenit o panoramă obişnuită în mai toate zonele frecventate de iubitorii plimbărilor în natură, ce au găsit ieri voluntarii pe Drumul Vechi iese din cadrul obişnuit

Şi-au cărat saltea în vârf de munte. Alţi ciudaţi, cauciucurile

Unul din cele mai cunoscute trasee turistice ale Braşovului, Drumul Vechi care leagă Pietrele lui Solomon de Poiana Braşov, este, în fiecare an, victima turiştilor sau localnicilor nesimţiţi, care aruncă în această zonă tot felul de gunoaie.

Plăcuta surpriză
De Ziua Tineretului, Casa de Cultură a Studenţilor din Braşov a decis să organizeze o acţiune de ecologizare a Drumului Vechi, unul dintre simbolurile Braşovului. Tinerii au răspuns cu mult entuziasm şi, în timpul acţiunii lor, mulţi alţi iubitori ai zonelor montane li s-au alăturat. „Noi facem acest traseu zilnic şi i-am văzut pe studenţi în acţiune şi aşa ne-am alăturat lor. Ei erau organizaţi şi pregătiţi cu saci, cu mănuşi, sunt toţi tineri, aşa că a fost excelent. Deşi ştim cu toţii despre Braşov că este un oraş curat şi civilizat, este dezamăgitor că există persoane care aruncă la întâmplare tot felul de lucruri pe care nu le mai folosesc”, ne-au spus două tinere care fac mişcare zilnic pe Drumul Vechi şi care s-au bucurat să se alăture ieri celor care au strâns resturile aruncate de cei cărora nu le pasă de natură.
Cei mai în vârstă, care obişnuiesc să vină des pe aici pentru recreere, au avut şi ei cuvinte dure la adresa celor care dau dovadă de lipsă de civilizaţie şi îi apreciază pe tinerii care fac un efort să cureţe în urma lor. „Eu am rămas mirat că aceşti tineri au sărit în ajutorul nostru pentru că aici e nesimţire curată, trebuie să o recunoaştem, pentru că poţi să iei gunoiul foarte frumos într-o pungă şi îl duci acasă”, ne-a declarat un vârstnic ieşit la plimbare în aer curat.

De la vorbă la faptă
„Din păcate, încă avem pare de surprize neplăcute, care denotă faptul că, deşi afirmăm în spaţiul public că ne pasă de păduri, în realitate, prin ceea ce strângem, se demonstrează faptul că lucrurile nu stau chiar aşa”, spune Florin Nan (foto), inspector şef la Garda Forestieră, care, alături de reprezentanţi ai Regiei Pădurilor Kronstadt, s-a alăturat acţiunii organizate de Casa de Cultură a Studenţilor.


„Pe 2 Mai este Ziua Naţională a Tineretului, pe care noi am sărbătorit-o printr-o ecologizare a Drumului Vechi din Poiana Braşov până la Pietrele lui Solomon. Am zis să protejăm şi natura, să curăţăm şi gunoaiele care au apărut pe drum şi care apar în fiecare an. Acţiunea a durat aproape 4 ore şi rezultatele se văd în numeroşii saci pe care i-am umplut”, spune Sergiu Achim (foto), directorul Casei de Cultură a Studenţilor din Braşov.Lucruri greu de explicat
Fericiţi de o plimbare prin pădure într-o zi frumoasă, tinerii s-au bucurat şi că au fost de folos şi s-au împrietenit o dată în plus cu natura. „Nu am stat pe gânduri să mă alătur colegilor mei pentru că e fain să faci ceva pentru natură şi, până la urmă, pentru noi. N-am mai fost pe Drumul Vechi, numai pe Postăvaru şi pe Tâmpa, pentru că nu sunt de foarte mult timp în Braşov, dar mi-a plăcut zona, care e una foarte frumoasă”, ne-a spus o studentă care a participat la acţiune. Colegii ei braşoveni s-au arătat surprinşi de lucrurile găsite. „Am găsit nişte saci de ciment, mai multe cauciucuri şi chiar o saltea. Nu înţeleg de ce lasă lumea aşa ceva în pădure”, s-a arătat intrigată o studentă în primul an la Silvicultură.
Asociaţia de Turism Montan „Cocoşul de Munte” a participat şi ea prin mai mulţi membri la acţiunea de ecologizare de miercuri. „A fost o acţiune binevenită, să spun aşa, ar fi necesar ca din când în când să putem face acţiuni de genul acesta, să putem strânge semnele distracţiei altora. Cel mai ciudat lucru pe care l-am găsit a fost o saltea, dar am mai strâns şi tot felul de cabluri, piese de maşini, roţi şi multe lucruri care sunt greu de explicat cum de s-au gândit unii să le abandoneze tocmai în pădure”, spune Cristi Ungureanu, de la „Cocoşul de Munte”.

SPYKE, ECOLOGISTUL. Printre cei care au pus serios umărul la ecologizarea zonei s-a numărat şi Spyke, un câine iubitor al muntelui, care a strâns cu conştiinciozitate toate resturile de mâncare pe care le-a găsit.
 

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional