Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 14:40

Singura supravieţuitoare din Europa de Est a Holocaustului, care trăieşte la Braşov, propusă a fi numită cetăţean de onoare de către Colegiul ONG-urilor, care s-a constituit la poalele Tâmpei

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 23 iunie 2021

Singura supravieţuitoare din Europa de Est a Holocaustului, care trăieşte la Braşov, propusă a fi numită cetăţean de onoare de către Colegiul ONG-urilor, care s-a constituit la poalele Tâmpei

Peste 30 de organizaţii neguvernamentale din Braşov şi-au dat mâna şi au înfiinţat Colegiul ONG-urilor din Braşov, un mecanism civic de socializare partenerială şi susţinere reciprocă a asociaţiilor şi fundaţiilor, care se va implica în derularea unor evenimente şi proiecte cu rol important pentru dezvoltarea turistică şi economică a întregului judeţ.  
Colegiul ONG Braşov este de fapt un mecanism de generare de idei şi planuri de dezvoltare culturală, socială, economică, sportivă, educaţională şi de mediu a Regiunii Braşovului şi de transformare a lor în politici publice, cu sprijinul autorităţilor locale, judeţene şi culturale. În cadrul acestui colegiu sunt încurajate parteneriatele civice sau public/private cu autorităţile locale sau judeţene, după caz.
Printre membrii fondatori ai acestui Colegiu se numără o serie de asociaţii culturale din Braşov, asociaţii ale seniorilor, jurnaliştilor sau femeilor, dar şi Clubul Olimpic Român – filiala Braşov, Asociaţia Internaţională a Ambulanţelor Private, Sindicatul liber 2015 RAT Braşov, Uniunea Pensionarilor Braşov, cea mai puternică organizaţie de seniori care reprezintă interesele a mii de  pensionari, Liga pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari şi Casa de Comerţ Balcanică. Astfel, printre obiectivele propuse ale Colegiului se numără implicarea în construcţia unui Spital Municipal Universitar, pentru reamenajarea urbanistică a unor zone cu scopul creării unor noi facilităţi pentru petrecerea timpului liber şi organizarea de evenimente, dar pentru creşterea siguranţei călătorilor în mijloacele de transport prin susţinerea de către conducătorii auto a unor cursuri pentru acordarea primului ajutor. Un alt obiectiv principal al Colegiului ONG-urilor este şi construcţia Paraclisului şi Sanctuarului Maicii Domnului, Protectoarea Braşovului, pe Tâmpa.

Recunoştinţă pentru victimele Holocaustului
Şedinţa de constituire a acestui Colegiu a avut loc la finalul săptămânii trecute, în prezenţa prefectului Braşovului, Mihai Cătălin Văsii, iar prima propunere făcută autorităţilor de către membrii fondatori a fost aceea ca Braşovul să-şi poată arăta recunoştinţa faţă de victimele Holocaustului prin decernarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului singurei supravieţuitoare a atrocităţilor de la Auschwitz, care a mai rămas în viaţă în Europa de Est, respectiv braşovencei Rachel Năstase. În august 1944, aceasta alături de alte două surori au fost duse în cumplitul „lagăr al morţii”, unde au murit 1,3 milioane de oameni. De fapt, dacă nu ar fi venit eliberarea, în 27 ianuarie 1945, braşoveanca ar fi murit atunci de foame, de epuizare şi de frig.

Legături strânse cu Israelul
Unul dintre membrii fondatori ai colegiului este preşedintele Casei de Comerţ Balcanice, prof. dr. Liviu Pandele, care s-a implicat în construcţia la Braşov, în Parcul Trandafirilor, a monumentului lui Yitzhak Rabin (soldat şi un om de stat care a luptat pentru securitatea Israelului şi pentru un concept de pace valabil în cazul tuturor naţiunilor), dar şi în procesul de înfrăţire a Braşovului cu Rishon  le Zion, cel de-al treilea oraş ca mărime al Israelului. „Este inadmisibil pentru oricine să nu recunoască tragediile celui de-al Doilea Război Mondial şi mai ales atrocităţile şi suferinţa poporului evreu din lagărele de concentrare. Tocmai de aceea, în această şedinţă de constituire a Colegiului ONG-urilor, prima propunere pe care am făcut-o autorităţilor braşovene a fost aceea de a decerna titlul de cetăţean de onoare doamnei Rachel Năstase, în semn de recunoştinţă. Apreciez că prefectul Braşovului, domnul Mihai Cătălin Văsii, a agreat propunerea noastră şi urmează să ne sprijine în acest demers. De altfel, ar fi fost frumos din partea autorităţilor să-l fi invitat pe preşedintele statului Israel, Reuven Ruvi, când a venit pe 10 iunie în Şimon-Bran să-i comemoreze pe cei şapte militari - şase israelieni şi unul român - decedaţi în anul 2010 într-o catastrofă aviatică produsă în Munţii Bucegi, şi în Braşov, la statuia lui Yitzhak Rabin, ţinând cont că aceasta este singura din Europa”, ne-a declarat prof. dr. Liviu Pandele.

Cooperare civică internaţională
În plus, Colegiul ONG Braşov se va implica pentru susţinerea autorităţilor locale şi judeţene în cooperarea civică internaţională la nivelul Balcanilor şi Uniunii Europene, dar şi a parteneriatului strategic cu SUA. Acest organism nu este implicat politic, nu susţine un curent ideologic politic – are dialoguri de colaborare şi cere sprijinul tuturor forţelor aflate pe scena politică. În acest context, Colegiul va susţine înfrăţirea administrativă a municipiului Braşov şi Regiunii cu entităţi similare din Regiunea Balcanică, dar şi crearea de evenimente în comun, în vederea optimizării şi eficientizării activităţii Aeroportului Internaţional care se va deschide la Ghimbav. Printre propunerile de evenimente se numără un Festival Balcanic pentru tineret al oraşelor înfrăţite, dar şi Organizarea jocurilor Mondiale, Balcanice neolimpice pentru Seniori, precum şi un Festival Balcanic de Prim Ajutor.
Nu în ultimul rând, Colegiul ONG Braşov propune, susţine, elaborează programe culturale, sociale şi economice, pentru toată populaţia – indiferent de naţionalitate, credinţă religioasă, sex, orientare politică - care alcătuieşte conglomeratul metropolitan – germani, maghiari, comunitatea rromă, etc. – fără nici un fel de discriminare sau excluziune socială. Tocmai de aceea, printre propunerile de evenimente care vor fi discutate cu autorităţile braşovene se numără festivaluri ale minorităţilor din zonă, dar şi organizarea unor târguri şi tabere de artă şi creaţie împreună cu asociaţiile de profil membre ale Colegiului.

+6 -5

Comentarii

'Gigi'

2021-06-23 15:16:50


'Hai terminati cu minciunile astea sunteti ridicoli. '

'Barbu Gh.'

2021-06-23 06:51:16


'Hai și cu „Facultatea” O.N.G.-urilor!!!\nCe-i cu sarabanda asta a O.N.G.-urilor? Asta-i noua formă de organizare a societății? Ce a făcut pentru Brașov acea cetățeancă? A inventat ceva nemaipomenit, a revoluționat vreun domeniu cu utilitate deosebită pentru Brașov? Ce-a făcut?\nNoi ne înecăm în praf și mizerie pe străzile orașului dar „oengeurile” se joacă de-a diplomele și premiile.\nAcele victime ale „holocaustului” s-au sacrificat pentru binele urbei noastre de trebuie să le fim noi „recunoscători”?\nNoi nu avem atâtea necesare dar ne jucăm de-a diplomele. Parcul acela din Răcădău l-au făcut evreii de l-am botezat noi după unul de-al lor? ÎNTREB ȘI EU, NU DAU CU PARUL.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie