Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 14:55

Situaţie „aparent conflictuală” între DAS Braşov şi ONG-uri

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 03 mai 2019

Prefectul Braşovului, Marian Rasaliu, a chemat părţile la aceeaşi masă, pentru a se identifica o soluţie prind serviciile sociale din centrul de pe strada Panselelor

Situaţie „aparent conflictuală” între DAS Braşov şi ONG-uri

După ce ONG-urile care îşi desfăşoară activitatea în Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale (CMSS) de pe strada Panselelor au fost notificate de mai multe ori că nu mai pot ocupa spaţiile gratuit, ieri, prefectul Braşovului, Marian Rasaliu, a organizat o întâlnire în care a încercat să detensioneze această situaţie, descrisă de el ca fiind „aparent conflictuală”.
Mai exact, la începutul lunii trecute, ONG-urile care desfăşurau activităţi sociale în incinta centrului au fost anunţate că trebuie să elibereze spaţiul începând cu data de 20 aprilie, şi, dacă vor să funcţioneze în continuare în centru trebuie să se înscrie la licitaţia ce se va desfăşura în 13 mai, preţul de pornire fiind de 5,2 lei/mp/lună. În 20 aprilie, asociaţiile nu au evacuat spaţiul, iar a doua zi, câteva dintre ele au organizat un protest în faţa centrului, la care au fost aduşi copiii beneficiari ai serviciilor sociale. De altfel, deşi ar fi trebuit să îşi strângă lucrurile, asociaţiile nu au făcut acest lucru, reprezentanţii DAS Braşov afirmând că şi-au continuat activitatea.
La discuţiile de ieri au participat reprezentanţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) Braşov (care administrează CMSS), ai Consiliului Local Braşov şi ai ONG-urilor, respectiv Asociaţia Rază de Speranţă, Asociaţia Copiii de Cristal, Asociaţia Dicta, Asociaţia Bolnavilor de Cancer.
Discuţiile au durat mai bine de două ore, iar prefectul a anunţat că „s-a ajuns la concluzia că este necesar a se reaprecia, de către Consiliul Local Braşov, modalitatea de atribuire a spaţiilor respective. Ştim, lucrurile sunt complicate, dar atâta timp cât stă în puterea noastră să găsim soluţii, trebuie să încercăm. Propunerea noastră este ca într-o şedinţă viitoare a Consiliului Local să fie introdus subiectul pe ordinea de zi, pentru amendamente la hotărârea prin care este reglementat parteneriatul între ONG-urile sociale de binefacere şi administraţia publică locală. În fapt, s-a ajuns la concluzia ca, în primul rând, să fie bine definite noţiunile de «binefacere» şi «utilitate publică» din activitatea ONG-urilor, astfel încât să nu mai existe confuzii în aplicarea legislaţiei specifice. Iar acest aspect poate fi clarificat în urma unei dezbateri publice iniţiate de Primăria Braşov, urmată de o Hotărâre a Consiliului Local”.
Acesta a precizat că problema apărută la Braşov între ONG-uri şi Direcţia de Asistenţă Socială se poate rezolva în conformitate cu prevederile art. 124 din legea 215/2001 a administraţiei publice locale, potrivit căreia consilierii - locali şi judeţeni - pot da în folosinţă gratuită pe termen limitat bunuri mobile şi imobile proprietate publică sau private, locală sau judeţeană, după caz - persoanelor juridice fără scop lucrativ care desfăşoară activitate de binefacere sau de utilitate publică ori serviciilor publice. Legiuitorul a accentuat trei teze juridice: activitate de binefacere, utilitate publică ori servicii publice.

Autorităţi: „Căutăm acum să găsim cadrul legal astfel încât să le putem sprijini şi pe viitor”
Pe de altă parte, Mariana Topoliceanu, directorul DAS Braşov, a precizat că  „în urma discuţiei am decis ca, la proiectul de hotărâre iniţiat de noi în luna aprilie, să ne menţinem punctul de vedere cu privire la licitaţia publică, dar vom solicita Consiliului Local introducerea unui articol suplimentar care să prevadă ca aceste ONG-uri, care în acest moment îşi desfăşoară activitatea pe strada Panselelor, până la încheierea noilor contracte de închiriere, să poată beneficia de spaţiile respective. Şi acum îşi desfăşoară activitatea fără nici o problemă, pentru că noi am avut întotdeauna disponibilitate şi am susţinut întotdeauna activitatea acestor ONG-uri”.
La rândul său, Adrian Oprică, membru al Consiliului Local Braşov, a precizat că „am lămurit, în primul rând, ceea ce înseamnă statut de utilitate publică, respectiv activităţi de binefacere. Primăria municipiul Braşov şi Consiliul Local întotdeauna au sprijinit activitatea ONG-urilor, nu doar din domeniul social. Căutăm acum să găsim cadrul legal astfel încât să le putem sprijini şi pe viitor. Va fi nevoie de un nou regulament privind criteriile de atribuire a spaţiilor publice către aceste organizaţii, unele cu activitate de binefacere, altele de utilitate publică”.

ONG-uri: „Suntem constrânşi de această poziţie a conducerii DAS Braşov”
De cealaltă parte, Gabriela Plopeanu, preşedinte Asociaţia Copiii de Cristal a precizat că „a fost o întrevedere productivă şi au fost lansate soluţii similare cu cele propuse de noi, în sensul parteneriatului în temeiul articolul 124 din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, noi făcând parte din organizaţii de binefacere, adică oferim servicii gratuite unor grupuri ţintă dezavantajate, iar cei care avem posibilitatea, să plătim utilităţile. Este un pas şi acesta, pentru că este obligatoriu să ne continuăm activitatea, deoarece copilul cu întârziere în dezvoltare precum cel cu autism, a fost şi este în continuare marginalizat. Nu avem de ales, pentru că suntem constrânşi de această poziţie a conducerii DAS Braşov”.  
La rândul său, Diana Niţă, preşedintele Asociaţiei „Rază de Speranţă”, a afirmat că în luna mai va participa la licitaţia publică adresată tuturor ONG-urilor din Braşov. „Sperăm ca în continuare să reuşim să putem oferi în continuare serviciile zilnice de terapie celor 150 de copii pe care îi avem în asociaţie. Noi ne străduim să găsim resursele necesare. Pentru a putea susţine acest serviciu licenţiat, în afară de subvenţia pe care o avem din partea Consiliului Local în baza Legii 34/1998 şi a cotizaţiei unor părinţi care susţin restul activităţii, avem acţiuni de binefacere, întrucât noi strângem donaţii, avem parteneri şi sponsori care ne susţin constant activitatea”, a declarat aceasta.
Nu în ultimul rând, Anca Manciu, preşedintele Asociaţiei Dicta, a afirmat că „avem mare nevoie să fim lăsaţi să funcţionăm în continuare în cadrul clădirii de la CMSS de pe strada Panselelor. Plec de aici cu speranţa că toată lumea a înţeles acest lucru şi se va rezolva ceva pentru aceşti copii cu dizabilităţi. Soluţiile propuse au fost benefice şi sper că se vor putea aplica”.

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie