Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 04:54

Soldaţii americani, sub ploaie la Braşov

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 15 mai 2015

Soldaţii americani, sub ploaie la Braşov
Soldaţii americani care au sosit, ieri, pentru câteva ore la Braşov în drumul lor spre Cincu – unde vor executa o misiune de antrenamente de luptă împreună cu colegii lor români – au fost întâmpinaţi de o ploaie torenţială. După ce au trecut pe Valea Prahovei salutându-i pe curioşii care-i aşteptau în soarele arzător, americanii au ajuns ieri după-amiază la Braşov, unde au fost întâmpinaţi de o ploaie torenţială. Ministrul Apărării din România i-a supus unui prim test mai dificil în misiunea pe care o vor întreprinde în judeţul nostru, ţinându-i în ploaie mai bine de o jumătate de oră cu discursul său. Mult mai concişi au fost primarul Braşovului, George Scripcaru, şi Însărcinatul cu Afaceri al Statelor Unite la Bucureşti, ad-interim, Dean Thompson.
 
 
„Am deosebita plăcere de a ura bun venit militarilor americani şi români, participanţi la întâlnirea de astăzi. De asemenea, doresc să-mi exprim satisfacţia pentru prezenţa reprezentanţilor Ambasadei Statelor Unite ale Americii şi a celorlalţi distinşi vizitatori cărora le urez şi pe această cale bun venit în Braşov. Ştiu că aţi început istoria în comun cu militarii din forţele armate române cu mai mult timp în urmă şi că aţi început să cunoaşteţi România şi pe români nu doar din perspectiva pregătirii militare specifice, ci şi din cea a vieţii lor în comunităţile în care trăiesc. De aceea, trebuie să mărturisesc că suntem onoraţi ca astăzi, după acţiunile din comunităţile locale din Ploieşti şi Sinaia, în cadrul activităţii «Marşul Cavaleriei», Braşovul să găzduiască această ceremonie de bun venit a militarilor americani”, a declarat George Scripcaru.
 
COPIII, CEI MAI BUCUROŞI. „E mai fain decât în filme. Am vrut să văd cum arată un soldat american pe bune pentru că până acum i-am văzut doar la televizor”, a spus un băieţel de nouă ani, care coborâse de pe un blindat unde îl suise bunicul lui pentru a-i face o poză.
 
„Exerciţiul la care suntem martori astăzi înlătură orice îndoială că forţele NATO se pot deplasa rapid pe teren dificil în România, aşa cum este nevoie, pentru a face faţă oricărei situaţii. Ceea ce a început ca un concept după Summit-ul NATO din Ţara Galilor din septembrie anul trecut este acum o realitate – forţele NATO fac exerciţii aici pe flancul nostru estic cu un număr de militari care ar fi fost de neconceput cu numai un an şi jumătate în urmă”, a precizat Thompson. „Vă rog să reflectaţi un moment la semnificaţia calităţii de membru al celei mai puternice alianţe din istoria lumii. În chiar primul paragraf al Tratatului Atlanticului de Nord din 1949, înainte de orice referire la apărarea colectivă sau la chestiuni militare, naţiunile membre ale NATO se angajează să «salvgardeze libertatea, moştenirea comună şi civilizaţia popoarelor lor, bazate pe principiile democraţiei, libertăţii individuale şi statului de drept». Mai departe, în Articolul Doi al documentului fondator, ele se angajează să «Contribuie la dezvoltarea în continuare a relaţiilor internaţionale de pace şi prietenie prin întărirea instituţiilor lor libere, prin promovarea unei mai bune înţelegeri a principiilor pe care se fundamentează aceste instituţii şi prin promovarea condiţiilor pentru stabilitate şi prosperitate». Aceste idei inspirate mă fac foarte conştient de faptul că trupele noastre din Statele Unite, din România sau din oricare altă ţară aliată se instruiesc, se pregătesc şi sper că numai rar vor lupta pentru principiile invidiate de mulţi oameni pretutindeni în lume. La rândul nostru, este datoria noastră colectivă ca diplomaţi, politicieni, funcţionari de stat, sau cetăţeni particulari să îi onorăm pe aceşti bravi militari, femei şi bărbaţi, asigurându-ne că aceste idei şi instituţii sunt apărate, întărite şi păstrate nu doar pentru noi, ci şi pentru copiii noştri şi pentru toate generaţiile viitoare”, a mai spus americanul. 
 
Americanii au cerut să facă poze alături de junii braşoveni, care au participat la eveniment îmbrăcaţi în straie de sărbătoare.
 
Vehiculele blindate au fost întâmpinate cu aplauze de braşoveni.
 
În timpul staţionării trupelor româneşti şi americane în Livada Poştei, braşovenii s-au fotografiat cu soldaţii şi au putut vedea de aproape tehnica de luptă pe care o folosesc cele două armate. Curioşii au putut pătrunde chiar şi în interiorul blindatelor, unde au luat contact cu tehnica de vârf de care dispun maşinile de luptă. După orele petrecute la Braşov, militarii şi-au continuat marşul spre Cincu, unde va avea loc antrenamentul comun. „Mă adresez acum trupelor române şi americane: Vă doresc succes în timpul marşului rămas prin spectaculosul peisaj de ţară al României. Vom continua să fim uimiţi de perseverenţa voastră, vă suntem recunoscători pentru serviciul dumneavoastră militar, onorăm sacrificiul vostru şi suntem extraordinar de mândri de voi. Vă mulţumesc”, a încheiat Thompson. 
 
Soldaţii americani au spus că cel mai mult i-a impresionat ospitalitatea românilor, care i-au primit cu prietenie oriunde s-au dus.
 
Un moment istoric
„Trăim un moment deosebit. Din punctul meu de vedere este un moment istoric. În urmă cu 70 de ani se vorbea că România va intra sub sfera de influenţă anglo-americană. Din păcate, cursul războiului a fost altul, şi am intrat în sfera sovietică. Evident, dacă era în zona anglo-americană, aveam cu totul alt drum şi alt destin. România ar fi fost astăzi pe unde sunt ţările europene. Noi recuperăm practic, acum, o istorie. Prezenţa acestor trupe aici este, fără îndoială , din punctul meu de vedere, un semn pozitiv. A fost aici, la noi, întotdeauna un precept diplomatic: când Răsăritul a presat asupra Apusului, când Apusul a venit cu reacţia să-l împingă înapoi. Acum ne aflăm practic în acelaşi punct: Ce face Apusul? Ce face Răsăritul? Cad la pace şi înţelegere, e foarte bine. O pace, chiar nedreaptă, este mai bună decât un război”, a declarat profesorul pensionar Ion Popescu Topolog, citat de newsbv.ro.
 
Soldaţii americani şi cei români le-au răspuns braşovenilor la întrebări, i-au lăsat să intre în transportoarele militare sau să se joace cu mitralierele, care nu aveau muniţie, s-au lăsat fotografiaţi şi au dat autografe. 
 
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie