Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 12:25

Specialistul care a închis dosarul de infringement pe mediu al României în 2016, primul pe listele PNL Braşov pentru Camera Deputaţilor

Autor:

Publicat la 26 noiembrie 2020

Ionuţ Sorin Banciu: „Când instituţiile statului vor fi reprezentate de oameni cu adevărat pregătiţi, atunci şi poziţia României la masa negocierilor la nivel european va fi una mai bună“

Specialistul care a închis dosarul de infringement pe mediu al României 
în 2016, primul pe listele PNL Braşov pentru Camera Deputaţilor

- Cu ce proiecte pentru protecţia mediului mergeţi în Parlament?
- Ionuţ Sorin Banciu: Am pornit în această cursă având câteva proiecte foarte clar conturate. România are nevoie de soluţii de acum înainte, de specialişti care să prezinte modalităţi de rezolvare a problemelor pe care le întâmpinăm, iar aceşti oameni se află în echipa PNL Braşov. România se află pe muchie de cuţit în sectorul de mediu. UE este cu ochii pe noi pentru că nu am respectat aproape niciuna din măsurile impuse, astfel că am ajuns să avem numeroase dosare de infringement. Pe acest subiect, spun cu mândrie că am făcut parte din echipa Guvernului României care a reuşit să închidă favorabil, la Bruxelles, dosarul de infringement în domeniul mediului. A fost poate cel mai important proiect la care am participat dintr-o funcţie publică. Atunci, am realizat că numai când instituţiile statului vor fi reprezentate de oameni cu adevărat pregătiţi, care vorbesc corect o limbă străină, măcar limba engleza, atunci şi poziţia României la masa negocierilor la nivel european va fi una mai bună.
Revenind la proiectele pentru Parlament, vă spun că avem nevoie urgent de promovarea unei noi „Strategii forestiere naţionale“ care să conducă la o reformă substanţială a modului în care ne îngrijim pădurile: ce păduri protejăm, ce ne dorim de la pădurile noastre, cum împăcăm interesele legitime ale societăţii noastre legate de păduri.
Totodată, ca să ne îngrijim şi să ocrotim pădurile avem nevoie de un nou Cod Silvic, ce va reconfigura principiile în baza cărora acţionăm.
Voi lucra împreună cu specialiştii din domeniu la realizarea cadrului legislativ care să asigure implementarea coerentă şi eficientă în ţara noastră a componentelor cheie ale Pactului Ecologic European – Noua Strategie Europeană pentru Biodiversitate (în special ţintele privind suprafaţa ariilor naturale protejate, suprafaţa strict protejată, protejarea pădurilor virgine), viitoarea Strategie Forestieră Europeană.
Nu în ultimul rând, cred ca dragostea faţă de natură şi de mediul înconjurător trebuie să fie cultivată încă din copilărie şi de aceea susţin că este necesară promovarea unei componente de Educaţie ecologică care să familiarizeze generaţiile tinere cu un mod de viaţă prietenos faţă de mediul înconjurător.

- Cum regenerăm pădurile tăiate ilegal de-a lungul anilor?
- Ionuţ Sorin Banciu: Este clar că iniţiativele izolate nu sunt suficiente pentru a repara tot răul făcut de-a lungul ultimelor 3 decenii. Este nevoie de un efort susţinut de reconstrucţie ecologică a suprafeţelor afectate de tăieri ilegale. Primul pas îl reprezintă identificarea proprietarilor acestor suprafeţe degradate. De multe ori, aceste crime de mediu au avut legătură cu un proces de retrocedare a proprietăţilor forestiere defectuos şi uneori ilegal. Aşa am ajuns în situaţia de a avea pagube imense, dar fără oameni traşi la răspundere şi păduri măcelărite, fără ca aceste suprafeţe să fie regenerate prin plantări.
Chiar şi aşa, natura are puterea de a se reface, dar trebuie să-i oferim o mână de ajutor. Sunt convins că putem găsi resursele financiare şi umane necesare regenerării acestor suprafeţe şi chiar să extindem suprafeţele de pădure din ţara noastră.
România are habitate forestiere care necesită reconstrucţie ecologică mai ales în contextul schimbărilor climatice. Acest lucru va fi impus şi prin legislaţia europeană. Uniunea Europeană este pe cale să aprobe o ţintă de reconstrucţie ecologică cu valoare legală pentru toate Statele Membre şi ţara noastră va trebui să identifice toate habitatele, inclusiv cele forestiere, care vor face obiectul acestor lucrări de refacere.

„Vom avea un instrument eficient şi transparent de urmărire a lemnului care pleacă din pădurile României“
- Cum combatem eficient tăierile ilegale de pădure?

- Ionuţ Sorin Banciu: Cu toate că au fost organizate campanii întregi prin care s-a încercat stoparea acestui fenomen, tăierile ilegale sunt încă o problemă serioasă în ţara noastră.
Suntem încă dependenţi în mare măsură de lemnul de foc şi această situaţie creează o presiune mare pe pădurile noastre. Combaterea reală a tăierilor ilegale nu se poate face decât integrat, printr-o colaborare eficientă şi transparentă între toate instituţiile care au atribuţiuni legale în combaterea acestora.
Este nevoie de un alt sistem de evaluare a pagubelor produse pădurilor, de instrumente legale care să-i ajute pe cei care apără cu bună credinţă pădurile şi care să-i descurajeze pe infractori. Cred că dacă ne vom concentra mai mult pe controale la prima plasare pe piaţă a lemnului, aproape de pădure va asigura utilizarea mai eficientă a resurselor investite în acţiuni de control al tăierilor ilegale şi al combaterii infracţiunilor din domeniul forestier.
De altfel, un sistem SUMAL 2.0 mult îmbunătăţit la care Guvernul PNL deja lucrează, va trebuie să devină un instrument eficient şi transparent de urmărire a lemnului care pleacă din pădurile României. Îmi doresc să arătăm Europei şi chiar lumii că din România pot veni şi exemple de bună practică în materie de management al pădurilor şi combaterea tăierilor ilegale de arbori şi nu numai ştiri negative.

- Cum pot fi susţinute şi încurajatecampaniile de reîmpădurire iniţiate şiorganizate de societatea civilă şi ONG-uri?
- Ionuţ Sorin Banciu: Dacă există voinţă politică se pot face foarte multe lucruri. Prin ONG-ul din care fac parte am coordonat multe campanii de mediu. Pe lângă cele de împădurire şi reîmpădurire organizate de societatea civilă şi ONG-uri care pot fi uşor susţinute de autorităţile statului, atât prin furnizarea de puieţi din specii forestiere, cât şi prin programe naţionale de împădurire, este nevoie de parteneriate solide şi pe alte domenii de activitate din sfera proiectelor de mediu.
Spre exemplu, ONG-urile pot fi parteneri în proiecte de mediu şi aici am acumulat suficientă experienţă care poate dovedi acest lucru. În ONG-uri există oameni cu expertiză care pot contribui la multe iniţiative de protejare a naturii, nu numai pe proiecte de împădurire, ci şi pe proiecte de conservare a naturii, un management performant al ariilor naturale protejate.

- Ce soluţii propuneţi pentru împiedicarea deşertificării unor zone în care procesul începe deja să fie vizibil?
- Ionuţ Sorin Banciu: Din păcate, tăierile masive de pădure nu sunt singurele probleme de mediu cu care ne confruntăm. Intervenţiile omului în natură au efecte care se văd în timp. Din fericire există soluţii şi pentru împiedicarea deşertificării şi sunt suficiente exemple în sud-vestul ţării unde s-a demonstrat că rezolvarea constă în împădurirea cu specii de arbori rezistente la secetă şi care pot supravieţui pe soluri nisipoase.
Pe lângă combaterea deşertificării este nevoie de perdele verzi de-a lungul căilor de comunicaţie, în vecinătatea terenurilor agricole. Plantarea de arbori este cea mai eficientă şi ieftină soluţie naturală de combatere a efectelor schimbărilor climatice, mă refer la secetă, alunecări de teren, inundaţii, dar şi de reducere a poluării din marile oraşe şi de absorbţie a gazelor cu efect de seră.

Articol comandat de Partidul Naţional Liberal - Organizaţia Judeţeană Braşov
CMF: 11200025

+1 -8

Comentarii

'STEFAN Barbu'

2020-11-26 18:42:23


'Specialistu\' , specialistu\' .....'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie