leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7027 - 14 aug 05:41

Statul schimbă radical regimul impozitelor pe venit şi CAS

Autor:

Publicat la 12 martie 2018

Propunerea oficială a Ministerului Finanţelor pentru Declaraţia unică: Nou termen, bonusuri de 5%, impozit reţinut la sursă pentru venitul din drepturi de proprietate intelectuală

Statul schimbă radical regimul impozitelor pe venit şi CAS

Contribuabilii care realizează venituri din alte surse identificate ca fiind impozabile au obligaţia de a depune declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului, stabileşte proiectul de ordonanţă de urgenţă lansat de Ministerul Finanţelor. Pentru veniturile realizate în acest an, prin excepţie, termenul de depunere a declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice este 15 iulie 2018.
Declaraţia nu va fi completată pentru o serie de venituri, precum cele din drepturi de proprietate intelectuală, a căror impunere este finală, din cedarea folosinţei bunurilor sub formă de arendă, a căror impunere este finală, sub formă de salarii şi venituri asimilate salariilor, pentru care informaţiile sunt cuprinse în declaraţiile specifice, din investiţii, a căror impunere este finală, din premii şi din jocuri de noroc, a căror impunere este finală, din pensii, din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal.

Calculat de contribuabil
Impozitul pe venit datorat este calculat de către contribuabil, pe baza declaraţiei unice, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut, în cazul veniturilor din alte surse decât salariile. Plata impozitului anual datorat trebuie efectuată până la data de 15 martie a anului următor celui de realizare a venitului.
Pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe venitul anual estimat va fi acordată o bonificaţie, stabilită anual prin Legea bugetului de stat.
Valoarea bonificaţiei se stabileşte de către contribuabil şi se înscrie în mod distinct în declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale, sub rezerva verificării ulterioare.
În acest an vor fi acordate următoarele bonificaţii:
a) pentru depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă până la 15 iulie 2018, o bonificatie de 5% din impozitul pe venit plătit integral până la 15 martie 2019, reprezentând obligaţiile fiscale anuale pentru anul 2018;
b) pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe venit, o bonificatie de 5% din impozitul pe venit anual estimat plătit integral până la 15 decembrie 2018.
În cazul în care condiţiile sunt îndeplinite cumulativ, vor fi acordate ambele bonificaţii.

Drepturi de autor
Venitul net din drepturile de proprietate intelectuală, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală, se determină de către plătitorii venitului, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net şi se reţine la sursă, de către plătitorii de venituri, la momentul plăţii veniturilor. Plătitorii de venituri nu au obligaţia calculării, reţinerii la sursă şi plăţii impozitului din veniturile plătite dacă efectuează plăţi către asocierile fără personalitate juridică, precum şi către entităţi cu personalitate juridică, care organizează şi conduc contabilitate proprie, pentru care plata impozitului pe venit se face de către fiecare asociat, pentru venitul său propriu.

Contracte de chirie
În cazul în care, în cursul anului fiscal, contribuabilii realizează venituri din închirierea unui număr mai mare de 5 camere, aceştia sunt obligaţi să notifice organului fiscal competent evenimentul, respectiv depăşirea numărului de 5 camere de închiriat, prin depunerea declaraţiei unice în termen de 30 de zile de la data producerii acestuia. Pentru perioada din anul fiscal în care venitul a fost determinat pe baza normei de venit, contribuabilul va recalcula norma de venit şi impozitul anual datorat.

Cine plăteşte contribuţiile
Pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din arendă sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili pentru care impozitul se reţine la sursă, iar nivelul net estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia, de la un singur plătitor de venit, acesta are obligaţia să calculeze, să reţină şi să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate, precum şi să depună declaraţia. În situaţia în care, veniturile sunt realizate din mai multe surse şi/sau categorii de venituri, iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel puţin un plătitor de venit sunt egale sau mai mari decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia, contribuabilul desemnează, prin contractul încheiat între părţi, plătitorul de venit care are obligaţia calculării, reţinerii, plăţii şi declarării contribuţiei şi de la care venitul realizat este cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe ţară. Prevederile nu se aplică în cazul în care nivelul venitului net din drepturi de proprietate intelectuală, din arendă sau din asocieri cu persoane juridice, pentru care impozitul se reţine la sursă estimat a se realiza pe fiecare sursă şi/sau categorie de venit este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia, dar venitul net cumulat este cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe ţară.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotional