Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 20:15

Ştim cine va conduce Braşovul

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 17 iunie 2016

PNL, UDMR şi PMP au format majoritatea la nivelul CJ şi CL Braşov. PSD, lăsat în opoziţie. Şefii de la CJ: Adrian Veştea (PNL) – preşedinte, Adrian Gabor (PNL) – vicepreşedinte, Attila Kovacs (UDMR) – vicepreşedinte. La Municipiul Braşov: Primarul George Scripcaru va fi secondat de un viceprimar UDMR (necunoscut) şi un viceprimar PMP – Costel Mihai

Ştim cine va conduce Braşovul

Liderii organizaţiilor judeţene ale PNL, UDMR şi PMP, precum şi primarul Braşovului, George Scripcaru, au semnat ieri un protocol de colaborare care formează majoritatea de 50%+1 în Consiliul Local (CL) Braşov şi Consiliul Judeţean (CJ) Braşov, dar care va fi valabil şi la nivelul tuturor localităţilor din judeţ. Prin acest document au fost stabilite funcţiile pe care le va avea fiecare partid în Consiliul Judeţean (CJ) şi Consiliul Local (CL) Braşov. Astfel, forul deliberativ judeţean va fi condus de un preşedinte PNL, nominalizat pentru acest post fiind Adrian Veştea. El va fi ajutat de un vicepreşedinte liberal, care, potrivit unor surse din PNL ar putea fi Adrian Gabor (nefiind exclus ieri din cărţi nici Mihail Veştea), urmând ca celălalt fotoliu de vicepreşedinte să revină UDMR, ce ar putea fi ocupat de Attila Kovacs.
În urma semnării acestui protocol, în Consiliul Judeţean, din 35 de mandate, PNL are 16 mandate, iar UDMR trei mandate, astfel că cele două partide vor avea majoritate simplă.

PNL nu va avea viceprimar în Braşov
În Consiliul Local Braşov, din cele 27 de mandate, 10 sunt deţinute de PNL, iar PMP şi UDMR au câte două, astfel că cele trei partide vor constitui şi în acest caz majoritatea simplă. Prin protocolul semnat ieri, cele trei partide au stabilit ca viceprimarii Braşovului să fie daţi de PMP şi UDMR. PMP este reprezentat în forul deliberativ local de Costel Mihai şi de avocatul Alexandru Neacşu. „Cel mai probabil, Alexandru Neacşu îşi va continua activitatea  de până acum”, a declarat Costel Mihai, lăsând astfel de înţeles că el va ocupa aproape sigur postul de viceprimar.

UDMR a negociat „la sânge”
În ceea ce priveşte viceprimarul UDMR, calculele sunt mai complicate, pentru că reprezentanţii UDMR care ar trebui să ocupe funcţiile de consilier local, respectiv Toaso Imelda şi Barabas Laszlo, ocupă poziţiile doi şi trei pe lista pentru Consiliul Judeţean, astfel că vor trebui să opteze pentru una dintre funcţii. În cazul în care unul dintre cei doi va alege Consiliul Judeţean, în Consiliul Local ar ajunge Toro Tamas, însă acesta din urmă nu pare o opţiune de luat în calcul. Deocamdată, UDMR-iştii braşoveni nu au luat o decizie în ceea ce priveşte persoanele care urmează să reprezinte această formaţiune în CL Braşov şi în CJ.
De altfel, este pentru prima dată după cel puţin 12 ani, când PDL şi PNL (apoi marele PNL) nu au cel puţin un viceprimar al Braşovului.

Ar putea fi cooptate şi alte partide
În timpul conferinţei de presă de ieri, la care au participat liderii celor trei partide şi primarul George Scripcaru, copreşedintele PNL Braşov, Adrian Veştea, a afirmat că „avem deschiderea de a avea o colaborare cu toate formaţiunile politice pentru a implementa proiecte pe care şi noi şi ei le-am vehiculat în campania electorală. Scopul nostru este ca Braşovul să devină un motor de dezvoltare economică”.  În acest context, el a mai spus că a discutat şi cu reprezentanţii FDGR, mai precis cu Wolfgang Wittstock şi Caroline Fernolend (noii consilieri judeţeni ai FDGR), fiind posibil ca şi această formaţiune politică să se alăture alianţei PNL-UDMR-PMP.
Pe de altă parte, primarul George Scripcaru a declarat că a discutat cu preşedintele executiv al PER, Cătălin Nămăescu: „I-am detaliat protocolul şi, în numele PER, a agreat proiectele. Vor mai urma discuţii pe această temă, inclusiv cu reprezentanţii PER la nivelul municipiului Braşov, urmând ca ei să se clarifice în zilele următoare”.
Înţelegerea de ieri, a declarat preşedintele UDMR Braşov, Attila Kovacs, „vine într-un mod firesc natural, după noi am susţinut candidatura lui George Scripcaru pentru Primăria Braşov”.
Pe de altă parte, după ce la sfârşitul săptămânii trecute, PMP a anunţat că împreună cu FDGR şi PER vor forma un grup de consilieri la nivelul CL Braşov, ieri, Mihai Costel a declarat că protocolul semnat cu PNL şi UDMR vizează întreg judeţul Braşov.

Ce proiecte vor susţine cele trei partide
Protocolul semnat ieri a fost definit de reprezentanţii celor trei partide drept unul politico-administrativ. Astfel pe lângă constituirea unor majorităţi în forurile deliberative, liberalii, popularii şi maghiarii vor face „front comun” pentru implementarea unor proiecte. Pe lista comună figurează Aeroportul Internaţional Braşov, noul spital al Braşovului, sala polivalentă de la Braşov, nodul intermodal de marfă de la Feldioara, dar şi dezvoltarea infrastructurii rutiere. De asemenea, reprezentanţii celor trei partide vor face demersuri pentru realizarea segmentului de autostradă Braşov - Comarnic, dar şi a unor drumuri expres, cum este cazul celui care să lege Braşovul de municipiul Sfântul Gheorghe.

PSD, în opoziţie
Pentru constituirea majorităţilor în vederea formării  pentru formarea majorităţilor în Consiliul Local Judeţean şi în Consiliul Local  cu partidele mici a negociat şi PSD. De altfel, zilele trecute, social-democraţii au anunţat că poartă discuţii inclusiv cu UDMR, lucru confirmat atunci chiar şi de liderul UDMR, Attila Kovacs. Totuşi, într-un final, UDMR a ales să meargă „pe mâna dreptei”, obţinând în schimb posturile de vicepreşedinte al CJ, dar şi un fotoliu de viceprimar al municipiului reşedinţă de judeţ.
Practic, cu opt mandate în forul deliberativ local, şi cu 11 în Consiliul Judeţean, PSD va fi în următorii patru ani un partid de opoziţie.

 

+2 -5

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie