leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.7231 RON

1 USD = 4.2103 RON

1 GBP = 5.2496 RON

1 XAU = 192.9580 RON

1 AED = 1.1462 RON

1 AUD = 2.9641 RON

1 BGN = 2.4149 RON

1 BRL = 1.1236 RON

1 CAD = 3.2263 RON

1 CHF = 4.2861 RON

1 CNY = 0.6119 RON

1 CZK = 0.1849 RON

1 DKK = 0.6326 RON

1 EGP = 0.2536 RON

1 HUF = 1.4531 RON

1 INR = 0.0610 RON

1 JPY = 3.9027 RON

1 KRW = 0.3576 RON

1 MDL = 0.2392 RON

1 MXN = 0.2214 RON

1 NOK = 0.4911 RON

1 NZD = 2.8531 RON

1 PLN = 1.1114 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0668 RON

1 SEK = 0.4478 RON

1 TRY = 0.7427 RON

1 UAH = 0.1641 RON

1 XDR = 5.8173 RON

1 ZAR = 0.3025 RON

Editia 7011 - 23 iul 02:44

Surpriza din prima zi lucrătoare de la uşa medicilor de familie

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 04 ianuarie 2018

76 de medici din Braşov dau doar consultaţii gratuite. Reţetele sunt contra cost

Surpriza din prima zi lucrătoare de la uşa medicilor de familie

O parte dintre medicii de familie din judeţ au continuat protestul anunţat la finele anului trecut şi nu semnat actele adiţionale la contractul cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Pacienţii care aveau miercuri programare, fie au făcut cale-ntoarsă, fie au fost consultaţi pro-bono şi au primit reţete contra cost. „Cu copilul am venit, cu o problemă medicală, tuşeşte de ceva vreme. Are o afecţiune a căilor respiratorii şi i-a dat o reţetă necompensată. Mi s-a explicat, da, e dezamăgitor (...) Aştept o rezolvare într-un fel sau altul, cineva trebuie să ia o decizie să se rezolve problema”, ne-a spus ieri un părinte, întâlnit la uşa unui medic de familie.  „Sunt în grevă, nu eliberează adeverinţe, aşteptăm noi ordine. Mi s-a spus să mai aşteptăm. Să mai aşteptăm două trei zile, să mai încercăm”, ne-a declarat un pacient.
Medicii de familie spun că durata protestului depinde de deciziile politice privitoare la finanţarea medicinei de familie. Doctorii care au protestat spun că acţiunea este şi în beneficiul pacienţilor. „Mi-am arătat disponibilitatea de a-i consulta. Sunt alături de pacienţi. Îmi dau seama că le creez o neplăcere, însă ceea ce cerem noi nu este doar pentru noi, medicii de familie, ci şi pentru binele pacienţilor noştri. Debirocratizarea. Garanţia pentru un contract mai bun de la 1 aprilie - garanţiile ferme din partea ministerului şi a casei de asigurări – este foarte importantă pentru a întrerupe acest protest. Noi de fapt asta facem. Tragem un semnal de alarmă ca cererile noastre, măcar cele care sunt deja agreate, să fie şi finalizate”, ne-a explicat, la rândul său, medicul de familie la uşa căruia ne-au dat interviuri cei doi pacienţi.

Birocraţia, principala problemă
Doctorii sunt nemulţumiţi că statul nu face nimic pentru a reduce birocraţia din sistem. În plus, medicii de familie acuză deficienţele sistemului informatic, sancţiunile şi imputările pe care unii dintre  ei le suportă din cauza legislaţiei neclare. Pentru a evita pe cât posibil neplăcerile cauzate pacienţilor, persoanele care suferă de boli cronice au fost reprogramate. „Noi nu ne-am dorit să ajungem aici, nu ne-am dorit să aducem acest inconvenient pacienţilor noştri. Sincer, ne dăm seama că sunt nişte dificultăţi, ne dăm seama că unii pacienţi au de suferit. Nu ne dorim prelungirea acestui protest la infinit. Vor fi consultaţi, tot ce ţine de actele medicale, se va întâmpla. Tot ce ţine de hârtiile administrative, se va rezolva în cursul săptămânii viitoare, pentru cele urgente, găsim soluţii să se rezolve pentru alţi furnizori în contract”, a explicat dr. Andreea Neculau (foto), preşedinte Asociaţia Profesională  a Medicilor de Familie Braşov.

76 din 318
Potrivit reprezentanţilor CAS, până ieri după amiază, 242 de medici de familie din 318 semnaseră adiţionalele, însă „asta nu înseamnă că medicii de familie care nu au venit nu vor să semneze. Nici un medic de familie nu ne-a notificat că refuză să mai aibă relaţii contractuale cu noi”.

Răspuns de la ministru
Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017 şi normele de aplicare au fost prelungite, prin Hotărâre de Guvern, până la 31 martie 2018.

Ministrul Sănătăţii promite bani mai mulţi şi pentru munca din centrele de permanenţă
Potrivit unui comunicat, ministrul Sănătăţii a avut numeroase întâlniri cu reprezentanţii medicilor de familie si a mediat negocierile acestora cu CNAS, pentru ca pacienţii să nu fie afectaţi. În urma întâlnirilor, au fost identificate o serie de măsuri menite să ducă la debirocratizarea actului medical şi au şi fost rezolvate, potrivit reprezentanţilor Ministerului. „Reprezentanţii medicilor de familie au fost informaţi despre faptul că se lucrează la un proiect de Ordonanţă ce urmează să fie înaintat Guvernului spre adoptare în luna ianuarie a anului 2018. Ministrul Sănătăţii a solicitat conducerii CNAS ca propunerile de modificări legislative necesare procesului de debirocratizare care urmează să fie introduse în Ordonanţa de Urgenţă sa fie prezentate pana la data de 10 ianuarie 2018”, se arată în comunicatul amintit.
Din punct de vedere financiar, potrivit reprezentanţilor Ministerului, pentru 2018 s-a prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 milioane de lei (17%). De asemenea, mai mulţi bani va primi şi personalul medical care lucrează în regim de gardă, în centrele de permanenţă. „Astfel, în 2018, medicii de familie care lucrează în centrele de permanenţă vor beneficia de o creştere a tarifului orar de la 12,8 lei/oră, cât este în prezent, la 40 lei/oră. Tariful orar pentru asistenţii medicali care lucrează în regim de gardă va creşte de la 8 – 10 lei/oră, cât este în prezent, la 20 – 22,5 lei/oră”, potrivit comunicatului.
Conform ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, tarifele nu au mai fost majorate din 2011. Impactul bugetar pentru aceste majorări este de 180.000 mii lei şi va fi suportat de la bugetul de stat.
„Am crescut şi sumele alocate pentru cheltuieli de administrare şi funcţionare ale centrelor de permanenţă de la 6.4 lei/oră/medic, cât este în prezent, la 20 lei/oră/medic şi a sumei alocate pentru medicamentele şi materialele sanitare din trusele de urgenţă ale medicilor de la 2,1 lei/oră/medic, cât este în prezent, la 4 lei/oră/medic”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
De asemenea, anul acesta 170 milioane de euro, fonduri europene, vor fi utilizate pentru servicii de prevenţie de care vor beneficia pacienţii. În cadrul acestor programe, medicii de familie şi asistenţii medicali din cabinetelor lor vor beneficia de pregătire gratuită şi salarizare, conform comunicatului Ministerului.

Ce au cerut medicii
Medicii de familie sunt nemulţumiţi de birocraţia din sistem, care ar conduce la plimbarea pacienţilor pentru obţinerea scrisorilor medicale sau a actelor administrative. Ei cer modificarea contractului-cadru şi spun că este nevoie de o finanţare adecvată asistenţa medicală primare, un segment care rezolvă peste 70% din problemele medicale ale pacienţilor. De asemenea, medicii de familie ce alinierea veniturilor cu cele din sistemul spitalicesc. Medicii mai cer investiţii în sistem şi îmbunătăţirea sistemului informatic de prescriere a reţetelor şi trimiterilor, care, în momentul de faţă, este disfuncţional şi le aduce multe sancţiuni. În fine, una dintre cele mai importante solicitări este acordarea unui procent mai mare din fondul unic naţional de sănătate, care în momentul de faţă ar fi inechitabil.


 

+4 -2

Comentarii

Willy

2018-01-04 16:00:15


niste nesimtiti. nu te primesc decat cu programare si cand iti vine randul mai stai doua ore in plus ca asa vor ei. ar trebui sa le taie CNAS banii din zilele cand fac figuri ca nu le mai ajunge. niste nesimtiti. te duci la cabinet si daca iti ia o tensiune e eveniment si aia cu greata. trimitere putem sa ne scriem si noi acasa ce mare inginerie sa scriu ca imi trebuie o consulatie de specialitate la ORL avand in vedere ca tot ei ii spun medicului de familie unde ma doare si ce ma supara?

Doctor Hook

2018-01-04 13:45:21


Treaba lor, sunt liberi . Sa protesteze cat vor, dar nu pe banii si nervii pacientilor. Singura solutie pentru pacientti acestor medici, este sa-si retraga fiecare, dosarul de la acestia si sa se mute la ceilalti doctori de familie care isi desfasoara activitatea normal. Daca cei 78 de medici risca, atunci sa riste pana la capat !

EA

2018-01-04 12:51:07


Protestul poate ca este legitim, modul insa este gresit. Urgentele si cazurile grave ar trebui sa fie rezolvate si garantate... viata pacientilor ar trebui sa fie mai presus de orice. Suntem alaturi de medicii de familie si avem incredere ca vor remedia acest pasaj gresit, dectat de frustrari, nedreptati, stress, etc cu care se confrunta si le acumuleaza zilnic.

rammstein

2018-01-04 07:38:01


celor 78 medici de famile SA LE FIE RUSINE !!!....daca moare cineva din cauza voastra ba ,cine raspunde ??>...ce treaba au pacientii ba banditilor??....asta-i treaba voastra ,nu santajati o institutie pe seama populatiei....sunt prosti pacientii de nu va iau la bataie...N-AVETI BANI ??..BA N-AVETI BANI??...DAR LOCOMOTIVELE CU CARE CIRCULATI,VILELE,CABINETELE PARTICUALRE DE UNDE LE AVETI ???>>>...IA S AFACA DNA O ANCHETA LA CATIVA MEDICI DE FAMILIE ...

Lazar

2018-01-04 06:09:21


Iata consecintele indraznelii de a crede in promisiunile electorale ale pesedeului.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie