Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8171 - 26 apr 05:36

Tărlungul va fi curăţat într-o singură zi

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 05 sepembrie 2016

Acum, acesta este plin de gunoaie, iar CJ Braşov, primarii comunelor prin care trece pârâul, Sistemul de Gospodărire a Apelor şi instituţiile care se ocupă de protecţia mediului au pregătit un plan de intervenţie.

Tărlungul va fi curăţat într-o singură zi
Reprezentanţii primăriilor Săcele, Tărlungeni, Budila, Teliu, Dobârlău şi Chichiş au fost invitaţi la finele săptămânii trecute de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Ambrus Izabella, la o şedinţă ce a avut pe ordinea de zi un singur punct: ecologizarea pârâului Tărlung. 
În apropierea malurilor acestui curs de apă, considerat unul dintre cele mai curate din judeţul Braşov, sunt aruncate cantităţi impresionante de deşeuri, care sunt „mutate” dintr-un loc în altul atunci când se eliberează apă din lacul de acumulare din care este alimentat Braşovul. 
În urma discuţiilor, a fost pregătit şi un scurt plan de acţiuni. Astfel, SGA va susţine campania de ecologizare cu utilaje. Primăriile vor trebui să pregătească o situaţie din care să reiasă numărul de locuitori din fiecare comună, numărul beneficiarilor de ajutoare sociale, care  trebuie să presteze şi muncă în folosul comunităţii, numărul persoanelor care vor participa la campanie. De asemenea, reprezentanţii primăriilor vor trebui să comunice data la care ar dori să se desfăşoare campania. Pe lângă oamenii care ar urma să ecologizeze malurile, primăriile vor trebui să asigure şi echipamentele (mănuşi, saci, greble, etc), dar să suporte costurile de depozitare la rampa ecologică de la Braşov. 
Campania de ecologizare a pârâului Tărlung, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Ambrus Izabella, este „un exerciţiu de implicare pe termen lung. Dacă acest această campanie va avea succes, avem în vedere ecologizarea şi altor cursuri de apă în acest mod”. 
 
Pericol de inundaţii 
Problema deşeurilor de pe marginea pârâului, a declarat şeful Comisariatului Judeţean Braşov al Gărzii Naţionale de Mediu, Mircea Paraschiv, este complexă: „Sunt şi agenţii economici care aruncă deşeurile, dar cele mai multe ori autorii sunt persoane fizice. Sistemul de Gospodărire a Apelor a luat măsuri, a aplicat amenzi, dar fără sprijinul primăriilor problema nu poate fi rezolvată. Ce se curăţă astăzi, mâine este iar plin de deşeuri. Trebuie luate măsuri urgente, pentru că vine toamna, încep ploile şi, dacă nu se face nimic pot gunoaiele transportate de ape pot forma baraje şi, implicit, se pot produce inundaţii”. 
De asemenea, inginerul şef în SGA, Dorin Butnariu, a declarat că cele mai mari probleme apar atunci când se dă drumul apei din lacul de acumulare, deşeurile sunt luate de apă şi blochează pârâul. „E simplu să dai amenzi, dar asta nu cred că este o soluţie pentru primării”, a afirmat reprezentantul SGA. 
 
Primarii dau vina pe vecini 
Viceprimarul municipiului Săcele, Geczi Gellert, a afirmat că între cei care aruncă deşeurile şi autorităţile locale este o relaţie de tip „şoarecele şi pisica”, iar cele mai mari probleme sunt cu lacul de acumulare, care este în apropierea cartierului Gârcini. „Suntem ca în Meşterul Manole. Ce curăţăm astăzi, mâine e murdar. ?i oamenii, şi agenţii economici «îşi dau concursul» şi este aproape imposibil să îi descoperim, pentru cu nu avem suficienţi oameni la Poliţia Locală”, a declarat viceprimarul din Săcele. 
Pe de altă parte, primarul comunei Tărlungeni,  Florin Beşchea s-a plâns că de fiecare dată când se „deschide barajul”, apa vine plină de gunoaie, iar unele dintre ele merg mai departe, la Budila. De altfel, şi primarul comunei Budila, Irimia Marşavela, a afirmat că apa vine plină de deşeuri, dar spus că  pe teritoriul comunei, se aruncă cantităţi impresionante de gunoi, aduse de la Braşov. 
Edilul-şef a precizat că nu poate gestiona această situaţie, pentru că la Poliţia Locală sunt prea puţin oameni. În schimb, întrebat dacă a solicitat sprijinul Poliţiei Naţionale, el nu a răspuns. „Cred că aveţi doar parţial dreptate. Gunoaiele sunt aruncate de oameni, iar când populaţia va fi cooptată să le strângă, vor fi mau uşor de convins să nu o mai facă a doua oară”, le-a răspuns primarilor şeful Gărzii de Mediu Braşov. El a mai spus că amenzile pe care le pot primi cei care aruncă deşeurile în locuri nepermise poate ajunge la 40.000 de lei. 
O altă abordare a avut primarul comunei Dobârlău (jud Covasna), Bogdan Barbu, care a declarat că nu a venit la această şedinţă pentru a da vina pe Braşov că „umple” judeţul vecin de gunoaie, ci pentru a căuta o soluţie, împreună cu ceilalţi primari şi cu reprezentanţii Consiliului Judeţean, ai Gărzii de Mediu, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului sau ai Sistemului de Gospodărire a Apelor. 
„Propunerea mea este ca toţi să curăţăm malurile în aceeaşi zi, pentru ca deşeurile să nu mai fie mutate dintr-un loc în altul”. 
+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie