Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7182 - 03 apr 22:56

Testat la Braşov: Prima platformă de gunoi smart din România

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 17 mai 2019

Identifică locatarul, cântăreşte, eliberează „bon de reducere”. Are senzori şi pentru comunicare cu firma de salubritate, şi camere video pentru securitate

Testat la Braşov: Prima platformă de gunoi smart din România

Primăria Braşov şi operatorul de salubrizare Brai-Cata au inaugurat ieri prima rampă de gunoi smart, amplasată în cartierul Valea Cetăţii, la intersecţia străzilor Carpenului cu Arţarului.
Aceasta este dotată cu camere de luat vederi şi este dedicată exclusiv pentru aruncarea deşeurilor reciclabile. Fantele containerului de mari dimensiuni se deschid însă doar prin scanarea unui cod de bare, fiecare proprietar din această zonă arondată la respectiva platformă urmând să primească prin intermediul asociaţiilor de proprietari saci de diferite culori (în funcţie de gunoiul reciclabil) care au pe ei un cod de bare. Practic, această ecoinsulă este prevăzută cu sistem de identificare a celui care depune deşeurile reciclabile (pe baza codurilor de bare); are un sistem de monitorizare a gradului de umplere a recipientelor, care transmite un SMS operatorului, în momentul în care sunt pline; sistem de monitorizare video a ecoinsulei, dar şi sistem de odorizare interioară a ecoinsulei.

CUM ARUNCI UN SAC DE HÂRTIE/STICLĂ/METAL/PLASTIC

SCANEAZĂ sacul primit de la asociaţia de proprietari, care are pe el un cod de bare. Scanarea se face pe fanta care indică tipul de gunoi aruncat: hârtie/sticlă/metal/mase plastice.DEPUNE sacul în trapa care se deschide automat. Atenţie UNDE arunci, fiecare tip de gunoi are „ghenă separată”: hârtie/sticlă/metal/mase plastice. Atenţie CE arunci: deşeurile amestecate, între ele sau cu gunoi menajer, se penalizează.

PREIA BON din automat, păstrează-l pentru că îţi va reduce „factura” la gunoi. Documentul are indicativul tău pe el, data, tipul de gunoi şi cantitatea aruncată.Sisteme aduse din Italia
„Braşovul este primul oraş din ţară în care este instalat acest sistem, care înseamnă o investiţie de aproximativ 20.000 de euro. Cetăţenii vor primi, prin intermediul asociaţiei de proprietari, saci pentru fiecare categorie de deşeuri, inscripţionaţi şi cu un cod de personalizat pe fiecare abonat, care va fi folosit pentru identificarea abonatului şi cuantificarea cantităţii de deşeuri reciclabile, iar după o perioadă de timp fiecare abonat va primi o bonificaţie în funcţie de cantitatea depusă, pentru a plăti cât mai puţin pentru serviciul de salubrizare. Oamenii vor fi încurajaţi să colecteze selectiv, să recicleze, şi asta se va vedea direct în buzunarul lor, pentru că vor plăti mai puţin. Ţinta noastră este ca, în primele trei luni, sistemul să funcţioneze ca proiect pilot, după care să începem să acordăm bonificaţii cetăţenilor”, a explicat Bogdan Constantinescu, director general Brai-Cata. „Eco-insulele sunt aduse din Italia, noi suntem bucuroşi că facem un prim pas important în colectarea selectivă a deşeurilor pe fiecare cetăţean în parte, iar pentru noi este un moment foarte important. Ne dorim să investim împreună cu primăriile tuturor localităţilor din judeţul Braşov pentru a fi cât mai răspândit acest sistem”, a adăugat Iulian Soticescu, director general Eco Smart.

Cum funcţionează sistemul?
Eco-insula este prevăzută cu sistem de identificare a celui care depune deşeurile reciclabile, un sistem de monitorizare a gradului de umplere a recipientelor - care transmite un SMS operatorului în momentul în care sunt pline - şi un sistem de monitorizare video a eco-insulei, precum şi un sistem de odorizare interioară, pentru a preveni răspândirea mirosurilor neplăcute.
„Fiecare persoană scanează sacul, iar în acel moment se deschide containerul, care are un sistem special, astfel încât să nu existe riscul să prindă mâna celui care aruncă sacul. De asemenea, în momentul în care este aruncat un sac, noi vedem exact cine a fost, iar în momentul în care ajunge în staţia de sortare şi constatăm că în respectivul sac era de fapt gunoi menajer ştim exact cine a fost proprietarul. O dată se poate întâmpla o greşeală, dar dacă greşeala se repetă o considerăm abuz şi luăm măsuri”, a explicat reprezentantul companiei de salubrizare. În schimbul gunoiului reciclabil, aparatul de pe econinsulă va emite şi un bon valoric cu o sumă, în funcţie de cantitatea de reciclabile depuse, care apoi va fi scăzută din factura la gunoi. Investiţia într-o astfel de eco insulă este de 20.000 de euro şi a fost suportată de către operator. Gunoiul menajer va fi aruncat în continuare la o rampă clasică, care a fost însă modernizată.

Sistemul este în test. Dacă nu merge, nu va fi multiplicat
Primarul George Scripcaru a precizat că sistemul este în teste şi va fi extins doar dacă îşi dovedeşte rentabilitatea, ţinând cont că investiţia este destul de costisitoare. „Am ales acest loc pentru că suntem în mijlocul unui cartier important al oraşului, este un număr mare de locatari (aprox. 2.000, n.r.) şi cred că este un loc foarte bun pentru un astfel de proiect pilot. Este un sistem care, pentru a funcţiona corect, are nevoie şi de implicarea locatarilor şi a asociaţiei de proprietari. Această platformă are nişte reguli de utilizare foarte simple, este un sistem civilizat şi sigur, prin care putem face colectare selectivă şi putem oferi şi bonificaţii la factură asociaţiei de proprietari arondată, în schimbul bonurilor pe care le eliberează această platformă. Condiţia este ca oamenii să respecte regulile. Este o perioadă de probă în care vom vedea dacă merge treaba şi dacă merge continuăm şi vom extinde acest sistem, dacă nu merge, vom reveni la metoda clasică, cu mirosuri, gunoi amestecat şi costuri mari. Totodată, am inventariat şi toate platformele de gunoi din oraş, le vom extinde acolo unde este necesar şi le vom moderniza, pe modelul platformei de aici, şi sperăm să fie mai bine folosite de către utilizatori”, a spus primarul George Scripcaru.

Un „paznic”, preventiv
Preventiv, chiar dacă există camere de supraveghere video, platforma de gunoi va avea şi un „paznic” care îi va ajuta pe locuitorii din zonă să folosească noul sistem, dar şi să nu mai „scape” sacii de gunoi lângă platformă.
De asemenea, tot de joi a mai devenit funcţională o altă ecoinsulă, care conţine şi sistem de preluare a deşeurilor menajere, în cartierul Scriitorilor, pe strada Alexandru Sahia.
Nu în ultimul rând, primarul Braşovului a precizat că în următoarea perioadă toate cele peste 400 de platforme de gunoi din oraş vor fi modernizate, astfel încât „ţarcurile” inestetice să îşi schimbe imaginea.

+3 -0

Comentarii

G.Mariana

2019-05-17 14:07:39


In sfirsit,bravi....ar trebui extins in toate cartierele...in speciale in Centrul Brasovului!Asa poate...reusim sa i sensibilizam...si PE incivili.....

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional