leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6519 RON

1 USD = 3.9743 RON

1 GBP = 5.2505 RON

1 XAU = 153.7281 RON

1 AED = 1.0821 RON

1 AUD = 2.8891 RON

1 BGN = 2.3785 RON

1 BRL = 0.9619 RON

1 CAD = 3.0794 RON

1 CHF = 4.1133 RON

1 CNY = 0.5797 RON

1 CZK = 0.1820 RON

1 DKK = 0.6237 RON

1 EGP = 0.2218 RON

1 HUF = 1.4382 RON

1 INR = 0.0550 RON

1 JPY = 3.5403 RON

1 KRW = 0.3541 RON

1 MDL = 0.2370 RON

1 MXN = 0.2121 RON

1 NOK = 0.4849 RON

1 NZD = 2.6477 RON

1 PLN = 1.0836 RON

1 RSD = 0.0393 RON

1 RUB = 0.0599 RON

1 SEK = 0.4496 RON

1 TRY = 0.6375 RON

1 UAH = 0.1417 RON

1 XDR = 5.5764 RON

1 ZAR = 0.2747 RON

Editia 6809 - 21 sep 07:36

Trecerea inteligentă s-a mutat acum pe Saturn

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 10 aprilie 2017

Iniţial, aceasta trebuia să fie pe strada Independenţei, unde au şi început lucrările de amenajare, apoi s-a propus ca trecerea să fie pe strada 13 Decembrie, locaţie abandonată

Trecerea inteligentă s-a mutat acum pe Saturn

La începutul anului trecut, după ce în Braşov s-au produs mai multe accidente în care braşovenii şi-au pierdut viaţa în timp ce treceau strada pe trecerile de pietoni, autorităţile au început să caute soluţii pentru rezolvarea acestei probleme. În primă fază, au fost montate limitatoare de viteză, apoi a început un program de semaforizare a trecerilor de pietoni. De asemenea, firma care asigură iluminatul public în oraş a venit cu propunerea testării unei „zebre inteligente” cu senzori de mişcare, sistem de avertizare luminoasă în asfalt şi corpuri de iluminat la mare înălţime. A fost stabilit locul pentru sistemul experimental: o trecere de pietoni de pe strada Independenţei, propusă iniţial pentru desfiinţare, după ce pe aceasta s-a petrecut un accident mortal. De altfel, la această trecere au şi început lucrările, fiind instalaţi stâlpii de iluminat, dar, ulterior, s-a renunţat la idee, după ce Poliţia Ruteră a considerat că este mai potrivit un semafor cu buton.
Proiectul nu a fost, însă, abandonat, aşa că a fost lansată o altă propunere pentru trecerea inteligentă experimentală: strada 13 Decembrie, în dreptul magazinului Lidl, dar, între timp lucrurile s-au schimbat, pentru că a fost descoperită o altă zebră, de data aceasta pe Bulevardul Saturn, care să facă obiectul experimentului.
Trecerea se află după de staţia RATBV „Cometei”, de la Complexul Mic (pe sensul de mers dinspre Gemenii spre terminalul pentru autobuze „Saturn”), iar lucrările de amenajare a au început săptămâna trecută. Au fost montaţi deja stâlpii de iluminat, care, spre deosebire de cei clasici, sunt reflectorizanţi şi urmează ca pe aceştia să se instaleze corpuri de iluminat cu LED.
Administratorul public al Braşovului, Miklos Gantz, a precizat că în cazul în care vremea va fi favorabilă, săptămâna aceasta vor fi montaţi atât senzorii de mişcare de pe sâlpi, dar şi corpurile de avertizare luminoase cu LED din asfalt. Aceste sisteme cu LED sunt vizibile de la o distanţă de 1,5 kilometri, iar astfel de sisteme de semnalizare sunt folosite şi la aeroporturi.
Reprezentantul municipalităţii braşovene a afirmat că zebra zebra inteligentă de pe Saturn ar putea deveni complet funcţională în cursul acestei săptămâni, după care, o perioadă, va fi monitorizată. „Este un proiect pilot, care este realizat pe cheltuiala companiei care administrează iluminatul public din Braşov. Locaţia a fost stabilită ţinând cont de mai mulţi factori, printre care dimensiunile arterei de circulaţie (este bulevard cu 2 benzi pe sens, intens circulat), apropierea de o staţie RATBV, precum şi faptul că nu este semaforizată. Noua trecere va fi monitorizată câteva luni, apoi în funcţie de rezultate vom vedea dacă poate fi o alternativă viabilă şi pentru alte treceri de pietoni din municipiul Braşov”, a explicat Gantz.
 
Zebra se luminează când „simte prezenţa” unui om
Amenajarea acestei treceri presupune ca pe ambele părţi ale străzii, în dreptul trecerii de pietoni, să fie montaţi stâlpi de iluminat cu senzori de mişcare. În momentul în care o persoană vrea să traverseze şi intră în raza de acţiune a senzorului intensitatea luminoasă a lămpilor va creşte, astfel că trecerea va fi puternic luminată. De asemenea, în asfalt, de-a latul străzii de o parte şi de alta a „zebrei” vor fi montate două şiruri de LED-uri, care se vor aprinde tot în momentul în care pietonul ajunge în dreptul senzorilor şi se angajează în traversare.
 
Se fac demersuri pentru semaforizarea altor treceri
În ceea ce priveşte semaforizarea unor treceri de pietoni din municipiu, reprezentanţii municipalităţii braşovene au anunţat că sunt finalizate proiectele, sunt obţinute avizele, iar în perioda imediat următoare firma care se ocupă de lucrări va depune documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construire. Pentru început, vor fi montate patru semafoare noi, unul la Profi – Gemenii (după ce trecerea va fi mutată mai aproape de pasajul Zizin) şi trei pe Bulevardul Griviţei (unul în dreptul fostului Motel Trifan, unul la Metabras, iar altul la noua trecere ce va fi amenajată în zona bibliotecii, după ce vor fi desfiinţate cele de la intersecţia bulevardului cu  spre străzile Mircea cel Bătrân şi Emil Racoviţă).

+0 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional