leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6975 RON

1 USD = 4.1192 RON

1 GBP = 5.3305 RON

1 XAU = 170.2283 RON

1 AED = 1.1214 RON

1 AUD = 2.9602 RON

1 BGN = 2.4018 RON

1 BRL = 1.0983 RON

1 CAD = 3.1066 RON

1 CHF = 4.1441 RON

1 CNY = 0.6079 RON

1 CZK = 0.1837 RON

1 DKK = 0.6293 RON

1 EGP = 0.2302 RON

1 HUF = 1.4745 RON

1 INR = 0.0579 RON

1 JPY = 3.7645 RON

1 KRW = 0.3669 RON

1 MDL = 0.2402 RON

1 MXN = 0.2160 RON

1 NOK = 0.4829 RON

1 NZD = 2.7866 RON

1 PLN = 1.0943 RON

1 RSD = 0.0397 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4579 RON

1 TRY = 0.7696 RON

1 UAH = 0.1472 RON

1 XDR = 5.7408 RON

1 ZAR = 0.2981 RON

Editia 6910 - 22 feb 18:18

Trei premii NASA pentru România, aduse de braşoveni

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 31 martie 2017

Elevii Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” au reuşit cel mai bun rezultat la concursul internaţional organizat de NASA. Au obţinut trei premii întâi şi, până acum, este prima dată când România obţine o astfel de performanţă. Conferinţa internaţională a NASA, unde vor fi prezentate proiectele şi le vor fi înmânate premiile, va avea loc în Saint Louis, Missouri, Statele Unite, în mai

Trei premii NASA pentru România, aduse de braşoveni

La concursul NASA Space Settlement Design Contest 2017, s-au înscris  12 echipe de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” , zece dintre ele obţinând premii sau menţiuni. Sarcina lor a fost să proiecteze mici planete artificiale unde pot locui oameni, ei fiind nevoiţi să găsească soluţii viabile pentru sustenabilitatea vieţii, de la date tehnice până la cele de convieţuire şi organizare socială. Din toată lumea s-au înscris peste 4.000 de proiecte, dar 1.500 au fost respinse pentru plagiat. Braşovenii au reuşit să impresioneze juriul internaţional care a evaluat proiectele. „Este cea mai importantă reuşită a României, niciodată România nu a avut trei premii I, toate acestea fiind înspre Braşov orientate. Este pentru noi o mare reuşită, atât ca şcoală, cât şi ca centru de performanţă, pentru că avem şi o altă structură formată aici, nu neapărat cea şcolară pentru că este o muncă pe care elevii o fac în afara orelor de curs, este o muncă de cercetare într-un domeniu preuniversitar, unde forma aceasta este mai puţin întâlnită şi copiii chiar muncesc, iar acest fapt se vede în rezultatele de la an la an. A fost o ţintă ca noi, în România, să ajungem să avem cele mai multe premii, acum ne bucurăm că am reuşit să-i dovedim şi pe indieni, nicio şcoală din India nu are trei premii”, a explicat, ieri, prof. Carmen Tănăsescu (foto), coordonator al echipelor, Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”.Trei medalii de aur, una de argint, două de bronz şi patru menţiuni
În acest an, elevii Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov au obţinut trei medalii de aur, una de argint, două de bronz şi patru menţiuni. „În ce priveşte colegiul nostru se întâmplă des ca excelenţa profesorului să se întâlnească cu perfomanţa elevului, însă de data aceasta in această ecuaţie intră şi o creativitate de înalt nivel care de data asta s-a concretizat în obţinerea mai multor premii”, a declarat şi prof. Cezar Boghici (foto), director Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”.

Premieră în acest an - o echipă mixtă
Locul întâi a fost câştigat de trei echipe, una din clasa a VI-a, care a fost înscrisă pentru clasa a VII-a, o altă echipă din clasa a VII-a şi una din clasa a IX-a. „ROSE numele proiectului nostru, provine de la Romanian Space Craft on Europe, prescurtarea înseamnă trandafir, simbolul iubirii dragostei şi eleganţei, pentru că pe nava noastră nu va fi război, toţi oamenii vor fi buni şi primitori”, a explicat Andrei Bărdaş, din clasa a VI-a.
„Numele proiectului este Heosphoros. Cuvântul are rădăcini în limba greacă veche, de unde provine de la un fel de legendă şi este un simbol pentru dimineaţă, pentru răsărit şi de ce nu pentru răsăritul oamenilor. Proiectul într-o formă enciclopedică”, a explicat Alexandru Rădulescu, din clasa a IX-a.
O noutate în acest an este că una dintre echipele câştigătoare a fost formată din elevi şi de la „Aprily Lajos” şi „Johannes Honterus”, precum şi o elevă din Italia, al cărei tată a fost şagunist. Copiii nu s-au cunoscut până în momentul în care au lucrat la proiect. „Proiectul nostru se numeşte NewT şi vine de la motto-ul «Am putut privi mai departe, doar pentru că am stat pe umerii giganţilor», pe care a spus-o Newton, al cărui nume noi credem că divinitatea l-a interpretat ca On New T şi New T este prescurtarea de la New Terra. Ne-am gândit la o navă care ar putea susţine viaţa în condiţiile vitrege ale spaţiului, la început este proiectată pentru 24.000 de persoane, iar dacă populaţia se măreşte, pot fi adăugate module la capătul fiecărui cilindru, extinzându-se volumul”, a explicat Roland Gurzău, elev în clasa a VII-a la „Şaguna”, dar care a făcut parte din echipa mixtă.  În nava spaţială construită de ei, oamenii sunt obligaţi să meargă la sală şi la centre de agrement cel puţin patru ore pe zi, pentru a „nu face pietre la rinichi”.
Prof. Carmen Tănăsescu a spus că intenţionează ca şi anul viitor să meargă pe această idee a echipelor mixte, „de a sparge echipele Şaguna” şi de a le combina cu elevi de la alte şcoli braşovene.
O altă echipă a obţinut premiul II, ea fiind premiantă şi la ediţia de anul trecut. „Am realizat proiectul Iridescence care reprezintă o navă cu 10.000 de oameni, pe care îi trimitem pe Pluto. Am ales numele aceste deoarece reprezintă un fenomen optic foarte interesant, acela de dispersie şi refracţie a luminii, lumina albă se împarte în celelalte culori componente ale sale. Pluto este o locaţie perfectă pentru a ne depăşi limitele”, crede Patricia Arens, clasa a X-a.
Premiile III au fost aduse de o echipă din clasa a VII-a şi de alta din clasa a XI-a. „Noi am făcut acest proiect Encheladus şi ne-am gândit ca la fiecare capitol să desenăm nişte benzi desenate, sunt mai uşor de înţeles. Encheladus este numele unui gigant creat de Gheea, pentru a o distruge pe Atena. Pe nava aceasta vor trăi oamenii până vom găsi o altă planetă disponibilă”, a explicat  Alexandru Iova, din clasa a VII-a.
„Nava noastră se numeşte Auxilium, este un cuvânt din limba latină care înseamnă salvare, care reprezintă de fapt scopul navei noastre, noi dorim să creăm o civilizaţie în spaţiu pentru a realiza anumite experimente, să vedem cum se dezvoltă o populaţie în spaţiu şi totodată reprezintă o alternativă în cazul în care pământul ar fi distrus în anii ce urmează”, a explicat  Anca Niţă, din clasa a XI-a.
Echipele premiate cu locurile unu, doi şi trei sunt formate din 27 de elevi. Ei urmează să participe la Conferinţa internaţională a NASA, unde le vor fi înmânate premiile, în Saint Louis, Missouri, Statele Unite, în perioada 24-30 mai. „Sperăm din suflet să putem participa. Nu există fonduri, însă sunt convinsă că aceste echipe vor fi sprijinite. Braşovenii au fost deschişi spre performanţă. Absolut întotdeauna echipele au fost susţinute şi aşteptăm şi anul acesta”, a mai spus, ieri,  prof. Carmen Tănăsescu, coordonator al echipelor, Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”
Anul trecut, din cele 11 proiecte ale elevilor de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov, patru au fost premiate cu locurile 2 şi 3. De asemenea, în 2014, o echipă formată din opt elevi din clasele a 11-a de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov a câştigat locul întâi la concursul NASA, iar un alt elev, de clasa a 6-a, dar care a concurat la categoria elevilor de clasa a 7-a, a ocupat locul al doilea.Componenţa echipelor premiate
Clasa a VII-a-premiul I -„NewT”:
1. Roland Gurzău
2. Ana Gladcă (Liceul „Johannes Honterus”)
3. Alessandra Musca (Italia)
4. David Nyegro (Colegiul Naţional „Aprily Lajos”)
5. Ioana Rozorea  (Liceul „Johannes Honterus”)

Clasa a VII-a - premiul I -„Rose”:
1. Ioana Popa
2. Andrei Bărdaş
3. Ana-Maria Bărdaş

Clasa a VII-a - premiul III - „Encheladus”:
1. Alexandru Iova
2. Elvira Munteanu
3. Paul Adrian Gligoraş
4. Maximilian Ticuşan
5. Horia Varga
6. Denis Negoiaş

Clasa a IX-a - premiul I -„Heosphoros”:
1. Alexandra Băitanu
2. Mihai-Alexandru Bîscă
3. Elena Isaia
4. Iulia Kis
5. Alexandru-Matei Rădulescu
6. Diana Maria Chichernea  

Clasa a X-a - premiul II - „Iridescence”:
1. Patricia Antonia Arens
2. Alexandra Ileana Comaniciu

Clasa a XI-a - premiul III - „Auxilium”:
1. Manuel Alexadru Dragomir
2. Anca Niţă
3. Natalia Marginean
4. Ana Lupşor
5. Gabor Alex

Profesor coordonator: Carmen Felicia Tănăsescu

 

+2 -0

Comentarii

Nasa

2017-03-31 19:25:40


Daca ne uitam pe site-ul oficial al competitiei respective, putem face cateva observatii. N-au fost 4.000 de proiecte inscrise, ci 1.500. Nu au fost "medalii de aur, argint, bronz", ci premiul 1, 2, 3. Si mentiuni. Cei de la Saguna au doua premii intai si nu trei. S-au dat sute (vreo 300) de premii 1,2,3, mentiuni si premii speciale. Asta cu "premiile orientate spre Brasov" nu stiu ce vrea sa insemne. Au luat o multime de premii anul acesta elevi din Constanta, Calarasi, Cluj, Bucuresti, Piatra Neamt.

Radulescu Remus

2017-03-31 10:10:50


Sa vedeti acum ca nu sunt bani ptr deplasarea in SUA.Apoi dupa ce se face colecta publica, sa umple lista "invitatilor" care nu au treaba cu acest concurs.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • CFR se pregăteşte de proteste

  Angajaţii de la căile ferate ameninţă că mai aşteaptă câteva zile creşterea salariilor, în caz contrar, oamenii sunt hotărâţi să intre în grevă, mii de trenuri urmând[...]

  2017-03-31 citeste mai mult
 • Tichetul bleu-gri

  Bugetul alocat pentru Programul „Euro 200”, prin care elevii din familii cu venituri mici pot primi 200 euro pentru achiziţionarea unui computer, va fi de 15 milioane lei pentru un număr[...]

  2017-03-31 citeste mai mult
 • (Ne)familişti

   „Definiţia familiei este o temă falsă creată de politicieni, pentru că le convine foarte mult să arate că susţin familia tradiţională. Nu vreau să intru în bârfe, dar[...]

  2017-03-31 citeste mai mult
 • To do list

  Premierul Sorin Grindeanu a declarat că Executivul nu a primit niciun ”to do list” de la delegaţia oamenilor de afaceri americani. „Spre supărarea, poate, a unora, nu există niciun[...]

  2017-03-31 citeste mai mult
 • A acceptat

  Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele de numire a lui Daniel Suciu în funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, şi a lui Răzvan Cuc la conducerea Ministerului Transporturilor,[...]

  2019-02-22 citeste mai mult
banner promotionalbanner promotional