Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 00:39

Tudorel Toader: Iohannis l-a numit ilegal pe Augustin Lazăr şef la Parchetul General, pentru că acesta i-a clasat dosarul

Autor:

Publicat la 25 octombrie 2018

Tudorel Toader:  Iohannis l-a numit ilegal pe Augustin Lazăr şef la Parchetul General, pentru că acesta i-a clasat dosarul

În prezentarea raportului privind evaluarea procurorului general al României, Augustin Lazăr (foto dreapta), care s-a încheiat cu revocarea acestuia, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader (foto stânga), a susţinut că acesta a fost, în primul rând, numit ilegal în fruntea Ministerului Public în 2016. Mai mult, Tudorel Toader a arătat că Iohannis l-a numit pe Lazăr în fruntea Ministerului Public pentru că acesta ar fi dat soluţia de clasare într-un dosar al preşedintelui.
„Procedând la evaluarea sa ne punem cel puţin două semne de întrebare. Primul se referă chiar la legalitatea numirii sale în această înaltă demnitate. 17 februarie 2016, Ministerul Justiţiei declanşa procedura de selectare a candidatului. Criteriile şi condiţiile prevedeau printre altele şi calificativul foarte bine la ultima evaluare. 15 martie 2016 se înregistrează candidatura, 21 aprilie, secţia de procurori de la CSM avizează favorabil. Lipsea o piesă din dosar, calificativul de la ultima evaluare.  Am transmis pe 19 septembrie 2018 la CSM solicitarea de a ne pune la dispoziţie rapoartele de evaluare. Ni se răspunde: prezentul raport de evaluare a fost întocmit astăzi 21 aprilie 2016. La acea dată preşedintele a semnat numirea deşi nu exista în dosar documentul. Ministrul Justiţiei de la acea dată a făcut propunerea de numire cu nerespectarea criteriilor legale. La data respectivă, preşedintele nu a verificat regularitatea procedurii. Din documentele pe care le avem nu putem trage concluzia cu certitudine de ce ministrul Justiţiei a transmis propunerea fără ca dosarul să fie complet, preşedintele a semnat fără verificarea legalităţii, nu credem că are vreo legătură numirea fără toate documentele cu un document în care apare o soluţie de clasare referitoare la preşedintele României în funcţie”, a anunţat Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat ieri, la ora 19.00, declanşarea procedurii de revocare a procurorul general al României, Augustin Lazăr, după o declaraţie de presă de exact o oră. „Concluzia generală este a necesităţii de revenire la normalitate. Nu se mai poate susţine ocuparea şi exercitarea a funcţiei de conducere (de către Augustin Lazăr, n.r.) din Ministerul Public. Toate elementele prezentate susţin gravitatea managementului care a deturnat activitatea Ministerului Public. Declanşez procedura de revocare din funcţie a Procurorului General Augustin Lazăr. În această seară trimit la CSM documentul de evaluare”, au fost cuvintele cu care Tudorel Toader a anunţat „decapitarea” Parchetului General, după cea a DNA.
Ministrul Justiţiei a început la ora 18.00 citirea raportului de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr. În stilul caracteristic, făcând cunoscut deja în momentul revocării Laurei Codruţa Kovesi, Tudorel Toader, deşi a anunţat că nu va citi integral raportul de 63 de pagini, s-a aplecat cu mare atenţie asupra fiecărei părţi din raport, dând informaţii extrem de tehnice din punct de vedere judiciar. Deşi a promis o scurtă declaraţie de presă, el  a anunţat că va citi nu mai puţin de 20 de puncte care au stat în spatele deciziei pe care a luat-o privindu-l pe Augustin Lazăr.
Însă, încă de la început, Tudorel Toader a lansat numeroase critici la adresa procurorul general, semn că evaluarea s-ar putea termina cu o revocare. „Primul lucru pe care aş vrea să-l subliniez, faptul că procurorul general a susţinut vehement lipsa unui temei legal pentru evaluarea procurorului şef de la DNA. A avansat ideea unui conflict între procurori şi ministru pentru a încerca să împiedice evaluarea procurorului şef al DNA. procurorul General nu a dispus nicio măsură de verificare a celor apărute în spaţiul public”, a început Tudorel Toader. Ministrul nu a ezitat nici în a îi imputa lui Augustin Lazăr inclusiv disfuncţionalităţi din interiorul DNA pe care le-a notat şi în raportul făcut în cazul Laurei Codruţa Kovesi, arătând că Lazăr din poziţia de şef al Ministerul Public le-a tolerat. „Faptele reţinute în sarcina şefului DNA sunt în egală măsură imputabile procurorului general, cel care e ierahic superior care avea şi are obligaţia, competenţa de a coordona, verifica, corecta eventuale abateri, greşeli. Sunt enumerate foarte multe situaţii în care procurorul general a luat act, cu siguranţă, de abateri în activitatea DNA, dar nu a luat nicio măsura, nu a făcut nimic. Nu numai că n-a luat nicio măsura, dar prin declaraţii publice a aprobat activitatea desfăşurată la DNA", a declarat Tudorel Toader.

Replica lui Lazăr, dată cu lacrimi în ochi
După anunţul revocării, procurorul general Augustin Lazăr a dat o declaraţie publică. „Cu doar două zile în urmă, Comisia de la Veneţia transmitea că independenţa procurorilor poate fi afectată de numirea şi eliberarea din funcţie a procurorilor, recomandând examinarea acestor dispoziţii. Raportul de evaluare a activităţii manageriale desfăşurate de către procurorul general de la PICCJ este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrului Justiţiei, înţelege să îl dea Comisiei de la Veneţia. Raportul prezentat azi e modul în care Executivul, prin ministrul Justiţiei, înţelege să respecte autoritatea Ministerului Public ca parte a justiţiei din România", a declarat Augustin Lazăr.
Procurorul general a anunţat că va răspunde punctual criticilor aduse de Tudorel Toader în zilele următoare. Lazăr a mai spus că demersul lui Toader, care contravine analizelor Inspecţiei Judiciare şi CSM, este de natură să destabilizeze ministerul Public. „Evaluarea procurorului general a fost efectuată de către CSM, concluziile fiind de asemenea pozitive. A fost dat calificativul foarte bine. Concluziile la care a ajuns ministrul Justiţiei, fără o bază factuală şi solidă, reprezintă un demers de a destabiliza Ministerul Public. Stabilitatea instituţiei e esenţială", a declarat Augustin Lazăr.
Augustin Lazăr a spus că nu îi este indiferent ce se întâmplă, dar a refuzat să dea detalii despre clasarea unui dosar al preşedintelui Iohannis, de care a vorbit ministrul.
„Vă rog să scuzaţi starea emoţională, dar nu mi-e indiferent ce mi se întâmplă, mă simt într-un moment special al carierei mele şi al României. Iar făclia o să aibă surpriza trecând de la vechea generaţie la noua generaţie. Vom transmite făclia independenţei magistraţilor. Şi aşa să ne ajute Dumnezeu", a spus Augustin Lazăr. Procurorul general a făcut declaraţiile cu lacrimi în ochi, iar la final a refuzat să răspundă vreunei întrebări, prima care s-a auzit din sală fiind legată tocmai de dosarul de clasare ce îl viza pe Klaus Iohannis şi care s-ar fi aflat în dosarul său de candidatură la funcţia de procuror general, aşa cum a afirmat Tudorel Toader.

+0 -0

Comentarii

rammstein

2018-10-25 07:24:12


auzi ba trogloditule..?..mai ai frati p-acasa?...tu crezi ca functia asta a ta e pe veci?...si atunci sa vedem unde te duci....

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie