Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 00:52

„Un amestec fericit de oameni, stiluri şi culturi”

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 13 iulie 2018

Duminică începe C’Art Fest, desfăşurat anul acesta după sloganul „Unul pentru toţi”

„Un amestec fericit de oameni, stiluri şi culturi”

Cel mai amplu festival cultural rural din România, C’Art Fest, începe în forţă duminică, 15 iulie, în Cristian, cu un spectacol de stradă cu tobe şi fachiri şi un concert extraordinar, în premieră, dedicat Mariei Tănase, susţinut de Kamerata Kronstadt şi trei artiste excepţionale: Alexandra Fits, Analia Selis şi Nadia Trohin. Aranjamentul este făcut de Mariano Castro, iar dirijor este Cristian Oroşanu. „Este vorba de Maria Tănase făcut sub formă simfonică, dar când spun simfonic să nu vă speriaţi, este repertoriul Mariei Tănase interpretat în trei feluri diferite. Unul mai clasic, cu Alexandra Fits, un mod mai latino, cu tango-uri ale Mariei Tănase  cântate de prietena şi colega mea  Analia Selis, şi pe urmă unul mai jazzy, cântat de Nadia Trohin”, a explicat, joi, Cristian Oroşanu.
A cincea ediţie C’Art Fest, cuprinde opt zile de jazz, muzică cultă ungurească, muzică armenească, folk, cor dar şi piese de teatru, film, dans, scriitori internaţionali, conferinţe cu istorici şi politologi şi ateliere pentru copii. Ediţia de anul acesta este dedicată Centenarului Marii Uniri, iar sloganul este „Unul pentru toţi”.

Invitaţi aleşi pe sprânceană
Pascal Bruckner, Maia Morgenstern, Marcel Iureş, Zdob şi Zdub, Nicu Alifantis, Ada Milea şi Alexander Bălănescu, Luiza Zan, Harry Tavitian, Ovidiu Lipan Ţăndărică – sunt doar câteva dintre numele aflate în programul celei de-a cincea ediţie a C’Art Fest. „Anul acesta, mai mult ca oricând, C’Art Fest-ul este un amestec fericit de oameni, stiluri şi culturi. Avem jazz, muzică cultă ungurească, muzică armenească, vioară şi voce, folk cu orchestră, cor în biserică, muzicuţe, fanfară, muzică de odinioară pe trei tonalităţi, rock cu accente româneşti şi moldoveneşti, teatru de stat, teatru independent, one man show, teatru dans, teatru mic şi teatru mare, o producţie proprie, scriitori internaţionali, conferinţe cu istorici şi politologi, fachiri, ateliere pentru copii, păpuşi în mărime naturală şi proiecţii de film”, a declarat Alexandru R. Creţu (foto), preşedinte festival.

Sub semnul Centenarului Unirii
„Fiindcă anul acesta ne aflăm sub semnul Centenarului Unirii, ne-am dorit o ediţie care să reprezinte artistic acest eveniment foarte important, aşa că am alcătuit un program care să celebreze diversitatea culturală a României, avem artişti importanţi din toate etniile şi culturile care vieţuiesc laolaltă în spaţiul românesc, români, maghiari, moldoveni de peste Prut, aromâni, evrei, romi. Și nu ne-am oprit doar la spectacole, ci am iniţiat şi o serie de dezbateri culturale cu miez şi sens pentru Centenar, alături de istorici, politologi, filosofi şi filologi. Tot despre multiculturalitate, însă în sens global de această dată, va vorbi şi scriitorul şi filosoful Pascal Bruckner, venit tocmai din Franţa la Cristian.”, a spus şi Petronela Rotar, director executiv festival.

Intrare liberă la majoritatea evenimentelor. Excepţie: spectacolele din Sala Mare
Ca şi anii trecuţi, festivalul păstrează structura celor patru secţiuni: teatru, carte, muzică şi stradă, precum şi spaţiile inedite care să pună în valoare patrimoniul cultural al Cristianului: sala Căminului Cultural săsesc, datând de la 1900, cu o arhitectură specifică, Biserica Evanghelică Fortificată, datând de la 1300, piaţeta din centrul localităţii, o sală a şcolii cu pictură pe tavan veche de un secol, proaspăt restaurată.
Intrarea la majoritatea spectacolelor rămâne liberă şi la această ediţie, excepţie făcând spectacolele de teatru jucate în Sala Mare, unde au fost puse în vânzare rezervări de loc, locurile fiind limitate. O parte dintre spectacole sunt sold-out, iar acolo unde au mai rămas locuri în sală, spectatorii veniţi la faţa locului vor putea intra liber. De asemenea, toate spectacolele vor fi proiectate pe ecranul din curtea Sălii Mari, acolo unde va fi amenajat şi un amfiteatru pentru proiecţiile de film.
La fel ca anii trecuţi, în Curtea Sălii Mari va fi amenajată o cafenea cu lounge, care va fi deschisă pe tot parcursul zilei, şi tot acolo vor avea loc atelierele pentru copii, unde intrarea va fi liberă.
Jumătate din bugetul evenimentului este asigurat de Primăria Cristian, un sfert de Consiliul Judeţean Braşov şi un sfert vine din sponsorizări. Banii proveniţi din încasări vor fi direcţionaţi către acţiuni caritabile pentru prima bibliotecă pe care organizatorii vor să o inaugureze în aer liber, iar 10% către Hospice Casa Speranţei. Anul acesta sunt aşteptaţi să participe la festival aproximativ 30.000 de spectatori.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie