Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 00:35

Un fel de Harry Potter high-tech, înrudit cu Vlad Ţepeş

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 25 iulie 2017

Motoarele viitorului sau cum să îmbini ingineria cu beletristica, iar la urmă să iasă Braşovul bine

Un fel de Harry Potter high-tech, înrudit cu Vlad Ţepeş

„Creatori de automobile” şi „DracFried” sunt cele două volume de ficţiune semnate de prof. Cornel Stan (foto), Doctor Honoris Causa la Universitatea Transilvania din Braşov, pe care acesta le-a prezentat ieri. Cornel Stan este profesor de termodinamică şi sisteme de propulsie la Universitatea Saxonia de Vest din Zwickau, Germania. Totodată este preşedintele Centrului de Cercetări al Universităţii din Zwickau şi profesor onorific la universităţile din Pisa, Perugia, Paris, Berkeley şi Braşov. Deşi este un specialist în ştiinţele inginereşti, prof. Cornel Stan este pasionat de literatură şi muzică simfonică. După ce a scris 28 de cărţi tehnice despre automobile şi despre propulsia viitorului, în germană şi în engleză, profesorul şi-a pus semnătura şi pe două romane de ficţiune.

Axa Berlin - Paris - Detroit - Sydney - San Francisco - Braşov
Primul este „Creatori de automobile”, volum finalizat în 2015 şi lansat deja în Germania. Volumul descrie drumurile câtorva celebri creatori de automobile din concerne de mare renume, drumuri ce duc din Berlin, prin Paris şi Detroit, până la Sydney, San Francisco şi Braşov. Intriga are ca miză automobilul viitorului, concept pe care două concerne şi-l dispută într-o cursă revoluţionară. „Domeniul meu tehnic e domeniul automobilelor, al motoarelor şi al propulsiei viitorului şi maşinilor viitorului şi fac foarte multe conferinţe în lume pe tema asta şi toată lumea mă întreabă dar cine face sistemele şi cum o să fie în viitor şi cine sunt oamenii care le fac. Seara, după conferinţe, le povesteam ce inginer a făcut acel sistem sau acel motor sau acea maşină electrică şi din ce în ce mai mulţi mă întrebau lucrurile astea şi am zis – o să le scriu într-o carte. În prima carte am pus cap la cap 2 concepte care concurează infernal, maşina electrică şi o uzină mare din lume lansează maşina asta electrică, conceptul mai degrabă, cu un risc imens – o să meargă, n-o să meargă. Ceilalţi, tot o companie foarte mare, foarte cunoscută, lansează o serie de maşini cu propulsie, cu motor electric, dar cu generarea curentului la bord, cu un mic turboreactor, un concept extrem de curajos şi foarte mult risc şi cei doi concurează foarte tare. Unul dintre ei înfiinţează şi o fabrică la Braşov, în care vrea să facă modele şi acolo povestesc cum se face o fabrică”, ne povesteşte autorul.

Vreţi un Harry Potter? Cu mare plăcere, îl facem la Braşov: băiat tânăr, deştept, as în fizică, pe motocicletă, nu pe mătură
Cea de-a doua carte, „DracFried”, recent tradusă în limba română, îl are în prim plan pe eroul Siegfried, protagonistul care îmbină trăsăturile lui Dracula cu ale viteazului Siegfried din opera „Inelul Nibelungilor“ a lui Richard Wagner. Scriitorul descrie romanul ca fiind un „Harry Potter“ high-tech. Ba mai mult, eroul principal este din Braşov, seamănă leit cu Vlad Ţepeş, iar acţiunea se petrece între Germania, Braşov, Hong Kong şi Cooktown – Australia, pe fundalul unui scandal internaţional imens, provocat de manipularea motoarelor Diesel. „După primul volum, editura m-a rugat să scriu o a doua carte, cât se poate de repede. Am scris timp de opt luni o a doua carte şi am pornit împreună de la ideea că romanele care se vând la ora actuală încep de la Hary Potter, dar Harry Potter nu prea mai există, iar tinerilor le-ar plăcea să mai citească ceva în domeniul ăsta, dar nu acelaşi lucru. Şi am zis, bun, vreţi un Harry Potter, cu mare plăcere, îl facem la Braşov, un băiat tânăr, deştept, as în fizică, pe motocicletă, nu pe mătură, cu motoare electrice integrate la roţi şi o mică turbină la bord care creează curent pentru motoarele astea, curent pe bază de schnaps. Toate lucrurile astea se pot face şi nu fac glume, sunt lucruri care o să vină. Dar băiatul ăsta, care avea părinţi germani, puţin urâţel, dar deştept foc, până la urmă se descoperă că are legături cu Vlad Ţepeş şi în underground am povestit despre istoria lui Vlad Ţepeş sau staţiile principale, dar documentate ca lumea, pentru că eu cartea asta am scris-o pentru Gremania şi acolo se ştie doar ce a scris Bram Stocker”, a mai spus Cornel Stan.
Cele două romane au fost scrise în limba germană şi au fost vândute în mii de exemplare. În luna mai, romanele au fost traduse şi în limba română, iar în toamna acestui an cărţile vor fi traduse şi în limba engleză şi urmează să fie lansate în Statele Unite ale Americii şi în India, după cum spune autorul.
Cornel Stan este absolvent al primei promoţii a Facultăţii de Aeronave din Bucureşti - 1976, dar în 1978 s-a stabilit în Germania. Tot acolo a obţinut şi titlurile de doctor în sisteme de propulsie şi în ştiinţe tehnice, la Universitatea Saxonia de Vest din Zwickau. Tot aici predă şi astăzi termodinamică şi sisteme de propulsie.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie