Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 01:10

Un fermier braşovean a lansat MeatBox – platforma care îţi aduce carne proaspătă

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 21 februarie 2017

Proiectul e unul „pionier” pentru România, atât de inedit încât la autorităţi „nici măcar nu se credea că există varianta să autorizezi aşa ceva”

Un fermier braşovean a lansat MeatBox – platforma care îţi aduce carne proaspătă

Dan Spătaru, un fermier din Braşov, şi vărul său din Brăila au lansat în luna decembrie Proiectul Meat Box, care constă în livrarea unui pachet de carne proaspătă, evitând astfel să lucreze cu supermarketurile. Spătaru deţine, în zona Făgăraş, la Voila, o fermă de porci cu o capacitate de 2.000 de capete pe ciclu, adică 6.000 de capete anual. Partenerul său din Brăila are la Ulm o fermă de dopuă ori mai mare ca şi capacitate. Ei spun că proiectul s-a născut din disperare.
„Supermarketurile au o politică foarte complicată. Există nişte stocuri de stat, rezerve de stat, în ţări precum Spania, Polonia, Belgia. Ei fac o congelare pentru 6 luni şi apoi stocurile acelea trebuie vândute şi le vând la un preţ foarte mic. Au învăţat că la noi există graficul acesta de sărbători, Crăciun, Paşte, şi consumul din vară şi aşa au făcut să scoată atunci stocurile acestea masive pe care le trimit către România. În general, supermarketul şi procesatorii de carne nu cumpără carne proaspătă pentru că interesul lor este să fie ieftină, nu proaspătă. Şi, până la urmă, cu ce pun ei acolo, e important să aibă gust. Dar calitatea produsului este dată şi de prospeţimea cărnii sau de calitatea cărnii”, a povestit Dan Spătaru pentru AgroInfo.
„Noi, crescătorii de porci din România, din pricina subvenţiilor, scoatem producţiile de trei ori pe an, pentru că aşa e ciclul făcut şi atunci ne dăm singuri în cap ca şi crescători interni. Pentru că trebuie să luăm şi subvenţia, altfel nu supravieţuim. Şi abatoarele fac şi jocul mârşav:  păi, mai bine import din Spania, Polonia, Belgia.
Astăzi, preţul este 5,2 lei/kg de carne de porc, dar nu vă spun că anul trecut, în ianuarie, a fost şi 3,8 lei/kg. Preţul de cost al unui porc este de la 5,3 lei/kg. Fermele noastre sunt moderne, am investit şi trebuie să ne amortizăm investiţiile. Şi atunci am ajuns la un prag de disperare. Mulţi crescători şi-au făcut magazine, dar nu au mers. E greu, sunt costuri mari şi nu reuşeşti să te menţii în piaţă”
, dezvăluie fermierul Dan Spătaru, potrivit sursei citate.
Aşa a apărut ideea unui proiect unic şi cei doi fermieri au ales să fie pionieri. Proiectul Meat Box (carne la pachet, în traducere liberă) a demarat în decembrie 2016. Până acum, cei doi fermieri români şi-au format deja o reţea de 300 de clienţi şi şi-au propus ca ţintă ca până la finele lui 2017 să aibă 2.000 de abonaţi ai serviciului.
Crearea paltformei online a durat aproape un an. Costurile sunt ridicate pentru un magazin online, iar reclama are preţuri pe măsură.
„Noi, producătorii de carne, aşteptăm perioada subvenţiilor, să vedem ce bani avem de investiţii. Rămân puţini bani, după ce plăteşti furnizorii şi e destul de complicat pentru că trebuie muncit în plus ca să faci un astfel de proiect. Pe lângă asta, am avut probleme şi cu autorităţile pentru că e o chestie nouă. Nici măcar nu se credea că există varianta să autorizezi aşa ceva. A fost destul de complicat şi greoi. Sunt o grămadă de lucruri de pus la punct. Nu doar pe partea de vânzare. Mai e partea din spate, ca să aduci produsul la o formă cât mai în regulă pentru client. Pentru tranşare colaborăm cu nişte abatoare, dar livrarea o facem cu maşinile proprii. Noi încercăm să eliminăm toţi intermediarii din lanţul respectiv. Am văzut că s-a dat o ordonanţă de Guvern şi urmează să ne facem propriile centre de sacrificare - tranşare în interiorul fermelor”, povesteşte fermierul.
Deocamdată, livrarea pachetelor cu carne se face în Bucureşti, capitala e cea mai receptivă pentru mediul online, şi Braşov (de trei ori pe lună) pentru că acolo este ferma lui Dan Spătaru. Cutiile MeatBox au 4 kg, 8 kg şi chiar 12 kg şi conţin mai multe pachete vidate cu porţii diferite de carne de purcel proaspăt tăiat, pregătite pentru a fi gătite imediat sau mai târziu.


 

Comentarii

Ovidiu Crăciun

2017-10-14 17:51:14


Felicitări pentru curaj! Am cumpărat cutia Standard de 8kg și sunt încântat de conținut, ambalare, gustul cărnii. Mult, mult succes!!!

Gabriela

2017-02-21 22:28:43


Minunata ideea, va doresc mult succes in ceea ce faceti iar tuturor ce doriti sa comandati Nu ezitati sa o faceti!!!

fl

2017-02-21 07:23:49


desteapta-te romane!nu sta cu mana intinsa la cei din afara!

DanaBv

2017-02-21 06:40:55


Excelenta initiativa! M-am uitat pe site-ul lor meatbox.ro si un pachet de 8 kg costa cu transport cu tot 138 lei, adica 17.25 lei / kg, un pret foarte bun pentru carne proaspata, adusa acasa, fara bataie de cap. Recenziile cumparatorilor sunt foarte pozitive. Mai ales pentru pensionari, care se deplaseaza mai greu, este binevenit acest serviciu. Sincere felicitari celor doi fermieri! La mai mare!

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie