Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 09:55

Un inginer braşovean a ajuns Head Chef al celui mai nou restaurant japonez din Londra

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 29 februarie 2016

Povestea lui Alex Crăciun este o adevărată lecţie de viaţă

Un inginer braşovean a ajuns Head Chef al celui mai nou restaurant japonez din Londra

Foto: Facebook/ Sosharu

Bucătarul şef al celui mai nou restaurant japonez din Londra, Sosharu, care se va deschide pe 7 martie, este un braşovean care s-a format ca inginer mecanic la Universitatea Transilvania. Alex Crăciun a plecat în urmă cu aproape zece ani într-un pub din Newcastle unde a învăţat bucătăria englezească.  „A fost teribil”, a povestit Alex pentru Bloomberg. „A fost un dezastru - eu nu vorbeam limba, sau cel puţin nu o înţelegeam cu adevărat. Chiar dacă am făcut tot ce am putut, a fost foarte greu. Dar m-au promovat. După cinci luni, am fost responsabil de bucătărie”.
„Să fii nou într-o ţară îţi dă motivaţie să lucrezi mai mult, iar aşa a început totul. Dacă m-aş fi dus în altă parte, într-un restaurant cu stele Michelin, ar fi fost diferit. Aş fi fost speriat şi aş fi abandonat. Dar am ştiut că pot face mâncare mai bine decât ei şi asta mi-a dat încredere”, a mai spus braşoveanul.
Alex Crăciun, de 30 de ani, este omul ales de Jason Atherton să fie şeful bucătarilor de la Sosharu. Atherton este un bucătar respectat, care tocmai a deschis un restaurant din Sydney, dar imperiul său gastronomic mai cuprinde restaurante în New York, Dubai, Shanghai, Singapore şi Hong Kong. În prezent are cinci restaurante în Londra. Sosharu va fi al şaselea, dar există planuri şi pentru un al şaptelea.
Crăciun a descoperit prima dată aromele japoneze la Maze, unde Altherton servea un meniu care avea încorprat şi ingrediente din Asia. „Am lucrat trei ani în Maze şi m-am decis să mă duc în Japonia să lucrez”. La celebrul restaurant RyuGin a stat câteva zile în faţa uşii până când a fost lăsat să intre în bucătărie. A fost prima din mai multe vizite în Japonia, unde a lucrat pe unde a putut – ba la un magazin de tăiţei, ba la un restaurant clasat la trei stele Michelin.
Pentru a se pregăti pentru Sosharu, Crăciun s-a mutat în Japonia şi a petrecut un an la Şcoala Culinară de la Kyoto. El a lucrat la Kikunoi din Kyoto cu Chef Yoshihiro Murata, dar şi la RyuGin, în Tokyo şi Hong Kong.
„Când am plecat de acasă, am spus că mă duc doar pentru un an”, a mai spus braşoveanul. Nouă ani mai târziu, „mi-e dor mama şi tata, de fratele meu, de familia mea, şi încerc să merg măcar odată pe an să îi văd – în general de Crăciun. Dar nu m-aş muta înapoi”.


 

+3 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie