leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6975 RON

1 USD = 4.1192 RON

1 GBP = 5.3305 RON

1 XAU = 170.2283 RON

1 AED = 1.1214 RON

1 AUD = 2.9602 RON

1 BGN = 2.4018 RON

1 BRL = 1.0983 RON

1 CAD = 3.1066 RON

1 CHF = 4.1441 RON

1 CNY = 0.6079 RON

1 CZK = 0.1837 RON

1 DKK = 0.6293 RON

1 EGP = 0.2302 RON

1 HUF = 1.4745 RON

1 INR = 0.0579 RON

1 JPY = 3.7645 RON

1 KRW = 0.3669 RON

1 MDL = 0.2402 RON

1 MXN = 0.2160 RON

1 NOK = 0.4829 RON

1 NZD = 2.7866 RON

1 PLN = 1.0943 RON

1 RSD = 0.0397 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4579 RON

1 TRY = 0.7696 RON

1 UAH = 0.1472 RON

1 XDR = 5.7408 RON

1 ZAR = 0.2981 RON

Editia 6910 - 22 feb 14:28

Uniţi pentru Dumnezeu! Uniţi pentru ţară! Uniţi pentru noi!

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 08 decembrie 2017

Jandarmeria Braşov şi Jandarmeria Cluj şi-au dat mâna în perspectiva manifestărilor ce vor fi organizate cu ocazia Centenarului Unirii în Ardeal

Uniţi pentru Dumnezeu! Uniţi pentru ţară! Uniţi pentru noi!

După ce mai multe asociaţii şi fundaţii civice au demarat pregătirea evenimentelor dedicate Centenarului Unirii şi a Independenţei României, se conturează din ce în ce mai clar marele eveniment din anul 2018, dar se conturează din ce în ce mai clar şi ideea ca manifestările dedicate Centenarului să aibă suportul organizaţiilor civice şi nu al partidelor politice şi alte aranjamente de grup. Alături de aceste mari manifestări civice, aşa cum a făcut-o dintotdeauna, pe lângă Armata Română şi Biserica Ortodoxă Română, un alt pilon fundamental al manifestărilor de anul viitor este arma Jandarmeriei Române, detaşându-se net la aceste activităţi Jandarmeria Braşov şi cea din Cluj.
După o serie de activităţi organizate în comun în municipiul Braşov, în perioada 2016 – 2017, în ceea ce priveşte promovarea sportului de către cele două instituţii, a venit rândul ca Jandarmeria Braşov să participe alături de Jandarmeria Cluj la sfinţirea unei troiţe ridicate în curtea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj, dând semnalul simbolic manifestărilor legate de Centenar pe întreg ansamblul Transilvaniei. La aceste evenimente a achiesat întregul personal militar şi civil din cele două inspectorate de jandarmi, în frunte cu aparatul de comandă.
Lucrările la această troiţă au fost începute la iniţiativa actualului şef al jandarmilor braşoveni, col. Cristian Elly Paliştan - inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Cluj în perioada 2015  - 2016 -, şi a preotului militar col. Radu Cotuţiu. Slujba de sfinţire a fost oficiată pe 4 decembrie de către ÎPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, odată cu finalizarea lucrărilor de ridicarea a acestui nou scut care va sta pavăză la activităţile jandarmilor, puse în slujba patriei Române. La eveniment au participat sute de persoane, jandarmi, membri ai familiilor acestora, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi preoţi ai Mitropoliei Clujului.

O troiţă închinată eroilor Jandarmeriei
În alocuţiunea de început, actualul inspector şef al IJJ Cluj, col. Cristian Maxim a evocat eroismul jandarmilor şi al românilor. „Cei care acum o sută de ani au luptat pentru ca ţara asta să fie a noastră, au luptat cu tot sufletul existenţei lor. Crucea de aici ne aminteşte de ei şi ne cheamă să fim eroii biografiei noastre spirituale şi ai ţării în care trăim. Nu mai vrem să ne plângem de zăduful zilei, ci vrem să ducem jugul credinţei ca nişte eroi înspre care Hristos ne-a pregătit”, a spus col. Maxim. Fostul inspector al Jandarmeriei Cluj, actualul inspector şef al IJJ Braşov, col. Cristian Elly Paliştan, a subliniat în cuvântul său că jandarmii, indiferent de locul unde se găsesc şi se pun în slujba patriei, au nevoie de rugăciune. „Trăim astăzi un moment înălţător în care trebuie să reflectăm la tot ceea ce ne face mai buni, mai încrezători în forţele proprii şi mai puternici prin uniune. Martori la această bucurie a noastră este această troiţă. Jandarmii, indiferent de locul unde se găsesc şi se pun în stare de jertfă pe altarul patriei, au nevoie de rugăciune, să se roage pentru ei, pentru alţii şi alţii să se roage pentru ei. Mai avem nevoie şi de comuniune, pentru că în viaţa de zi cu zi şi noi, jandarmii, ne gândim la părinţii noştri, la soţiile noastre, la copiii noştri şi la semenii noştri, fiind gata să ne sacrificăm pentru ca neliniştea noastră să fie liniştea lor. Prezentăm pentru onor cea mai de temut armă a noastră: inima curată de jandarm român”, a spus col. Paliştan.
De asemenea, preotul militar de la Jandarmeria Braşov, col. Ion Epaminond Boroş, a spus în cadrul acestui ceremonial: „Trunchiuri de rădăcină sunt troiţele în pământul Ardealului, iar ele gem în somnul tăcerii şi al faptelor. Astăzi, când ne găsim în pustiul păcatelor şi al deziluziilor bolnavi şi otrăviţi, când suntem în Marea Roşie a ideologiilor dezîntrupătoare de Hristos, troiţa despică apele înecătoare de idealuri. E greu pentru cei care nu cred în Sfânta Cruce să priceapă de ce o venerează creştinii. E greu pentru ei să creadă că Sfânta Cruce a Domnului e făcută din lemnul dulce al Raiului şi că este «medicamentul» tuturor deziluziilor. Cine nu ia crucea pe umerii lui, făcându-se camarad de suferinţă cu Hristos, nu-i vrednic de cunoaşterea Tainei Crucii. Crucea este toată vistieria înţelepciunii şi a marii noastre mângâieri”.
În alocuţiunea sa, ÎPS Andrei Andreicuţ a evocat importanţa momentului ridicării troiţei, sacrificiul făcut de jandarmii români pe toate câmpurile de luptă în cei o sută de ani de la Marea Unire, precum şi faptul că jandarmii slujesc astăzi ţara în cadrul unei instituţii care reprezintă un pilon important pe care societatea se poate baza zi de zi. „Sub Cruce ne strângem, cu Crucea ne-nchinăm, Hristos ne conduce, urcând îl urmăm”, şi-a încheiat Mitropolitul cuvântul de învăţătură.

 

+1 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional