leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.7231 RON

1 USD = 4.2103 RON

1 GBP = 5.2496 RON

1 XAU = 192.9580 RON

1 AED = 1.1462 RON

1 AUD = 2.9641 RON

1 BGN = 2.4149 RON

1 BRL = 1.1236 RON

1 CAD = 3.2263 RON

1 CHF = 4.2861 RON

1 CNY = 0.6119 RON

1 CZK = 0.1849 RON

1 DKK = 0.6326 RON

1 EGP = 0.2536 RON

1 HUF = 1.4531 RON

1 INR = 0.0610 RON

1 JPY = 3.9027 RON

1 KRW = 0.3576 RON

1 MDL = 0.2392 RON

1 MXN = 0.2214 RON

1 NOK = 0.4911 RON

1 NZD = 2.8531 RON

1 PLN = 1.1114 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0668 RON

1 SEK = 0.4478 RON

1 TRY = 0.7427 RON

1 UAH = 0.1641 RON

1 XDR = 5.8173 RON

1 ZAR = 0.3025 RON

Editia 7011 - 23 iul 03:38

USR-iştii braşoveni s-au pus pe scos gunoiul altora de sub preş

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 09 august 2017

Deocamdată, arată cu degetul spre Dumbrăviţa, Codlea şi Vulcan. Urmează Săcele şi Braşov

USR-iştii braşoveni s-au pus pe scos gunoiul altora de sub preş

Coordonatorul proiectelor de monitorizare/analiză din USR Braşov, Ovidiu Paraschivescu, a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, primele rezultate ale unei campanii de monitorizare a modului în care se gestionează problema deşeurilor în judeţul Braşov. În primă fază, USR-iştii au „luat la picior” trei localităţi din care au avut semnale că sunt probleme cu gunoaiele, respectiv Dumbrăviţa, Codlea şi Colonia 1 Mai (comuna Vulcan).
„Această acţiune de monitorizare este o etapă a unui plan mai amplu, prin care vrem să realizăm o hartă a depozitelor ilegale din judeţul Braşov. Pentru documentarea situaţiilor din cele trei localităţi, ne-am bazat pe cetăţeni sau pe reprezentanţii societăţii civile, iar pentru a rezolva problemele, am sesizat Comisariatul Judeţean Braşov al Gărzii Naţionale de Mediu şi am cerut puncte de vedere din partea primăriilor”, a explicat Paraschivescu.Dumbrăviţa: Râpa Mare 1 şi Râpa Mare 2 
Prima localitate luată în vizor de „inspectorii” USR a fost Dumbrăviţa. Paraschivescu a afirmat că, anul trecut, groapa de gunoi a comunei, amplasată în locul cunoscut sub denumirea „Râpa Mare” era deschisă. „În luna ianuarie a acestui an, comisarii Gărzii de Mediu au efectuat o vizită în teren şi, conform răspunsului pe care ni l-au oferit, au constatat că «în zona Râpa Mare, pe amplasamentul fostei gropi de gunoi a comunei sunt abandonate deşeuri menajere» şi au dispus remedierea deficienţei. Totodată, în urma unei cereri de informaţii, Primăria ne-a comunicat faptul că în urma unui control al Gărzii de Mediu din 24 martie 2016, Comuna Dumbrăviţa a fost amendată cu suma de 2.500 de lei, pentru deficienţe în ceea ce priveşte managementul deşeurilor. De asemenea, după controlul din luna ianuarie, Primăria Dumbrăviţa a mai primit o amendă de 12.500 de lei, tot din cauza problemelor legate de managementul deşeurilor”, a afirmat Paraschivescu. El a mai spus că la fosta rampă s-a mai depus gunoi şi după aceste controale şi, mai mult, în vecinătatea localităţii Dumbrăviţa, lângă un drum judeţean a mai fost descoperit un „depozit de deşeuri”, care a fost botezat „Râpa Mare 2. „Zilele trecute, la acest nou depozit puteau fi văzute televizoare, găleţi, dar şi lemn rezultat în urma tăierii unor plopi de pe marginea drumului. De asemenea, la aproximativ 200 de metri de această rampă erau cuiburi de berze. Din punctul nostru de vedere, în ceea ce priveşte managementul deşeurilor, autorităţile locale nu au o abordare coerentă, iar noi vom continua monitorizarea şi vom sesiza Garda de Mediu de fiecare dată când vom descoperi probleme”, a precizat Paraschivescu.

Codlea: porţi deschise la fosta rampă de gunoi a oraşului 
În ceea ce priveşte municipiul Codlea, Ovidiu Paraschivescu a spus că a fost monitorizată groapa de gunoi a oraşului la care, legal, din luna iunie a anului 2009 a fost sistată depozitarea. „La fosta groapă de gunoi este deschisă poarta. Acolo, de multe ori se aruncă resturi din construcţii, aceasta fiind o procedură normală atunci când se închide o groapă. Problema este că la această groapă mai sunt aruncate şi deşeuri menajere. De exemplu, în 7 august, poarta fostei gropi era deschisă şi oricine putea intra”, a explicat Paraschivescu. De asemenea, el a afirmat că probleme sunt şi cu „depozitele neoficiale de la marginea oraşului, multe dintre ele fiind în vecinătatea cartierului Mălin. „În luna aprilie a acestui an, am solicitat autorităţilor locale să intervină. A fost ecologizată o zonă de lângă cartierul Mălin, dar, după trei luni, în apropiere a apărut altă groapă. Practic, lângă Codlea, aproape fiecare vale este o groapă de gunoi, iar de multe ori se spune că cei care aruncă sunt locuitorii. Totuşi, ni s-a spus că în zonă au mai fost văzute şi maşini ale operatorului de salubritate”, a mai spus reprezentantul USR.

Colonia 1 Mai: baltă plină de gunoaie desecată, „compensată” cu o „rampă” la nici două minute de mers pe jos
În ceea ce priveşte localitatea 1 Mai, care aparţine de comuna Vulcan, Ovidiu Paraschivescu a spus că acolo, anul trecut, exista un focar de infecţie: „Era o baltă imensă, plină cu deşeuri menajere. Gunoiul a fost strâns de acolo, iar balta a fost acoperită. Din păcate, la nici 2 minute de mers pe jos, a apărut un alt «depozit»”, a explicat Paraschivescu.Alţii la rând
Ovidiu Paraschivescu a mai spus că „în vizor” a fost luată şi localitatea Săcele, unde, la fel, sunt probleme cu deşeurile şi, regulat, se desfăşoară acţiuni de ecologizare.
„Noi am solicitat primăriilor să ne comunice ce măsuri iau pentru a rezolva aceste probleme, ce amenzi au dat celor prinşi că abandonează deşeuri în locuri nepermise. Răspunsul lor a fost că se face totul în limita posibilului. O mare problemă este că, uneori, chiar operatorii de salubritate sunt cei care aruncă în locuri nepermise”, mai afirmat Paraschivescu.
La conferinţa de presă de ieri a participat şi senatorul de Braşov Allen Coliban (USR), care a spus că şi în municipiul Braşov sunt probleme cu gunoaiele: „De exemplu, pe strada Castelului, pe trotuar, sunt lăsaţi numeroşi saci cu gunoi. Am discutat cu operatorul de salubritate care răspunde de această zonă, care a spus că aproape în fiecare seară apar sacii, iar ei îi adună. Poliţia Locală Braşov este cea care ar trebui să aplice sancţiuni, dar şi ei par depăşiţi de situaţie. Şi unii, şi alţii cred că vinovaţi de această situaţie sunt agenţii economici din zonă”.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie