leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7128 - 17 ian 00:14

TOTUL SAU NIMIC!

Viaţa între algoritmi, podium şi studioul TV

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 10 noiembrie 2014

Braşoveanca Delia Duca face retrospectiva unei cariere de succes în modeling. Tânăra se va concentra în continuare pe cariera de programator şi pe concursurile de şah, însă nu exclude un pas spre televiziune

Viaţa între algoritmi, podium şi studioul TV

Foto: La Miss Grand International 2014, ultimul mare concurs de frumuseţe la care a participat braşoveanca.

Are 28 de ani, 1,80 metri înălţime şi dimensiunile 88-60-90, a participat la 10 concursuri internaţionale de frumuseţe, în 2012 fiind chiar cea care a reprezentat România la Miss Universe. Ultimul astfel de episod s-a petrecut chiar la începutul lunii, când a concurat la Miss Grand International 2014, în Thailanda. „A fost extrem de plăcut, fiind vorba de un concurs foarte mare, cu 85 de ţări participante. Nu e prima vizită în Thailanda, iar oamenii de acolo sunt foarte încântaţi de astfel de evenimente, dacă eşti Miss România te tratează ca pe o celebritate. Am slăbit 5 kilograme, fiind ajutată de mâncarea lor, bazată pe multe legume şi fructe. De altfel, de ceva vreme am eliminat total carnea din alimentaţie”, ne povesteşte braşoveanca recenta experienţă asiatică. Spune că, foarte probabil, aceasta va fi printre ultimele de acest gen, din cauza limitei de vârstă la concursurile de miss: „Am mai avut o propunere de a participa la un eveniment în Liban, dar nu am timp, aşa că e e posibil ca Miss Grand International să fie ultimul concurs”. Îşi aminteşte că prima oară a urcat pe podium la 13 ani, într-o prezentare a lui Cătălin Botezatu, caruia nu i-a spus ce vârstă are: „Altfel, nu m-ar mai fi ales”. Rămân nenumăratele prietenii şi amintiri, căci, „până la urmă, despre asta e vorba, să cunoşti oameni pe care nu ai fi avut cum să-i cunoşti şi să vezi ţări despre care doar din cărţi nu ai fi putut afla anumite lucruri”.

Foto: La birou, unde îşi petrece cel mai mare parte din timpul zilei.


O viaţă între tabla de şah şi algoritmi
Chiar şi aşa, pentru Delia totul va arăta aproape la fel, pentru că dintotdeauna a avut alte priorităţi. Primul episod care i-a trasat drumul în viaţă s-a întâmplat pe când avea 6 ani, atunci când „am început şahul, cu doamna profesor Maria Firescu Nădejde”. La 10 ani a devenit vicecampioană naţională, iar la 20 de ani chiar campioană, la dezlegări de probleme de şah. Este de meserie programator, iar jumătate din viaţă sa a fost strâns legată de informatică. La 14 ani a obţinut cea mai mare medie din şcoală la examenul de capacitate, iar atunci „aveam două variante pentru liceu, clasele de informatică de la Meşotă sau Şaguna. Am ales-o pe a doua pentru că era mai departe de casă şi pentru că era în centrul oraşului”. Iar informatica şi şahul merg de atunci mână în mână, primul său proiect numindu-se „Mat cu două turnuri”. A mers la olimpiade, a urmat firesc Facultatea de Matematică-Informatică, deţine o diplomă de master în „Algoritmi şi Produse Software” iar de 5 ani lucrează, bineînţeles în IT. Momentan este programator la sediul din Braşov al unei firme internaţionale de software care face outsourcing pentru companii din Statele Unite. Are 40 de colegi, majoritatea tineri, care au urmărit-o cu interes la concursuri, însă spune că nu se simte cu nimic deosebită faţă de ei. „Sunt un angajat normal. Ba mai mult, dacă fac erori, se poate interpreta că sunt cu gândul în altă parte, aşa că le evit cât pot. Nu pot spune că a fost vreodată un avantaj aspectul fizic, ba din contră. De la examenele din facultate până la interviurile de angajare, am fost întoarsă pe toate părţile, mai mult decât orice alt student sau candidat”, îşi aminteşte amuzată braşoveanca.

Foto: În studioul TVS, prezentând ştirile de seară ale postului local.


O zi normală, un maraton
De mai bine de un an, este prezentatoare de ştiri la o televiziune locală. „Am fost invitată la o emisiune, după Miss Universe, iar după ce am vorbit aproape o oră despre mine, mi s-a propus să fac şi acest pas, redacţia având la acea vreme nevoie de încă un om. Este, pentru mine, un fel de a continua în lumina relfectoarelor”. Se trezeşte în fiecare zi la 7.00, se spală pe cap, iar la 9.00 ajunge la birou. La 17.30 sare în taxi, la 18.30 prezintă ştirile şi, în fine, seara, o data la două zile, lucrează o oră de acasă pentru două clinici din Braşov cărora le-a instalat softul de gestiune a pacienţilor. E limpede de înţeles, nu prea are timp liber. Totuşi, obişnuieşte să mai iasă la bowling cu prietenii, să patineze, să înoate şi bineînţeles, să compună probleme de şah.

Foto: Rochia pe care a purtat-o la ultimul concurs de miss, cel din Thailanda, este o creaţie din colecţia „Bien Savvy”, fiind modelul care, crede Delia, i s-a potrivit cel mai bine de-a lungul timpului.


Următorul pas: televiziunea
Braşoveanca ne spune că îşi doreşte să rămână măcar 5 ani la firma unde lucrează: „Am tot ce îmi trebuie aici, colegi de treabă, şeful de asemenea. Ca să pot merge în Thailanda am avut nevoie de o săptămână în plus de concediu, fără plată. Mi-a acordat-o imediat, aceasta fiind diferenţa faţă de un alt job, unde aveam aceeaşi problemă înainte de Miss Universe şi pentru că nu s-a putut altfel, am fost nevoită să îmi dau demisia”. Totuşi, în viitor vizează o carieră în televiziune şi nu ar spune nu unei provocări venită din partea unui post national, „fie că ar fi vorba de ştiri sau o altfel de emisiune. Măcar pentru un an. Sunt sigură că asta se va întâmpla la un moment dat, pentru că tot ce mi-am propus până acum să fac, am reuşit. De când mi-au murit bunicii am avut încontinuu senzaţia că mă veghează de undeva şi că orice îmi propun se îndeplineşte uşor. Dar trebuie să avem grijă ce ne dorim şi să realizăm că ceea ce credem noi că ar fi bine să se întâmple nu e întotdeauna ceea ce este cu adevărat cel mai bine pentru noi”. O carieră în televiziune nu ar exclude însă continuarea activităţii de programator, pe care ar putea să o facă online, aşa cum s-a întâmplat de altfel în diverse cazuri şi până acum, plecată fiind la consursurile de frumuseţe.
Vrea să predea şahul la şcoală
O altă dorinţă a Deliei este să devină profesoară de şah, odată cu introducerea „sportului minţii” ca materie opţională în şcoli. De altfel, este şi arbitru de şah, iar în luna mai a arbitrat cea de-a doua ediţie a concursului de şah „Cupa Delia Duca”. Participă constant la campionate europene şi mondiale de şah dezlegări, în 2011 adjudecându-şi primul loc la feminin la International Solving Contest. Din acelaşi an este membru al Comisiei Centrale de Compoziţie Şahistă din cadrul Federaţiei Române de Şah. Are titlul de candidat de maestru în şah şi spune că nivelul la care a ajuns I se datorează şi profesorului Ioan Sasu Ducşoara, alături de care exersează.

Foto: La Supermodel International 2012, Thailanda, concurs care I-a adus dintre cele mai bune clasări de-a lungul timpului: Top 15 Finalists, Top 10 Swimwear, Miss Sun City

Familia, între ştiinţele exacte şi artă
Aptitudinile le moşteneşte, bineînţeles, din familie, mama fiind absolventă în prima promoţie de „Mate-Info” de la Universitatea „Transilvania”, unde a  fost chiar Miss Boboc. Tatăl său este inginer proiectant în industria aeronautică, iar sora sa, Paula Duca, este cântăreaţă de opera şi profesoară la Liceul de Muzică din Braşov. Şi şahul, tot acasă l-a învăţat, iar acum „cea mai mare distracţie sunt meciurile dintre mama şi tata, care trăiesc la maxim fiecare mutare”. Tot referitor la familie, tânăra spune că acesta reprezintă cel mai important lucru şi cea mai mare satisfacţie în viaţă, peste orice succes pe plan profesional. Declară că se apropie vremea în care va ajunge în faţa altarului şi se gândeşte să facă un copil, nepoţelul său de doi ani fiind cel care o inspiră. Are un iubit, de aproape un an de zile, însă deocamdată refuză să ne dea detalii despre el. Pe cele mai bune prietene, Iulia Saru şi Ioana Cretan, le-a cunoscut pe când avea doar 6 ani, la concursurile de şah, disciplină în care acestea au, la fel ca Delia, titlul de candidat de maestru. Se declară a fi un patriot convins, una din cele mai mari satisfacţii simţind-o atunci când, pe podium fiind, numele României a fost strigat înaintea altor ţări. Extrem de drag îi este şi Braşovul, acesta fiind unul din motivele pentru care, după un singur an în care a locuit în Bucureşti, a revenit acasă.Clasări în top la concursurile internaţionale de frumuseţe

  • Top 3 Miss 7 Continents 2013 (Turcia)
  •  Top 5 Princess of the Globe 2013 (Turcia)
  •  Top 15 Supermodel International 2012 (Thailanda)
  •  Top 15 Miss Globe International 2010 (Cipru)
  •  Top 20 Miss Tourism Queen International 2008 (China).
     
+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional