Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6438 RON

1 GBP = 5.8200 RON

1 XAU = 349.8708 RON

1 AED = 1.2644 RON

1 AUD = 3.0481 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.9075 RON

1 CAD = 3.4013 RON

1 CHF = 5.0948 RON

1 CNY = 0.6411 RON

1 CZK = 0.1976 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0975 RON

1 HUF = 1.2690 RON

1 INR = 0.0556 RON

1 JPY = 2.9807 RON

1 KRW = 0.3373 RON

1 MDL = 0.2598 RON

1 MXN = 0.2712 RON

1 NOK = 0.4224 RON

1 NZD = 2.7744 RON

1 PLN = 1.1510 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0498 RON

1 SEK = 0.4255 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1209 RON

1 ZAR = 0.2476 RON

Editia 8173 - 30 apr 05:00

Viitorul economiei Regiunii Centru, dezbătut ieri la Braşov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 24 sepembrie 2020

„Dacă nu vom avea proiecte bune şi fezabile, nu vom putea absorbi bani europeni pentru dezvoltare economică”, a avertizat directorul ADR Centru, Simion Creţu

Viitorul economiei Regiunii Centru, dezbătut ieri la Braşov

Peste 30 de reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai autorităţilor publice locale şi ai instituţiilor de învăţământ superior au miercuri, la Centrul CATTIA din Braşov la dezbaterea „Industria manufacturieră din Regiunea Centru, încotro?”. De asemenea, aproximativ 100 de persoane din întreaga regiune au urmărit online acest eveniment.  
La dezbateri au participat directorul general ADR Centru, Simion Creţu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, directorul Agenţiei Metropolitane Braşov, Dragoş David, coordonatorul Iceberg şi al EIT Manufacturing Hub Romania, Ionuţ Ţaţa, precum şi mulţi reprezentanţi ai principalilor investitori din zona Braşov şi ai Universităţii „Transilvania”.
În principal, au fost discutate provocările din industria manufacturieră, în special lipsa personalului şi calificarea acestuia, problemele din lanţurile de producţie şi sprijinul sectorului de cercetare-dezvoltare, precum şi domeniile care au nevoie de finanţare, în concordanţă cu strategia de dezvoltare prevăzută pentru perioada de finanţare 2021-2027. Printre altele, s-a discutat despre transformarea digitală, criza provocată de COVID 19 şi măsurile de reorganizare a lanţurilor de valoare globale.
De altfel, din cauza reglementărilor în vigoare în context pandemic discuţiile au durat mai puţin de 3 ore, fiind transmise şi online, prin social-media.  

Noua strategie europeană: „Se va schimba modul de abordare a sprijinului financiar nerambursabil”
După acest eveniment, Simion Creţu, director general ADR Centru, a declarat că „necesarul de finanţare este foarte mare, iar resursele financiare europene de care vom dispune sunt  limitate, de aceea este nevoie de o planificare atentă, cu cel puţin doi-trei ani înainte, pe baza unor strategii întocmite cu şi mai mulţi ani înainte. Vrem să identificăm cât mai multe dintre problemele apărute, ca să generăm acele acţiuni necesare accelerării derulării tuturor proiectelor în condiţii cât mai bune. Suntem în faza în care ne îmbunătăţim datele din cadrul Strategiei pentru Specializare Inteligentă a Regiunii Centru. În viitor se va schimba modul de abordare a sprijinului financiar nerambursabil, precum şi cadrul financiar multianual, de aceea trebuie să fim pregătiţi, pentru că, dacă nu vom avea proiecte bune şi fezabile, nu vom putea absorbi bani europeni pentru dezvoltare economică”.

Cum devine judeţul Braşov atractiv pentru mediul de afaceri
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a amintit că judeţul nostru este unul dintre primele din ţară în privinţa puterii economice a firmelor care activează aici. „De fapt, noi şi Sibiu suntem în primele zece şi, împreună, companiile din cele două judeţe au o cifră de afaceri cumulată de peste 80 miliarde lei, din care noi, braşovenii, realizăm peste 60%. Administraţia judeţeană investeşte foarte mult în infrastructură. Consiliul Judeţean Braşov are în implementare proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere cu finanţare europeană care totalizează 300 de milioane de lei. Mai avem proiecte de 120 de milioane de lei pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală, plus investiţii de 80 de milioane de lei din bugetul propriu al Consiliului Judeţean, ceea ce spune foarte multe despre implicarea noastră în dezvoltarea judeţului Braşov. Mai mult decât atât, nu departe de acest centru unde a avut loc dezbaterea noastră, noi braşovenii, construim primul aeroport care se realizează în ultimii 40 de ani în România şi tot aici, aproape, este amplasamentul viitorului spital regional. Toate investiţiile noastre sunt menite să sprijine atragerea de fonduri din partea mediului privat, care trebuie să fie tot mai aproape de cetăţeni şi să fie tot mai implicat în procesele de cercetare şi dezvoltare”.

Obiectivul pe termen scurt: combaterea efectelor pandemiei
Totodată, primarul Braşovului, George Scripcaru, consider că întâlnirea de la Braşov a fost utilă şi utilă şi bine-venită, în contextul actual al perioadei de pandemie, care are efecte şi în plan economic. „Sunt domenii care sunt mai mult sau mai puţin afectate de pandemie şi cred că o discuţie în zona noastră, Regiunea Centru, cu autorităţile, agenţii economici şi alte structuri asociative este binevenită. Ne propunem să identificăm soluţiile care să fie accesate astfel încât cei care sunt afectaţi într-un anumit domeniu, să aibă posibilitatea să se orienteze către un alt domeniu de activitate, să se recalifice, în cazul angajaţilor, sau să îşi adapteze activitatea la actualul context economic, în cazul oamenilor de afaceri. Efectele negative ale pandemiei sunt evidente şi în mediul economic, vedem cu toţii ce se întâmplă pe piaţa muncii şi trebuie să pregătim soluţii şi variante adaptate la contextul actual”, a spus la rândul său George Scripcaru, primarul Municipiului Braşov.

O axă între Braşov şi Sfântu Gheorghe
Evenimentul de la Braşov a fost organizat de EIT Manufacturing Hub, prin Iceberg, Agenţia Metropolitană de Dezvoltare Durabilă Braşov şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru.
Coordonator al evenimentului a fost Ionuţ Ţaţa, reprezentantul Iceberg, care a precizat că în această perioadă se discută tot mai mult de readucerea producţiei din Asia în Europa. „Am vrut să vedem care poate fi rolul regiunii noastre, care poate fi rolul Braşovului, dacă putem construi o axă între Braşov şi Sfântu Gheorghe, ca un fel de centru de producţie şi dezvoltare, în zona, de exemplu, a digitalizării şi inovării, atât din perspectiva ecosistemului şi a infrastructurilor, cât şi din perspectiva animării, a finanţărilor şi a modului de susţinere prin politici publice, cum este de exemplu Planul naţional de Rezilienţă şi Redresare”, a mai spus Ţaţa.

+5 -2

Comentarii

'Hans'

2020-09-24 07:38:07


'Și acest viitor îl „planifică” tot cei vechi, alde ăia de acum, ăia din poze? Păi vedem „ce-au făcut”. Am vrea opinia altora, a unora care au și mers la școală, nu?\nA unora care știu să pornească un calculator, știu să zică „Bună ziua” într-o limbă străină....'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie