Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 01:52

„Ziua Codului roşu” la Braşov: Tărlungul a măturat totul în cale: DN1A – sub ape, Tărlugeni, Săcele şi Budila - inundate

Autor: Radu COLŢEA, Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 02 iulie 2018

-

„Ziua Codului roşu” la Braşov: Tărlungul a măturat totul în cale: DN1A – sub ape, Tărlugeni, Săcele şi Budila - inundate

Codul roşu de inundaţii de la sfârşitul săptămânii trecute nu a fost o „alarmă falsă”, cursurile de apă din judeţ, chiar şi cele mai mici, făcând ravagii. Avertizarea a intrat în vigoare sâmbătă, 30 iunie, la ora 08.35, a vizat bazinele hidrografice Tărlung – bazin mijlociu şi inferior (judeţele Braşov şi Covasna) şi a fost emisă de Institutul Naţional de Gospodărire a Apelor. Iniţial, Codul roşu a fost dat până la ora 18.00, dar a fost prelungit până la miezul nopţii.
În ziua „Codului roşu”, în judeţul Braşov au fost închise drumuri, gospodării din mai multe localităţi au fost inundate, iar podul de cale ferată de la Budila a fost luat de ape. Duminică, după retragerea apelor, încă se mai lucra pentru a înlătura efectele viiturilor.
În toată perioada de Cod roşu, pompierii de la ISU, au intervenit în judeţul Braşov cu 22 de motopompe, transportabile, remorcabile, de mare capacitate. În total, pentru a scoate apa din gospodării, locuinţe şi subsoluri au intervenit peste o sută de ofiţeri şi subofiţeri. Nici „drumarii” nu au avut linişte.

Foto: Poiana Mărului - Apele au „ros” fundaţia unei case.

Alarmă la Compania Apa, încă de sâmbătă dimineaţa
Problemele serioase au început să apară sâmbătă dimineaţa, când Tărlungul a început să se umfle. Având în vedere că din acest curs de apă este alimentat municipiul Braşov, Compania Apa Braşov a anunţat că sâmbătă dimineaţa a început manevrele pentru a evita o „criză a apei tulburi”, aşa cum s-a întâmplat în luna martie.
„Am început manevrele în puţurile proprii pentru a încărca rezervoarele cu apă din subteran, astfel încât să depăşim această situaţie fără probleme în ceea ce priveşte calitatea apei”, a declarat directorul de exploatare al Companiei Apa, Teodor Sava.



DN1A, pe jumătate sub ape
De altfel, încă de dimineaţă, pe DN1A (Săcele – Cheia), în apropierea lacului de acumulare din zona Brădet, Tărlungul a început să crească tot mai mult, iar pe şosea se circula cu dificultate, pe o singură bandă. Pentru a ţine sub control situaţia de pe DN1A, la intrarea în Săcele, dinspre judeţul Prahova, au fost realizate lucrări de decolmatare a podeţelor.
În municipiul Săcele, apa a intrat şi în casele oamenilor. Astfel, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Ţara Bârsei” Braşov, sâmbătă s-a intervenit pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din 5 gospodării şi un magazin, de pe strada Pajiştei, din cartierul Gârcini. De asemenea, în cartierul Ştefan cel Mare, din aceeaşi localitate, mai multe străzi erau sub ape.
Tărlungul a făcut ravagii şi în alte două localităţi: Tărlungeni şi Budila. În localitatea Tărlungeni, echipajele ISU au intervenit după ce o stradă a fost acoperită de ape. În Budila, tot în urma revărsării apelor au fost inundate 15 gospodării, iar un drum a fost afectat.
În zonă, probleme au mai fost şi în localităţile Zizin şi Purcăreni, sate prin care trece pârâul Zizin. În localitatea Zizin, ISU a intervenit în 14 gospodării, iar în Purcăreni a scos apa din în 4 case.

Foto: Momentul în care podul de cale ferată de la Budila se prăbuşeşte.

DN73A, închis
După ce în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, pârâul care trece pe lângă DN73A (Predeal - Şercaia), între localităţile Poiana Mărului şi Şinca Nouă, a crescut foarte mult, în dimineaţa zilei de 30 iunie, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov a decis închiderea acestui sector de drum. Iniţial, măsura era valabilă până la ora 18.00, dar retragerea apelor a permis deschiderea arterei în jurul orei 13.00. Însă, chiar dacă apele s-au retras, pe drum au rămas aluviunile şi arborii căzuţi, iar pentru înlăturarea lor se lucra şi ieri dimineaţă, când pe traseu au fost scoase lamele care, de regulă, sunt folosite pentru deszăpezire.
Sâmbătă seara, acelaşi drum naţional a fost acoperit de ape în localitatea Şinca Veche.
Duminică, DN73A a fost blocat din nou, pentru o scurtă perioadă, din cauza unui copac căzut.



Poiana Mărului, Zărneşti, Predelul, Sohodol, Măieruş - pe lista de calamităţi
Închiderea DN73A în Poiana Mărului a fost doar o consecinţă a viiturilor, pentru că în aceeaşi localitate mai multe case au fost afectate de şuvoaie. La un moment dat, pentru a salva ce se mai putea, câţiva localnici s-au urcat pe acoperişul unei case pe sub fundaţia căreia curgea torentul. 
La Zărneşti, după inundaţiile raportate de vineri (la Spitalul Orăşenesc şi la un supermarket din localitate), sâmbătă au fost probleme şi în alte zone ale oraşului, astfel că tot lucrătorii ISU Braşov au intervenit a scoate apa din 12 gospodării.
Tot sâmbătă, lucrătorii ISU au intervenit şi în localitatea Predeluş, unde o casă a fost inundată, şi în satul Sohodol, unde apa a intrat în 4 gospodării. Mai multe gospodării au fost inundate şi în satul Măieruş.

5 case inundate în Stupini: pe strada Fagurului problemele sunt vechi
Nici cartierul braşovean Stupini nu a scăpat de furia apelor, lucrătorii ISU fiind solicitaţi să intervină pentru a scoate apa din 5 case inundate. În cartierul braşovean s-au construit multe imobile în ultimii ani, însă reţeaua de canalizare nu era pregătită să preia o cantitate mai mare de apă. Astfel, ploaia de sâmbătă a condus la inundarea caselor de pe strada Fagurului, unde apele Ghimbăşelului s-au revărsat din nou. Localnicii s-au obişnuit deja cu problemele provocate de ploi. Chiar şi în luna martie, când a plouat mult mai puţin decât acum, ei au fost nevoiţi să apeleze la ajutorul pompierilor, pentru a le scoate apa din beciuri şi curţi. De această dată, spun oamenii, situaţia a fost şi mai gravă, apa ajungând în mai multe case. Locuitorii de pe această stradă sunt nemulţumiţi de situaţie, spun că plătesc taxe şi impozite, însă consideră că autorităţile nu se implică suficient în realizarea infrastructurii din zonă.



Braşov: Din nou probleme în zona Remat
După ce, vineri, apele Timişului Sec au „rupt” încă odată malul de lângă Drmul CET-ului, sâmbătă, Timişul Sec a inundat, pentru a doua oară într-o săptămână, drumul de lângă Remat, care trece pe sub podul care leagă cartierele Craiter şi Triaj. De data aceasta, nivelul Timişului a fost aproape de a se revărsa peste dig.

DN 10 (Braşov-Buzău), din nou închis
A devenit o „tradiţie” ca în perioada ploilor abundente, DN 10 (Braşov - Buzău) să fie închis. Problemele au apărut încă din cursul dimineţii, când în zona Sita Buzăului, apa a început să crească vertiginos. La ora 18.00, după ce un sector de 300 de metri, după localitatea Sita Buzăului spre judeţul Buzău, a fost acoperit de ape, la solicitarea Poliţiei Române, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov a decis închiderea drumului. Traficul a fost reluat sâmbătă seara, în jurul orei 22.40.
DN 10 este unul dintre cele mai afectate drumuri de inundaţii având în vedere că de fiecare dată când au fost precipitaţii abundente, au apărut alunecări de teren sau prăbuşiri de pietre care au dus la închiderea arterei. De altfel, tot în zona Sita Buzăului, drumul a fost închis şi în timpul inundaţiilor din martie.




Detalii AICI: „Ziua Codului roşu la Braşov: Pod luat de ape după ce a trecut trenul”

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie