Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 03:20

Ziua în care s-au stabilit salariile la CJ

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 25 iulie 2017

Noua grilă de salarizare adoptată ieri în plenul Consiliului Judeţean stabileşte un minim de 1.843 lei pentru paznic sau femeia de serviciu, un „mediu” de 5.500 de lei pentru un consilier superior şi un „maxim” de 11.600 pentru administratorul judeţului. Sindicaliştii contestă noile sume, şi-ar fi dorit salariile mai mari, cel puţin ca la Târgu Mureş

Ziua în care s-au stabilit salariile la CJ

Consilierii judeţeni braşoveni au aprobat ieri noile salarii pentru angajaţii din administraţia judeţeană şi structurile subordonate acesteia, aplicându-se astfel prevederile Legii nr. 153 din 2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Grila nouă de salarizare se va aplica cu data de 1 iulie 2017.
Pentru a analiza şi discuta salariile, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, a afirmat că a fost constituită o comisie compusă din 13 persoane, din care au făcut parte persoane cu funcţii de conducere din CJ şi din instituţiile subordonate, liderii sindicali, dar şi liderii de grup ai PSD şi PNL, respectiv Radu Mitric şi Mihail Veştea. „Am dorit ca procedura să se desfăşoare în mod transparent, astfel că am considerat că este bine ca din această comisie să facă parte şi liderii de grup ai principalelor partide din Consiliul Judeţean. În aprobarea acestor salarii, noi am ţinut cont de atribuţiile fiecărei funcţii şi responsabilitatea pe care o are fiecare, iar la funcţiile publice şi personalul contractual am ţinut cont şi de sporurile ce se pot adăuga în perioada următoare”, a precizat Veştea.
Noile salarii ale angajaţilor din Consiliul Judeţean şi din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) nu au fost acceptate de sindicate. Ba mai mult, pe proiectul de hotărâre privind salariile din Consiliul Judeţean, liderul sindicatului Pro Bono, Tiberiu Popa, a scris: „Sindicatul Pro Bono nu este de acord cu această propunere de grilă şi susţine sporirea propusă de grila prezentată de Serviciul Resurse Umane în şedinţa de propuneri din data de 10 iulie 2017”.


29 de voturi: 27 „pentru”, 1 abţinere şi 1 „împotrivă”
În ceea ce-i priveşte pe consilierii judeţeni, preşedintele Comisiei Juridice din Consiliul Judeţean, Radu Mitric, a solicitat ca, în timpul şedinţei, liderii sindicali să îşi prezinte punctele de vedere, dar când s-au votat grilele pentru salariaţii din aparatul propriu al CJ şi din DGASPC s-a abţinut. În schimb, împotrivă a votat Ionel Spinean, motivul lui fiind că în cazul celor două structuri a votat împotrivă, el declarând că susţine propunerile sindicatelor. La şedinţă au participat 29 consilieri, dintre care 27 au votat „pentru” noile grile de salarizare.  

Directorii executivi: de la 5.756 de lei la 9.500 de lei
Conform noilor grile aprobate de consilierii judeţeni, valabile începând cu data de 1 iulie 2017, cel mai mare salariu al unui angajat din Consiliu Judeţean este pentru administratorul public al judeţului, respectiv 11.600 de lei brut, de la 9.462 de lei brut, până la data de 30 iunie 2017. De creşteri semnificative ale salariilor beneficiază şi directorii executivi, de la 5.756 de lei la 9.500 de lei. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, tot la 9.500 de lei brut pe lună a ajuns şi secretarul oraşului (care, până la data de 30 iunie avea un salariu de 8.142 de lei), dar şi arhitectul şef (care avea un salariu de  5.949 de lei).
Tot noua grilă prevede că un director executiv adjunct (în organigramă sunt prevăzute două posturi) are, de la data de 1 iulie, un salariu brut de 8.000 de lei, faţă de 5.640 lei luna trecută.
În cazul celor 10 şefi de serviciu prevăzuţi în organigramă, aleşii au votat un salariu de 7.000 de lei brut, faţă de un salariu mediu de 4.989 de lei în iunie, iar salariul unui şef de birou a fost stabilit la 6.000 de lei brut, de la 5.682 lei. În schimb, conform grilei, salariul unui referent debutant a crescut de la 1.450 – 1.500 la 1.921 lei brut, în condiţiile în care salariul unui îngrijitor sau paznic a ajuns la 1.843 de lei, faţă de 1.592 de lei brut în luna iunie.
În ceea ce-l priveşte pe preşedintele Consiliului Judeţean, indemnizaţia acestuia, în cuantum de 13.000 de lei, a fost stabilită prin lege. Tot prin lege sunt stabilite şi salariile celor doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Braşov, 11.600 de lei.
În organigrama CJ Braşov sunt prevăzute 190 de posturi, dintre care 156 sunt ocupate, aproximativ 100 fiind funcţii de execuţie.
„Nu pot fi aceleaşi salarii la tot personalul, pentru că directorul, de exemplu, are alte responsabilităţi. În schimb, şi pentru funcţiile de execuţie sunt salarii bune. Un consilier superior va avea salariul de 5.500 de lei. Eu cred că este o abordare corectă. Le urez celor care azi sunt debutanţi să aibă voinţă şi să fie perseverenţi, pentru că fiecare poate ajunge director. Ei pot promova. Vreau să văd că fiecare îşi face treaba. Nu voi sta să mai urmăresc în fiecare zi ce face fiecare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea.
Totodată, Adrian Veştea a anunţat că salariile din instituţiile aflate în subordinea Consiliului Judeţean vor fi mai mici cu 5% decât cele din aparatul propriu al CJ.

Sindicaliştii ar fi vrut salarii mai apropiate de ale şefilor
În timpul şedinţei de plen, Radu Mitric a propus să fie ascultaţi şi liderii sindicali, respectiv Tiberiu Popa (reprezentantul salariaţilor din Consiliul Judeţean) şi Luminiţa Olteanu (reprezentantul salariaţilor din DGASPC), argumentul lui fiind că aleşii trebuie să asculte toate punctele de vedere.
În faţa aleşilor judeţeni, Popa a spus că prima şedinţă a comisiei care urma să analizeze grilele de salarizare s-a desfăşurat în 10 iulie. „Atunci a fost prezentată o propunere cu mai multe rubrici. Noi ne-am fi dorit să avem salarii similare celor de la CJ Mureş. De asemenea, Serviciul Resurse Umane a propus majorări cuprinse între 40% şi 60%, creşterile mai mari fiind pentru funcţiile de execuţie. Am considerat că este o formulă  echilibrată, în condiţiile în care se păstra proporţionalitate între funcţiile de excuţie şi cele de conducere. La cea de-a doua întâlnire, din 19 iulie, ni s-a propus altă grilă, în care apărea doar cu rubrică cu majorări la funcţiile de conducerea de 60%, iar pentru funcţiile de execuţie de numai 37%. Nu am fost de acord cu această grilă, că se adânceşte discrepanţa de salarii între funcţiile de execuţie şi cele de conducere. Punctul nostru de vedere a fost acela că suntem de acord cu propunerea Serviciului de Resurse Umane din data de 10 iulie, acceptând concesia de a nu «prelua» grila de la Mureş. Pentru a recupera tot ce am pierdut în ultimii 7 ani, ar fi nevoie de o majorare de 50%”, a afirmat Popa (foto).


Totodată Luminiţa Olteanu a afirmat că sindicatele nu au fost consultate atunci când s-au elaborat grilele de salarizare. De asemenea, ea a afirmat că s-a încălcat legea prin aplicare unor grile cu 5% mai mici pentru personalul din această instituţie decât în cazul salariaţilor din Consiliul Judeţean. „Legea 153 din 2017 prevede aceeaşi coeficienţi pentru toate funcţiile, indiferent dacă se află în aparatul propriu al CJ sau în instituţiile subordonate, motiv pentru care consider noile grile de salarizare ca fiind nelegale”, a precizat Olteanu (foto).



Consultare, dar nu consens
În timpul şedinţei, Radu Mitric afirmat că în elaborarea noilor grile au fost ignorate părerile sindicatelor. Pe de altă parte, secretarul judeţului, Maria Dumbrăveanu, a afirmat a fost realizată consultarea, dar, în urma acesteia nu a fost realizat consensul privind grilele de salarizare. „Consensul în ceea ce priveşte salariile nu poate fi atins. Este absolut normal ca sindicatul să nu fie de acord cu conducerea CJ Braşov, fiindcă dacă ar fi ajuns la un consens şi-ar fi pierdut din apreciere faţă de membrii pe care îi are. Noua grilă a fost adoptată în urma unei consultări. Această grilă este corectă şi adaptată la realitate, în funcţie de ierarhizare, deoarece în alte părţi se ajunsese ca preşedintele de CJ sau primarul să aibă salarii mai mici decât subalternii, iar noi nu am făcut decât să adaptăm prevederile legislative, iar ierarhizarea să fie corectă. Au fost şi cazuri unde s-au majorat, dar şi unde s-au diminuat salarii”, a explicat Veştea.

Viziuni diferite despre termenii de comparaţie: mai mari decât la privat, pentru alţii nu nu destul  
În timpul şedinţei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Toaso Imelda (UDMR) a afirmat că noile salarii din administraţia judeţeană sunt mai mari decât cele acordate de multe firme private. În schimb, Radu Mitric a declarat după şedinţă că angajaţii din Consiliul Judeţean Braşov nu se vor compara cu salariaţii din mediul privat, ci, de exemplu, cu cei din CJ Mureş: „La Mureş, un judeţ mai mic şi mai sărac decât Braşovul, salariaţii din CJ cu funcţii de execuţie sunt mai bine plătiţi decât cei din CJ Braşov”. Din punctul lui de vedere, în primul rând, ar fi trebuit crescute salariile pentru debutanţi şi pentru personalul de execuţie. „Dacă nu reuşim să angajăm specialişti, nu obţinem performanţe. Nu poţi lucra cu oameni care nu sunt motivaţi, în condiţiile în care salariu pentru referenţi este puţin mai mari decât salariul minim pe economie. Trebuie să ţinem cont că CJ Braşov aplică strategia de dezvoltare a judeţului şi este important fiecare funcţionar. Cum va da un funcţionar avizele la timp? Ce garanţie vom avea că el va fi corect?”, a mai spus Radu Mitric.

 

+2 -0

Comentarii

Florin

2017-07-25 11:50:40


nu pot sa cred ca sunt asemenea salarii la stat...ce fac oamenii astia de primesc asemenea retributii? ne mariti taxele si impozitele ca sa va faceti salarii nesimtite?

RAMMSTEIN

2017-07-25 07:38:57


ba voua nu va e rusine ?....sunt oameni care castiga in productie mai putin ca un portar si voi va plangeti ca aveti salarii mici ??....ce faceti voi acolo??..ati inventat roata??...sau apa calda??...inca o data SA VA FIE RUSINE !!....

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie