leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6975 RON

1 USD = 4.1192 RON

1 GBP = 5.3305 RON

1 XAU = 170.2283 RON

1 AED = 1.1214 RON

1 AUD = 2.9602 RON

1 BGN = 2.4018 RON

1 BRL = 1.0983 RON

1 CAD = 3.1066 RON

1 CHF = 4.1441 RON

1 CNY = 0.6079 RON

1 CZK = 0.1837 RON

1 DKK = 0.6293 RON

1 EGP = 0.2302 RON

1 HUF = 1.4745 RON

1 INR = 0.0579 RON

1 JPY = 3.7645 RON

1 KRW = 0.3669 RON

1 MDL = 0.2402 RON

1 MXN = 0.2160 RON

1 NOK = 0.4829 RON

1 NZD = 2.7866 RON

1 PLN = 1.0943 RON

1 RSD = 0.0397 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4579 RON

1 TRY = 0.7696 RON

1 UAH = 0.1472 RON

1 XDR = 5.7408 RON

1 ZAR = 0.2981 RON

Editia 6950 - 19 apr 02:42

Ziua Independenţei va fi sărbătorită la Cristian şi Braşov

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 14 noiembrie 2017

Ample manifestări la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Braşov. „Ceea ce sădim azi, vom culege mâine”, a subliniat Mitropolitul Ardealului, căruia îi va fi decernat cu această ocazie şi titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Cristian

Ziua Independenţei va fi sărbătorită la Cristian şi Braşov

Cu o precizie demnă de invidiat, maşina care-l aduce pe Mitropolitul Ardealului, ÎPS prof. dr. Laurenţiu Streza (foto stânga), ajunge în incinta Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov. Soborul celor 14 preoţi prezenţi la manifestare, precum şi Garda de Onoare şi cele câteva zeci de oficiali şi personal civil, printre care prefectul Braşovului, Marian Rasaliu, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Poliţiei Braşov, dar şi numeroasa delegaţie a comunei din Cristian, condusă de primarul Gicu Cojocaru, precum şi preşedintele Casei de Comerţ Balcanice, prof. dr. Liviu Pandele privesc spre Mitropolitul Ardealului. Zâmbeşte şi are o faţă luminată. Nu multă lume din cei prezenţi la manifestare putea şti cu certitudine natura întâlnirilor din această superbă zi de duminică, 12 noiembrie.
Evenimentul oficial pentru care Mitropolitul Ardealului era prezent în unitate era sfinţirea Monumentului Coloanei Cerului, având hramul Sfântului Apostol Andrei, monument ridicat drept omagiu jandarmilor români din toate timpurile şi vremurile care s-au jertfit pentru ţară. Monumentul este o reproducere fidelă în timp a unui monument ţărănesc, o capodoperă urbană profesionistă, pe care o găsim şi în cartea lui Romulus Vulcănescu. Semnificaţia deosebită a acestuia este crucea centrală, care reprezintă sacrificiul Mântuitorului Iisus Hristos, înconjurat de cei 12 apostoli, martori permanenţi la activitatea fiului lui Dumnezeu sub oblăduirea Sfintei Treimi. În mod cu totul şi cu totul simbolic, acest monument a primit hramul Sfântului Apostol Andrei, cel dintâi chemat, ocrotitorul României, pe care „astăzi, aici şi întotdeauna îl simţim cum ne ocroteşte şi ne călăuzeşte paşii pe drumul Sfintei Cruci, care parcurge spaţiul sfânt în care noi trăim, numit România şi grădina Maicii Domnului”, declară inspectorul şef Cristian Paliştan (foto dreapta), comandantul IJJ Braşov.

Pentru neamul românesc şi România
„Şi iată că prin sfinţirea acestei Coloane a Cerului am întregit cu încă un simbol acest colţ de spiritualitate din curtea Jandarmeriei braşovene, unde flutură falnic unul dintre cele mai mari drapele arborate în unităţile din Transilvania şi sub faldurile căruia jandarmii braşoveni sunt pregătiţi pentru a se jertfi pentru neamul românesc şi România. La baza acestui Monument al Coloanei Cerului, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov, am dat simbolic autorizările pentru a aduce la Braşov osemintele primilor martiri, Epictet şi Astion, precum şi ale Sfântului celui mai drag românilor, Sfântul Andrei. Pentru mine personal şi pentru toţi preoţii din Mitropolia Ardealului a fost, este şi va fi o datorie de onoare, o obligaţie şi o preocupare permanentă să ne cinstim înaintaşii pentru a putea consolida viitorul. Şi aici nu este vorba numai de viitorul nostru, este vorba de viitorul naţiei noastre, este vorba de viitorul copiilor noştri şi ceea ce sădim azi, vom culege mâine”, a spus ÎPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. Cu această ocazie, Mitropolitului i s-a făcut propunerea de către delegaţia de la Cristian, de a fi cetăţean de onoare al aceste localităţi, propunere acceptată de către ÎPS Laurenţiu, urmând ca în cadrul manifestărilor de anul viitor să i se confere oficial acest titlu.
 
Programul manifestărilor Zilei Independenţei
La evenimentele din 4 - 9 mai 2018, prilejuite de Ziua Independenţei de Stat, au achiesat zeci de asociaţii ale Uniunii Judeţene a Pensionarilor din Braşov, ale Sindicatului Liber al Pensionarilor din Braşov, Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice, membrii asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor, ai Asociaţiilor Naţionale ale cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de Interne, Serviciului Român de Informaţii, ALRUE Decembrie 1989, ai Asociaţiunii Transilvane Astra, ai Casei de Comerţ Balcanice, ai Academiei Române, precum şi ai Federaţiilor Militarilor din România şi ai Asociaţiei Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, AORR, ai Centrului de Studii Geostrategice şi Politice, precum şi ai cadrelor în retragere şi rezervă din cadrul SIE.
Programul va debuta cu un ceremonial de primire extraordinar al osemintelor Sfinţilor Martiri şi Sf. Apostol Andrei, în data de 4 mai, la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Braşov, urmând ca a doua zi să fie duse la Mănăstirea Sf. Efrem cel Nou din Cristian într-o procesiune militară. Pe 9 mai, pe platoul Mănăstirii, se va celebra Ziua Independenţei de Stat a României, printr-o mare manifestare populară, dar şi un ceremonial religios şi militar.
De acolo, coloana va merge în Braşov pe la cele mai importante monumente ale spiritualităţii Neamului Românesc: Monumentul Eroilor din Bartolomeu, locul unde s-a cântat pentru prima oară Imnul de Stat al României din Şcheii Braşovului, Monumentul Eroului Român din Piaţa Unirii, ales nu întâmplător, Colegiul Andrei Şaguna la monumentul închinat marelui Mitropolit al Ardealului, Andrei Şaguna, la Monumentul Eroilor şi Martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989, la Monumentul Martirilor Anticomunişti morţi şi asasinaţi în închisorile comuniste şi prin locurile ştiute şi neştiute de pe teritoriul României, Brigada 2 Vânători de Munte, în semn de onoare şi cinste şi in memoriam pentru toţi militarii români căzuţi la datorie de-a lungul tuturor timpurilor în teatrele de operaţii şi în războaiele de independenţă şi de neatârnare naţională, în faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov, în semn de omagiu pentru toţi apărătorii legii căzuţi la datorie şi, nu în ultimul rând, la monumentul Eroilor din 15 Noiembrie 1987, de lângă Spitalul Judeţean.
Osemintele vor fi depuse apoi, la Catedrala de la Micşunica (Parohiile Blumăna II şi VIII) din cel mai populat cartier al Braşovului, Astra. În comitetul de organizare al acestei manifestări, din partea Bisericii Ortodoxe fac parte preoţii parohi Eugen şi Ciprian Comşulea, preotul iconom stavrofor Ilie Muntean din cadrul Bisericii Naşterea Maicii Domnului, de la Spitalul Militar, preotul militar colonel Epimanond Boroş, din cadrul Jandarmeriei Braşov, Protosinghelul Clement şi stareţul Mănăstirii Sf. Efrem cel Nou din Cristian. Din partea Academiei Române, în acest comitet a fost desemnat vicepreşedintele Alexandru Surdu, iar din partea Casei de Comerţ Balcanice, prof. dr. Liviu Pandele - preşedinte, prof. univ dr. Tiberiu Foriş - vicepreşedinte, dr. Dan Dumitrache, Stelian Emil Dincă, Mihai Răceanu, avocatul George Negrea şi cancelarul Vasile Iacob. De asemenea, din comitetul de organizare mai fac parte şi Vasile Mardare din partea ALRUE, generalul Nicolae Gropan din partea Uniunii Federaţiilor Militarilor din România, generalul Mircea Chelaru, generalul Gheorghe Dragomir, generalul Jan Gavrilă, generalul Cornel Vaida din partea cadrelor miliatre în rezervă şi în retragere, colonelul Toni Dîrlău şi colonelul Florentin Giurgea, preşedinte al Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice, generalul Nicolae Băhnăreanu, precum și președintele comitetului de organizare din partea Mănăstirii Sf. Efrem din Cristian, Nicolae Trifan.
Totodată, Academia Română împreună cu Asociaţiunea Transilvană Astra şi Biserica Ortodoxă au anunţat organizarea cu ocazia acestor zile a unei puternice sesiuni de comunicări ştiinţifice, care se va desfăşura în incinta bisericii de la Micşunica.

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotional