Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 05:12

Zornăie cătuşele pentru Adam?

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 16 octombrie 2014

Deputatul PSD, avocatul Ioan Adam, şi soţia lui, judecătoarea Roxana Adam, au intrat în vizorul DNA. Ambii au fost audiaţi ieri într-un dosar de retrocedare ilegală a 90.000 de hectare de pădure. Prejudiciu, 304 milioane de euro!

Zornăie cătuşele pentru Adam?
Deputatul PSD Ioan Adam este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă, într-un dosar care vizează infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie care au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier şi 100 de hectare de teren agricol, a anunţat ieri, oficial, DNA. Alături de avocatul braşovean, în cauză mai sunt anchetaţi senatorul Ilie Sârbu şi deputatul Viorel Hrebenciuc, acuzaţi că ar fi intervenit pentru a-l ajuta pe Adam să obţină sentinţe favorabile unui client care a solicitat retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure, prejudiciul astfel creat fiind de aproape 304 milioane de euro. Totul s-ar fi făcut şi cu ajutor din instanţă, suspecţi în dosar fiind trei judecători: Roxana Adam, soţia lui Ion Adam – judecător la Tribunalul Braşov, Ordog Lorand Andras şi Uţa Gabriel - judecători în cadrul Tribunalului Covasna.
 
„Nu vă grăbiţi cu acuzaţiile!”
Audiat ieri dimineaţă de DNA Braşov, Adam a părăsit sediul anchetatorilor în jurul orelor 10.30, alături de avocatul său. Deputatul le-a spus jurnaliştilor: „Staţi, dom'le, liniştiţi, nu vă grăbiţi cu acuzaţiile! Este o discuţie preliminară. Aveţi răbdare! Stau la dispoziţia DNA-ului pentru orice, că nu e nimic de ascuns. Nu s-au făcut percheziţii la mine la birou sau acasă. De ce să facă? Aveţi răbdare să se deruleze, deocamdată nici vorbă să fiu acuzat, haideţi să se cristalizeze ceva”, a declarat Ioan Adam. Avocatul acestuia a afirmat că Ioan Adam a fost chemat la DNA pentru „probleme profesionale confidenţiale”, el nedorind să ofere detalii. 
În dosar mai este cercetată şi soţia acestuia, judecătoarea Roxana Adam. Ea a fost audiată ieri mai bine de cinci ore, timp în care procurorii i-au percheziţionat biroul de la Tribunalul Braşov. La ieşirea din sediul DNA, atât ea, cât şi avocatul acesteia nu au dorit să facă niciun fel de declaraţii. 
 
Cei doi judecători de la Tribunalul Covasna, cercetaţi în dosar alături de Roxana Adam - judecător la Tribunalul Braşov
 
Ştiau de luni ce-o să li se-ntâmple
De altfel, familia Adam nu a fost luată prin surprindere, având în vedere că Secţia pentru judecători a CSM a avizat efectuarea percheziţiilor, precum şi arestarea magistraţilor în şedinţa de luni,13 octombrie. „În şedinţa din data de 13 octombrie 2014, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu a magistraţilor Adam Roxana Anca, judecător în cadrul Tribunalului Braşov, Ordog Lorand Andras şi Uţa Gabriel, judecători în cadrul Tribunalului Covasna. Totodată, Secţia a încuviinţat efectuarea percheziţiei la locul de muncă al doamnei Adam Roxana Anca, judecător în cadrul Tribunalului Braşov, precum şi efectuarea percheziţiei domiciliare şi la locul de muncă cu privire la domnii Ordog Lorand Andras şi Uţa Gabriel, judecători în cadrul Tribunalului Covasna. (…) Solicitarea a fost prezentată Secţiei pentru judecători a Consiliului de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov”, arată o adresă a CSM. 
Roxana Adam este judecător la Tribunalul Braşov din anul 2006, fiind preşedinta Secţiei comerciale şi de contencios administrativ. Anterior, în perioada 1999-2006, Roxana Adam a fost judecător la Judecătoria Braşov.
 
Pelerinaj la DNA
În cursul zilei de ieri au fost aduşi la sediul DNA şi senatorul Ilie Sârbu, şi deputatul Viorel Hrebenciuc, pentru a fi audiaţi în acest caz. Ilie Sârbu, care ajunsese la DNA Braşov în jurul orei 10.45, fiind însoţit de un avocat, a ieşit la ora 11.30. Înainte de a se urca în maşină, Ilie Sârbu le-a spus jurnaliştilor că nu are de făcut nicio declaraţie, iar când a fost întrebat dacă a fost audiat, acesta a răspuns negativ, după care a închis uşa maşinii.
Hrebenciuc a fost adus la DNA Braşov în jurul orei 12.00. El a coborât dintr-o maşină a Jandarmeriei şi a intrat în sediul DNA însoţit de jandarmi. El le-a spus jurnaliştilor că nu ştie în ce calitate a fost chemat la DNA, fără a face alte declaraţii.
După audieri, ieri seară, DNA a revenit cu un comunicat de presă, în care a anunţat că Hrebenciuc şi Sârbu, alături de şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, sunt urmăriţi penal în acest caz. Astfel, Sârbu este cercetat penal pentru folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, iar Hrebenciuc pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Cei doi şi-ar fi folosit influenţa, potrivit procurorilor, pentru a-i opri pe cei de la Romsilva să aibă o apărare prea dură în procesele de retrocedare în care ar fi avut interese avocatul Adam.
 
Prinţul Paul şi prinţesa Lia, anchetaţi în dosar
Prinţul Paul şi prinţesa Lia urmau să fie audiaţi şi ei la DNA Braşov, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri. Surse judiciare au declarat că vila acestora din Capitală a fost percheziţionată miercuri dimineaţă, iar Prinţul Paul şi prinţesa Lia vor fi duşi la DNA Braşov pentru a fi audiaţi. Potrivit surselor citate, Paul Philippe şi Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, şi pretinzând că sunt moştenitorii bunurilor deţinute de Casa Regală a României, urmăreau să recupereze un teren de 30.000 de hectare din oraşul Broşteni, judeţul Suceava. În acest sens, ar fi fost făcute demersuri şi s-ar fi încercat „să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broşteni să se pronunţe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe".
 
Prinţul Paul şi prinţesa Lia.
 
Ce suspectează DNA: Retrocedări ilegale ale unor păduri de 90.000 de hectare, cam 9 ori suprafaţa Braşovului
În dosarul în care este suspect deputatul Ioan Adam, procurorii DNA cercetează infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie care au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier şi 100 de hectare de teren agricol, arată DNA, într-un comunicat de presă. 
Conform aceloraşi surse, doar 43.000 din cele 90.000 de hectare (de nouă ori suprafaţa municipiului Braşov, de exemplu – n. red) de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate până în prezent, pentru celelalte suprafeţe dosarele fiind pe rolul instanţelor. Printre localităţile în care s-ar fi făcut retrocedările ilegale de terenuri sunt Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Doftana, au precizat sursele judiciare.
Potrivit anchetatorilor, „la data de 17 aprilie 2012, în urma unei înţelegeri prealabile, la solicitarea inculpatului Adam Ioan, cu sprijinul unor persoane interesate, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier şi de teren agricol, situate pe raza judeţului Bacău, în favoarea unei persoane şi în defavoarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva”. „Decizia judecătorească ar fi fost pronunţată în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, respectiv fără prezenţa vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reţinută de instanţele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945. Astfel, a fost creat un prejudiciu, în sarcina RNP Romsilva, de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier)”, se arată în motivarea urmăririi penale a celor patru. 
Imediat după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, „inculpatul Adam Ioan împreună cu alte persoane interesate şi cu inculpatul Hrebenciuc Viorel, a constituit şi coordonat un grup, ce urmărea să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată. În acest scop, membrii grupului urmăreau să intervină asupra funcţionarilor cu atribuţii la nivelul instituţiilor locale, astfel încât aceştia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuţiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri (de exemplu să nu se formuleze plângeri în instanţă împotriva deciziilor Comisiei judeţene de fond funciar Bacău).
În acest context, în calitate de director general al RNP Romsilva, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, începând cu anul 2013, inculpatul Crăciunescu Adam a răspuns solicitărilor nelegale formulate de către inculpatul Hrebenciuc Viorel, prin intermediul suspectului Sîrbu Ilie, referitoare la modul în care RNP Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de pădure de peste 40.000 de hectare. În consecinţă, inculpatul Crăciunescu Adam a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a şicanat efectuarea de acţiuni în justiţie împotriva intereselor avute de grupul infracţional organizat format din inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi alte persoane interesate în obţinerea terenurilor menţionate. După ce jurista din cadrul Romsilva semnat o acţiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecăţii până la soluţionarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanţă (cerere admisă de ÎCCJ la data de 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Adam a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă şi i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna şi punerea în aplicare a acestei decizii”.
 
 
CINE ESTE IOAN ADAM?
Avocat, profesor, politician
Ioan Adam a absolvit Facultatea de Drept - Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în anul 1982. În perioada 1983 - 1994, el a fost judecător la Judecătoria Braşov, între 1990 şi 1994 a fost preşedinte al Judecătoriei Braşov, iar între 1994 - 1995 a fost judecător la Tribunalul Braşov.
Din 1995, el este avocat în Baroul Braşov, fondator al S.C.P.A. Adam şi Rusu - Braşov. De asemenea, din anul 2002 Ioan Adam este profesor universitar doctor la Universitatea Transilvania din Braşov.
Ioan Adam este membru PSD din anul 2000, iar din 2003 este vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a partidului. În anul 2009, el a fost membru al Consiliului de Supraveghere - Fondul Proprietatea.
În perioada 2007-2008, Ioan Adam a fost deputat supleant PSD. În 2012, el a fost ales deputat în colegiul uninominal nr. 6 Braşov, fiind membru al Comisiei Juridice. Deputatul PSD este căsătorit cu judecătoarea Roxana Adam şi au un fiu avocat.
 
Case şi terenuri a căror evidenţă nu o mai poate ţine nici soţia
Deputatul PSD Ioan Adam, acuzat că este iniţiatorul şi strategul grupului care se ocupa cu retrocedările ilegale, are 9 terenuri, 10 case şi 2,6 milioane de euro în conturi
Potrivit declaraţiei de avere, Ioan Adam are 5 terenuri în Braşov, toate cumpărate, altul la Poiana Braşov, unul la Săcele, altul la Fundata şi un teren agricol, singurul moştenit, la Poiana Mărului. La capitolul case, deputatul PSD stă cel mai bine – are 4 case, din care una de vacanţă şi 6 apartamente, unul dintre acestea, de 250 de metri pătraţi, fiind spaţiul biroului de avocatură.
Nu mai puţin de 10 depozite în lei şi în euro, fonduri de investiţii şi obligaţiuni, are deputatul PSD împreună cu soţia. Deputatul Adam nu are maşini în proprietate, nici bijuterii sau obiecte de artă, dar şi-a împrumutat o societate cu 38% din aproape jumătate de milion de euro. Familia are, tot conform declaraţiei de avere a lui Ioan Adam postată pe site-ul Camerei Deputaţilor, peste un milion de lei anual venituri.  Cele mai mari sunt obţinute de avocatul Ioan Adam, care a câştigat, anul trecut, 922.434 de lei, iar deputatul şi profesorul universitar au însumat venituri de peste 100.000 de lei anual.
Pe de altă parte, soţia lui, judecătoarea Roxana Adam, anchetată şi ea de DNA, a declarat oficial că ştie că soţul ei are mai multe terenuri şi clădiri, însă nu cunoaşte situaţia acestora.  „NOTĂ: Adam Ioan, soţ, deţine imobile terenuri/construcţii - nu cunosc situaţia acestora”, scrie în declaraţia de avere a Roxanei Adam, din iunie 2013. 
 
„Ăla care se gândeşte numai la golăniile lui, ăla nu e român!”
Ioan Adam a menţionat în declaraţia de avere că a câştigat două milioane de euro din „scris cărţi”, cât Cărtărescu, Pleşu şi Liiceanu la un loc. Adică peste 2 milioane de euro. Potrivit unui top realizat de Forbes, cel mai bine vândut scriitor era, până să apară pesedistul Ioan Adam în peisaj, Mircea Cărtărescu cu venituri de 540.000 de dolari. „Nu mă lupt să mă îmbogăţesc. Sunt bogat pentru că am scris multe cărţi. Şi voi mai scrie. Îmi place asta, e o chestie de la Dumnezeu”, a declarat Ioan Adam, la o întâlnire cu revoluţionarii din Braşov, care a avut loc în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012. Mai mult, în pledoaria sa, Ioan Adam spunea că vrea ca în Parlament să ajungă doar oameni de bună calitate. „Eu pledez să se ducă în Parlament oameni capabili şi bine intenţionaţi. Să ştiţi că ăla care se gândeşte numai la firmele lui, numai la golăniile lui, ăla nu e român!”, a adăugat pesedistul, la minutul 7.17 din videoclipul postat pe YouTube.
 
Credit foto: Robert Frunzescu, Sorin Ţîrcă
+1 -0

Comentarii

Ioan Ionascu

2014-10-16 14:01:14


Desi nu l-am agreeat niciodata,totusi este de felicitat presedintele Traian Basescu dar si Emil Boc pentru ca au avut curajul si taria de a lua taurul de coarne si sa dea cale libera justitiei. De la inceputul mandatului lor au si inceput urmaririle prin telefon. Nu ca ne-am bucura de raul facut altora,totusi traind intr-un stat de drept,averile trebuiesc facute doar pe cale legala.Toti platim pretul tranzitiei si a crizei economice,si nimeni nu are dreptul sa faca ce doreste fara a respecta legile in vigoare. Am o afacere din 1993,17 angajati,si chiar stiu ce vorbesc. Felicitari DNA.

elf

2014-10-16 13:52:19


famanzii astia ingroapa romania si lumea lucreaza pe mizerii de salarii,de necrezut ar face bani din orice psd si fomistii ce voteaza hotii

rammstein

2014-10-16 13:26:56


pe cand si dosarul TRACTORUL?????....sunt acolo nume grele!!!!....

Mihai Manea

2014-10-16 10:42:04


Adam este cel mai corupt avocat din Baroul Brasov, si totodata cel mai corupt profesor de la Facultatea de Drept alaturi de fostul decan Bujdoiu Nicolae.

Nicolai Barbulescu

2014-10-16 06:20:21


Acum Adam este sau nu Roman?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie