Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 10:28

Zup, tradiţie şi voie bună

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 04 mai 2015

Râşnovenii s-au întrecut în weekend la prepararea unei reţete – tradiţie a locului, pe care o învaţă din generaţie în generaţie

Zup, tradiţie şi voie bună
În weekendul prelungit de 1 Mai, un prilej numai bun de relaxare şi distracţie l-a reprezentat cea de-a doua ediţie a „Festivalului zupului”, eveniment dedicate tuturor iubitorilor de cultură şi gastronomie, organizat de către Primăria Oraşului Râşnov, împreună cu Business Club Râşnov şi SC Goscom Cetatea Râşnov. Astfel, sâmbătă şi duminică, pe Valea Cetăţii, zece echipe de localnici au preparat cel mai dichisit zup la ceaun, în prezenţa unui juriu format din maeştri bucătari, care au apreciat şi premiat cea mai bună fiertură. 
Zupul e o tradiţie de sute de ani a locului, o tocăniţă pe bază de cartofi, ceapă şi slănină, pe care oamenii locului obişnuiau să o consume când mergeau la muncile câmpului. Slănina este principalul ingredient al zupului râşnovean tradiţional, însă reţeta originală a fost de-a lungul timpului îmbunătăţită şi modernizată. Înainte de a fi servit zupul, se recomandă o tărie. „Am avut o participare de aproximativ 1.500 de persoane în cele două zile de răsfăţ culinar, chiar dacă vremea nu a fost foarte prietenoasă. Sâmbătă s-a desfăşurat concursul după reţeta tradiţională, pentru ca duminică să fie competiţia de inovaţie, unde fiecare şi-a pus imaginaţia la încercare şi a îmbunătăţit reţeta după cum a crezut”, a explicat Daniel Diaconu, organizator al festivalului. 
 
 
Reţeta e transmisă din generaţie în generaţie
Sorin este râşnovean din tată în fiu, strămoşii lui de cel puţin 200 de ani fiind oameni ai locului. „Am învăţat din familie să fac zupul, ca toată lumea din zonă. Pe lângă reţetă, ne mai amuzăm şi noi cu câte o trăznaie. Spre exemplu, echipa noastră pune ceaunul pe cuva de la maşina de spălat. E importantă şi partea umoristică la astfel de evenimente”, ne-a spus râşnoveanul de 44 de ani. 
Pe lângă obiectul principal al întâlnirii, delicioasa gustare, turiştii care s-au aflat la Râşnov în minivacanţa de 1 Mai au fost îmbiaţi şi cu alte bunătăţuri locale, spectacole folclorice şi demonstraţii de dresaj canin, pentru ca finalul petrecerii să fie însulfeţit de formaţiile Generic şi Calendar.
 
 
 
 
 
 
+0 -0

Comentarii

rammstein

2015-05-04 08:26:22


ba astai tocana de cartofi in toata regula !!...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie