Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8168 - 23 apr 10:22

Propolisul

Autor:

Publicat la 11 februarie 2019

Propolisul este o substanţă preparată de albine din răşina culeasă de pe mugurii şi ramurile tinere

Propolisul

Propolisul este o substanţă preparată de albine din răşina culeasă de pe mugurii şi ramurile tinere de cireş, vişin, plop, mesteacăn, brad, molid, arin, la care adaugă ceară şi secreţii proprii. Cu ajutorul acestuia, albinele transformă stupul într-o adevărată cetate, acest preparat fiind folosit ca mijloc de apărare împotriva mucegaiurilor, a microbilor, pentru mumificarea intruşilor din stup (proces ce nu permite putrezirea lor), dar şi pentru căptuşirea pereţilor stupului (proces ce nu permite formarea curenţilor de aer). De asemenea, acţiunea sa antimicotică, bactericidă şi bacteriostatică previne îmbolnăvirea albinelor. Calităţile deosebite ale propolisului sunt date, în principal, de conţinutul său bogat în flavonoide, compuşi din familia polifenolilor care dau colorit plantelor şi au puternice proprietăţi antioxidante, antifungice şi antibacteriene. Totodată, propolisul este un excelent antiviral, antiinflamator, stimulează formarea de anticorpi, fiind extrem de benefic pentru întărirea sistemului imunitar.
La nivel intern, propolisul are o puternică acţiune antimicrobiană (bacteriostatică şi bactericidă atât asupra bacteriilor Gram pozitive, cât şi asupra bacteriilor Gram negative), antimicotică (faţă de Candida albicans), antivirală (faţă de virusul Herpes simplex), analgezică, antiinflamatoare, anestezică, cicatrizantă, imunostimulentă, antioxidantă şi mucolitică.
La nivel extern, propolisul are o puternică acţiune analgezică, antiinflamatoare, antimicrobiană, anestezică şi cicatrizantă.
Propolisul este eficient în tratarea febrei, răcelii şi gripei, virozelor respiratorii, tusei, bronşitei, pneumoniei, faringitei, sinuzitei, gastritelor şi ulcerului de stomac, colitei, enterocolitei, paraziţilor intestinali, infecţiilor reno-urinare, precum şi în tratarea eczemelor infecţioase, micozelor, rănilor deschise şi arsurilor, gingivitei, parodontozei şi altor probleme ale cavităţii bucale.
De altfel, studiile recente arată că propolisul distruge 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite şi alte 30 de tipuri de virusuri (incluzând şi varietăţile lor), cercetătorii şi apiterapeuţii din toată lumea descoperind noi şi noi proprietăţi şi indicaţii pentru acest uimitor produs natural. În plus, spre deosebire de medicamentele de sinteză, propolisul acţionează eficient împotriva bacteriilor dăunătoare, fără a le distruge pe cele bune, cum se întâmplă cu antibioticele obişnuite. De asemenea, propolisul nu provoacă efecte secundare, stimulând buna funcţionare a organismului, în general.
Datorită compoziţiei sale foarte complexe, propolisul stimulează formarea de anticorpi şi ajută la absorbţia nutrienţilor în organism, fiind foarte eficient în menţinerea unui sistem imunitar sănătos. Tocmai de aceea, consumul de propolis este foarte potrivit atât în sezonul rece, cât şi primăvara şi toamna, când avem o imunitate precară, ţinând departe gripa şi răceala. Propolisul conţine antibiotice vegetale şi multe elemente chimice de care organismul uman are nevoie pentru a se menţine sănătos: flavonoide, glucide, vitamine (A, C, E, PP şi componente ale complexului B), oligoelemente (sodiu, potasiu, magneziu, calciu, aluminiu, zinc, fier, crom, mangan, cupru etc.), aminoacizi, polen, ceară, răşini şi balsamuri, uleiuri volatile.
În urma unui studiu realizat pe un grup de copii dintr-o şcoală pe întreaga perioadă a sezonului rece, s-a constatat că acelor copii cărora li s-a administrat propolis au avut mai puţine răceli. Astfel, propolisul a ajutat la protejarea organismul de virozele respiratorii care se transmit atât de uşor de la un copil la altul.
Acţiunea protectoare, dezinfectantă şi antiinflamatoare a propolisului, face ca acest produs apicol să fie utilizat cu succes pentru tratarea aftelor, gingivitei, abceselor dentare, parodontozei sau pentru calmarea durerile gingivale şi de dinţi. În plus, datorită proprietăţilor antibacteriene, propolisul dezinfectează zona bucală, împiedică formarea plăcii bacteriene, protejând astfel împotriva cariilor.
Pentru prevenirea şi ameliorarea efectelor parodontozei, se recomandă să mestecaţi dimineaţa, pe stomacul gol, o boabă de propolis de mărimea unei boabe de orez sau să amestecaţi 40 de picături de tinctură de propolis în 50-100 ml de apă, clătiţi bine cavitatea bucală timp de cinci minute, iar apoi înghiţiţi. Folosind acelaşi amestec, puteţi tampona şi gingiile.
Până nu demult, ulcerele şi gastritele erau o raritate. Acestea însă au devenit o problemă majoră pentru omul din zilele noastre, care are o alimentaţie deficitară şi dezechilibrată, bea mai multă cafea, consumă alcool, fumează mult, are un somn neregulat şi este tot timpul stresat. La toate acestea se adaugă şi bacteria Helicobacter Pylori, care este responsabilă de majoritatea ulcerelor stomacale.
O alternativă naturală pentru tratarea ulcerelor şi gastritelor este propolisul. Propolisul este cunoscut drept unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale, mai mult propolisul nu provoacă neplăceri stomacului sau alte reacţii adverse.
Propolisul stimulează refacerea ţesuturilor afectate de tăieturi, răni şi în special de arsuri, accelerând totodată procesul de regenerare a celulelor sănătoase. În cazul arsurilor, propolisul are un efect dezinfectant, reparator şi anestezic, fiind recomandat să se aplice extern pe suprafaţa lezată.
Efectele antibacteriene ale propolisului au fost dovedite în diferite studii care au arătat capacitatea propolisului de a preveni mai multe tipuri de infecţii, inclusiv infecţiile urechii medii. Spre exemplu, într-un studiu de caz realizat pe un grup de 122 de copii, cu vârste cuprinse între 1-5 ani, s-a demonstrat că administrarea propolisului împreună cu zincul, poate reduce semnificativ riscul apariţiei unui nou episod de otită.
La nivel extern, propolisul poate fi foarte eficace în distrugerea şi vindecarea herpesului localizat în diferite zone. Un studiu a constatat că propolisul aplicat de trei ori pe zi, a ajutat să vindece leziunile mai repede decât orice alt tratament.
Datorită proprietăţilor sale antimicrobiene, analgezice, antiinflamatoare şi cicatrizante, propolisul accelerează procesul de vindecare şi reduce ulceraţiile la nivelul herpesului. În acest caz, se recomandă aplicarea tincturii de propolis pe locul afectat, de 2-3 ori pe zi.
Propolis brut: Se recomandă a se consuma între 1 şi 3 grame pe zi propolis amestecat în puţină miere/apă. Doza de administrare variază în funcţie de afecţiune, structura pacientului, caracteristicile funcţionale şi chiar emoţionale. După obţinerea vindecării, se va lua zilnic, timp de o săptămână, o linguriţă din următorul preparat (dizolvat în ceai): 125 de grame de miere + 3 grame de propolis.
Tinctură de propolis: Se recomandă consumul a 30 picături de tinctură de propolis de 3 ori pe zi, în amestec cu miere sau cu o bucăţică de pâine.
Tinctură de propolis spray: Se recomandă utilizarea prin pulverizare a zonei afectate cu tinctură de propolis de 3 ori pe zi.

 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie