Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 03:15

Teologia românească şi cea apuseană

Autor:

Publicat la 25 iunie 2018

Dintre studiile şi recenziile părintelui Liviu Stan adunate, acum, în acest volum amintim: „La cumpăna veacului”, „Un model de seminar monahal”, „Căsătoria bisericească şi căsătoria civilă”, „Eugen Petit şi un «Nou Cod Civil»??

Teologia românească şi cea apuseană

Biserica şi Dreptul
Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului a publicat recent cel de-al nouălea volum din seria „Biserica şi Dreptul. Studii de Drept canonic ortodox” prin care este readusă în actualitate opera marelui profesor de la Institutul Teologic Ortodox de la Sibiu (actuala Facultate de Teologie), părintele profesor Liviu Stan.
Seria este coordonată de pr. conf. univ. dr. Irimie Marga de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu şi adună în volum mai multe scrieri ale marelui profesor Liviu Stan. Sunt cuprinse în acest volum „Îndrumătorul canonic” alcătuit în 1953 şi publicat la finalul altei opere ale marelui canonist numită „Legiuiri ale Bisericii Ortodoxe Române”.
Despre acest îndrumător, părintele Irimie Marga spune că „este un instrument foarte practic pentru cei care vor să găsească fundamentarea canonică a unor aspecte bisericeşti sau vor să afle ce teme şi ce probleme sunt cuprinse în sfintele canoane” (Nota editorului).
Volumul cuprinde, apoi, un studiu despre Muntele Athos în care este prezentată poziţia părintelui Liviu Stan cu privire la dependenţa jurisdicţională a centrului monahal. Deşi acest studiu a fost publicat iniţial cu semnătura „Ortodoxia” şi nu cu cea a părintelui Liviu Stan, studiul prezintă poziţia marelui profesor cu privire la această tematică.
„Un studiu consistent şi deosebit de interesant este cel referitor la Biserica din Etiopia, despre care, relatează autorul, că numai contextul istoric din ultimele secole a dus-o în spaţiul monofizit vechi-oriental, altfel ar fi rămas o Biserică ortodoxă, cu tradiţii primare creştine, din afara spaţiului bizantin. La fel de interesant este şi articolul despre Biserica din China, el impresionează, mai ales, prin comparaţiile demografice cu situaţia de astăzi”, spune părintele Irimie Marga.
De asemenea, pr. conf. univ. dr. Irimie Marga remarcă articolul „Alegerile eparhiale” scris de părintele Liviu Stan cu prilejul alegerilor din 1 aprilie 1954 în toate eparhiile din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române. Deşi autorul poate părea uşor ironic la adresa autorităţilor, spune părintele Irimie Marga, articolul „reflectă o concepţie nealterată canonic”.

Dintre studiile şi recenziile părintelui Liviu Stan adunate, acum, în acest volum amintim: „La cumpăna veacului”, „Un model de seminar monahal”, „Căsătoria bisericească şi căsătoria civilă”, „Eugen Petit şi un «Nou Cod Civil»”, „Primatul adevărului înaintea oricărui alt primat”, „Formarea gândirii juridice moderne”, „Profesorul Nicolae Grosu de la Kiev”. Recenziile unor cărţi ale vremii demonstrează, aşa cum remarcă părintele Irimie Marga, faptul că teologii de la acea vreme, deşi trăiau în vremuri grele, sub jugul comunist, au reuşit să cunoască operele teologilor din alte ţări. Spre exemplu, marele profesor de la Sibiu avea să scrie o recenzie la cartea „Îndreptare. Învăţătura lui Karl Barth şi o conştiinţă catolică”, apărută în 1957, o lucrare care studiază problema „îndreptării” adică a mântuirii, dar şi tema „Bisericii şi Tainelor”.
Un alt exemplu de recenzie a unei publicaţii teologice din străinătate este cea la cartea „Il Primato di Petro nel pensiero christiano contemporaneo”, un volum de studii realizate de O. Cullman şi alţi teologi. Părintele Liviu Stan nu ezită să fie critic la adresa autorilor unei cărţi de răsunet în mediul teologic apusean: „Preţuind la justa valoare erudiţia lui O. Cullmann şi osteneala lui plină de toată sinceritatea şi tragerea de inimă, nu putem să nu ne exprimăm mirarea constând lipsa de aport şi de substanţă a studiilor celorlalţi. Dar să abordăm problema în miezul ei. Nici unul nu se întreabă ce însemnătate şi ce actualitate are sau poate avea «problema petrină» în iconomia mântuirii? Constituie, oare, învăţătura despre primatul lui Petru, şi ca urmare, şi cea despre infailibilitatea papii, adevăruri care condiţionează mântuirea cuiva, ori sunt fără de importanţă sub acest raport? Toată lumea este de acord că ele nu condiţionează mântuirea, şi nimeni nu poate proba contrariul. Atunci, de ce să se irosească zadarnic atâta vreme şi energie?”.
O altă recenzie foarte interesantă este cea la lucrarea lui Michel Villey intitulată „La formation de la pensee juridique moderne. Cours d’histoire de la philosophie du droit, 1961-1966, 1968”. Această lucrare este un curs de Filosofie a Dreptului introdus la acea vreme în facultăţile de drept din Franţa şi tratează evoluţia ştiinţei dreptului în Antichitate, Evul Mediu şi epoca modernă.
Volumul apărut acum la Sibiu contribuie prin toate studiile, articolele şi recenziile publicate la cunoaşterea în profunzime a operei părintelui profesor Liviu Stan, unul dintre cei mai mari canonişti ai Bisericii Ortodoxe Române.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie