Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 10:02

-

100 DE ANI! Vânătorii de munte din toată ţara şi-au sărbătorit ieri centenarul, la Braşov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 04 noiembrie 2016

100 DE ANI! 
Vânătorii de munte din toată ţara şi-au sărbătorit ieri centenarul, la Braşov

Vânătorii de Munte din toată ţara s-au întâlnit ieri la Braşov, pentru a sărbători 100 de ani de la ani de la înfiinţarea Vânătorilor de Munte din Armata României. La ceremonia din Piaţa Sfatului au participat, pe lângă oficiali locali, şi ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, care a asistat atât la ceremonia oficială, dar a vizitat şi expoziţia de tehnică militară organizată în Parcul Central Nicolae Titulescu.
În timpul ceremoniei, ministrul Apărării a decorat cu Ordinul Virtutea Militară în grad de ofiţer, cu însemn pentru militari, drapelul de luptă al Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmisegetuza care are comandamentul la Braşov. Unitatea militară braşoveană primit această distincţie în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor remarcabile obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor specifice încredinţate, precum şi pentru modul ireproşabil de executare a misiunilor în teatrele de operaţii, printr-un decret emis de Preşedintele României, Klaus Iohannis.
Tot ieri, Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Teodorescu”, a primit Ordinul Virtutea Militară în Grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, pentru activităţile de instruire pentru luptă precum şi în timpul executării misiunilor în teatrele de operaţii.
Tot cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Vânătorilor de Munte, patru militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmisegetuza au fost înaintaţi în grad înainte de termen.
În timpul evenimentului din Piaţa Sfatului, comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte, generalul de brigadă Tudorică Petrache a reamintit de faptele de arme ale vânătorilor de munte. „În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, vânătorii de munte au acţionat într-un spaţiu geografic uriaş, care, în linie dreaptă, din Caucaz până în Cehia însumează 2.162 de kilometri. De la 22 iunie 1941, până în 9 mai 1945, pierderile vânătorilor de munte s-au ridicat la un total de 74.000. În aceste campanii, vânătorii de munte şi-au dovedit calităţile de luptători bine pregătiţi, rezistenţi la eforturi şi lipsuri materiale. Din rândul lor s-au ridicat personalităţi militate de primă mărime”, a precizat comandantul brigăzii braşovene.

DECORAŢI DE MINISTRUL APĂRĂRII. Drapelul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmisegetuza” Braşov a primit Ordinul Virtutea Militară în grad de ofiţer, cu însemn pentru militari.

„Vânătorii de munte de astăzi duc mai departe exigenţele de pregătire intensă”
Pe de altă parte, ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a reamintit evenimentul de la Braşov din luna august, când a fost reconstituit marşul Armatei Române de străpungere a trecătorilor strategice ale Carpaţilor. „A fost marcat atunci, sobru, demn şi frumos centenarul intrării României în Marele Război pentru reîntregirea neamului. Acţiunea nu fusese anunţată dinainte. Nu ştiu cum aţi simţit voi atunci, dar eu rar am avut parte să simt aşa patriotism spontan, precum la trecerea voastră prin Predeal (a vânătorilor de munte - n.r.) şi la ascultarea vibrantelor cântece ostăşeşti. A fost un omagiu atunci al oamenilor locului şi turiştilor aflaţi în Valea Prahovei, pe care nimic altceva nu îl va putea egala pentru mine”, a afirmat ministrul.
În timpul discursului oficial, ministrul mai spus că „în ţară, valoarea strategică a acestei arme a făcut ca ea să fie desfiinţată de sovietici, imediat după război, în 1946. Ultimul război mondial îi găseşte pe vânătorii noştri de munte în luptele crâncene din Crimeea până în Caucaz şi înapoi, în Munţii Tatra, ca cei care au apărat onoarea Armatei Române, în condiţiile cele mai vitrege”.
„Cinstirea celor 100 de ani de glorie vă găseşte şi ca o forţă a prezentului. Vânătorii de munte de astăzi duc mai departe exigenţele de pregătire intensă pentru operaţii militare specifice executate în zone dificile, de multe ori în condiţii  extreme. Arma vânători de munte este şi parte a pachetului de forţe destinate să execute misiuni sub comanda Alianţei Nord-Atlantice, toate unităţile şi subunităţile parcurgând un minuţios proces de certificare NATO”, a mai spus Motoc.

Generalul de brigadă Tudorică Petrache deschide coloana de paradă a militarilor.


Primul marş al vânătorilor de munte, reconstituit la Braşov
Piaţa Sfatului din Braşov a fost ieri şi punctul final al reconstituirii marşului de la Bucureşti la Târgu Neamţ, efectuat acum 100 de ani de primul batalion înfiinţat prin transformarea Şcolii de schiori din Bucureşti, prin Ordin al Marelui Cartier General. Marşul s-a desfăşurat în 9 etape, militarii mergând pe jos în localităţile de staţionare şi pe roţi în afara acestora. Vânătorii de munte care au participat la această reconstituire au fost cei ai Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetuza”, Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” şi din Batalionul 26 Vânători de Munte „Avram Iancu”, pe itinerariul: Bucureşti - Ploieşti - Buzău – Mărăşeşti - Bacău - Tîrgu Neamţ - Topliţa -  Miercurea Ciuc - Sfântu Gheorghe - Braşov.

Participare de excepţie la evenimentul din Piaţa Sfatului.

Trecerea în revistă a trupelor, întâmpinarea ministrului Apărării, Mihnea Motoc.

Zeci de părinţi şi bunici şi-au adus copiii să vadă eroii de azi ai ţării.

Alături de soldaţii de azi, civili din „brigada” de reconstituire istorică, Asociaţia 6 Dorobanţi, în uniforme ale armatei române de acum 100 de ani, din Primul Război Mondial. În verde, militari echipaţi în vechea ținută de vânător de munte.

Însemnele primite ieri de unitatea din Braşov, acordate prin decret al Preşedintelui României.

Patru militari de la Braşov au fost înaintaţi în grad înainte de termen.

Reconstituirea primului marş al vânătorilor de munte, de acum 100 de ani, pornit de la Bucureşti în 25 octombrie – Ziua Armatei , a avut punct final în Piaţa Sfatului.

Ceremonialul religios a fost oficiat de un sobor de preoţi condus de protopopul Braşovului, Dănuţ Benga.

Comandantul vânătorilor de munte din Braşov, primind icoana oferită de protopopul de Braşov.

Tricolorul românesc, un simbol mai vechi decât România Mare. Simbol de libertate la 1848 şi de unitate la 1859. Îi însoţeşte pe ostaşii care aduc independenţa României în 1877.

EXPOZIŢIA DE CENTENAR, ÎN PARCUL CENTRAL. Ministrul Apărării Naţionale a făcut inventarul tehnicii militare, zeci de copii au „testat” armele vânătorilor de munte.




 

+1 -0

Comentarii

Cotun marius

2016-11-04 13:56:54


Cinste si onoare vânătorilor de munte apărători ai crestelor carpatine!

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie