Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8168 - 23 apr 23:38

29 de ani de la primul „Jos Comunismul!”: Premierul Cioloş a trimis personal o coroană la Braşov, Băsescu a adus-o cu trenul

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 16 noiembrie 2016

29 de ani de la primul „Jos Comunismul!”: Premierul Cioloş a trimis personal o coroană la Braşov, Băsescu a adus-o cu trenul
Sute de braşoveni au participat ieri la evenimentul prin care a fost  marcată trecerea a 29 de ani de la revolta anticomunistă de la Braşov, din 15 noiembrie 1987. Ca în fiecare an, comemorarea a avut loc la troiţa din faţa Spitalului Judeţean, locul unde s-a cântat „Deşteaptă-te, Române!” în urmă cu aproape trei decenii, de către primii români care în timpul regimului comunist au simţit şi au avut curajul să vorbească liber. 
 
Scânteia care a aprins flacăra Revoluţiei
 „Au trecut 29 de ani de la ceea ce am făcut noi, nu membrii Asociaţiei «15 Noiembrie», ci noi, Braşovul. Acesta este un simbol pentru oraş. Dorim ca la anul, când vom aniversa trei decenii, să invităm mai mulţi tineri, să înţeleagă mai bine semnificaţia acestui moment. A fost scânteia care a aprins scânteia”, a spus şi Marius Boeriu, preşedintele al Asociaţiei 15 Noiembrie 1987. În timpul evenimentului, s-a ţinut şi un moment de reculegere pentru fiica luptătoarei anticomuniste Doina Cornea, Ariadna Combes, cea care a murit în urmă cu câteva zile la Paris. 
La manifestare au luat parte reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene - prefectul Ciprian Băncilă, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, primarul George Scripcaru, viceprimarul Mihai Costel, reprezentanţi ai structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (ISU Braşov, IPJ Braşov şi IJJ Braşov) şi din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (Brigada 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa), ai Poliţiei Locale, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi bineînţeles ai asociaţiilor de revoluţionari şi luptători împotriva comunismului. Pe lângă aceştia, la troiţa de la „Judeţean” a ţinut să trimită o coroană şi premierul Dacian Cioloş, iar fostul preşedinte Traian Băsescu a venit personal la Braşov pentru acest lucru. „15 Noiembrie, dacă vă uitaţi şi în Raportul de Condamnare a Comunismului este considerat a fi scânteia Revoluţiei. Am marcat un moment care a început în 1987 şi s-a finalizat cu revoluţia. Specificul Braşovului este că aici revolta din 15 Noiembrie nu a început cu solicitări de treceri la un comunism cu faţă umană, ci s-a cerut pur şi simplu «Jos comunismul!». A fost tăietura abruptă pe care a făcut-o mişcarea din 1987”, a declarat Traian Băsescu. 
 
 
„Îl dau în judecată pe Dodon”
După ce s-a întreţinut cu câţiva participanţi la revolta din ’87, dar şi cu primarul George Scripcaru, fostul preşedinte al României a vorbit şi despre zvonul potrivit căruia noul preşedinte al Republicii Moldova ar vrea să îi retragă cetăţenia moldoveană. „Nu mi-a teamă că o să pierd cetăţenia, o să-l dau în judecată pe Dodon. A pierdut cu mine deja la Curtea Constituţională. Ce hotărăşte un popor, aia merită. Aia merită şi poporul, aia merită şi cel ales, nu putem spune că nu merita să ajungă preşedinte, dacă a fost ales. Dar eu am susţinut-o pe Maia Sandu şi îmi pare rău că nu a câştigat”, a mai spus Traian Băsescu, acesta comentând şi pe seama faptului că s-a deplasat la Braşov cu trenul: „Am făcut acelaşi timp pe care l-aş fi făcut dacă mergeam cu maşina în condiţii de drum normal. O să mă întorc la Bucureşti cu autoturismul, pentru că nu s-a depus zăpadă pe drum, dar mai ales pentru că nu aveam tren la ora la care aveam nevoie”.
 
Evenimentul care a anunţat prăbuşirea iminentă a comunismului
Revolta anticomunistă de la Braşov, din 15 noiembrie 1987, a fost evenimentul politic major care a anunţat prăbuşirea iminentă a comunismului în România. Revolta a fost declanşată la Întreprinderea de Autocamioane Braşov, printr-o grevă începută la 14 noiembrie, noaptea, în schimbul III şi continuată a doua zi dimineaţă cu un marş, până în centrul oraşului, în faţa Comitetului Judeţean al Partidului Comunist Român. 
Refuzul autorităţilor comuniste de a dialoga cu demonstranţii a provocat luarea cu asalt a sediului comunist de către mulţimea adunată. Portretul dictatorului Ceauşescu a fost doborât de pe frontispiciul clădirii şi incendiat. Au urmat intervenţia brutală a trupelor speciale de securitate, arestările şi anchetele. După ce iniţial se anunţase pedeapsa capitala pentru muncitorii arestaţi, sub presiunea opiniei publice mondiale, comuniştii au revenit asupra hotărârii lor, deportând, în urma unui proces regizat, un număr de 61 de muncitori şi schimbând locurile de muncă ale altor 27 de persoane dintre cele peste 300 arestate şi anchetate în sediile Miliţiei şi Securităţii din Braşov şi Bucureşti.
 
Un curaj nebunesc pentru acele vremuri
„Ne putem bucura pentru că încă mai vine lumea şi nu a uitat de noi. 15 noiembrie reprezintă ceva în istoria colectivă. Sperăm că unii dintre cei prezenţi nu au venit pentru că e campanie electorală. În rest, aceleaşi figuri, aceiaşi oameni care vin an de an. Sunt 29 de ani de când am avut un curaj nebunesc să ieşim în stradă şi să vorbim deschis, să spunem ce ne durea şi să cerem drepturile pe care le meritam.”
- Florin Postolachi, fost preşedinte al Asociaţiei 15 Noiembrie 1987
 
„Revolta anticomunistă de la Braşov, din 15 noiembrie 1987, a fost evenimentul politic major care a anunţat prăbuşirea regimului opresiv din România. Curajul şi spiritul de sacrificiu al miilor de braşoveni care au strigat cu toată puterea «Jos Ceauşescu! Jos comunismul!» ne însufleţesc şi acum, după 29 de ani. Cinstim memoria novembriştilor care au plecat dintre noi şi le suntem recunoscători celor care cu orice risc au ales să se opună terorii comuniste.”
- Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov
 
„În 15 noiembrie 1987, nişte bravi braşoveni au vrut să vorbească şi să gândească liber. Chiar în acest loc s-a cântat «Deşteaptă-te, române! » Trebuie să onorăm atât pe cei care şi-au pierdut viaţa, dar şi pe cei care mai trăiesc, pentru felul în care au ştiut să lupte.”
- Ciprian Băncilă, prefectul judeţului Braşov
 
„Este un moment solemn pentru noi, cum ar trebui să fie pentru toată România. Aici scânteia a fost aprinsă înaintea tuturor statelor comuniste din jurul nostru. Acea acţiune care a pornit spontan de la Uzinele Steagul Roşu prevestea parcă ce a avea să se întâmple după mult timp. A fost un act de mare curaj. Este nevoie de astfel de evenimente, astfel de persoane. Marele păcat este acela că suntem o ţară plină de eroi, dar nu prea ştim ce să facem cu ei.”
- Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România
 
„Au trecut 29 de ani peste noi, peste Braşov, peste România. Parcă ieri au avut loc aici evenimentele în cadrul cărora braşovenii au manifestat, s-au rugat pentru toţi românii. A fost primul pas pentru ceea ce avea să se întâmple doi ani mai târziu, în 1989. Trebuie să fim mândri de acei braşoveni, dar pe de altă parte să ne aducem aminte de cei care au avut curajul să fie aici în ’87, să nu uităm acel moment important pentru România şi să spunem copiilor şi tinerilor lucruri care au avut loc, dar din păcate nu sunt spuse acum în manuale de istorie sau documente oficiale.”
- George Scripcaru, primarul municipiului Braşov
 
+4 -0

Comentarii

CityZen

2016-11-16 09:57:57


Ocazie buna pentru politic sa ia caimacul impreuna cu gunoaiele alea de popi. Unde era Biserica in zilele cand Militia si Securitatea ii batea pe Novembristi?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie