Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 03:32

4 din 5 oameni se trezesc obosiţi. Câţiva tineri au creat aplicaţia care te ajută să ai un somn liniştit

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 11 decembrie 2018

4 din 5 oameni se trezesc obosiţi. Câţiva tineri au creat aplicaţia care te ajută să ai un somn liniştit

Foto: Sergiu Maior, Darius Misca, Zaki Milhem şi Peter Mazalik.

Şase tineri au dezvoltat o aplicaţie care te ajută să îţi îmbunătăţeşti somnul cu ajutorul unui smartphone sau smartwatch. Aceasta poate manipula creierul pentru a-i induce o stare de somn profundă şi odihnitoare.
WakeZ, un start-up creat de cinci tineri studenţi medicinişti, a dezvoltat o aplicaţie pentru telefoane mobile şi smartwatch-uri care, folosind un algoritm de vibraţii subliminale, poate îmbunătăţi calitatea somnului. Clujenii Iulia Mihele, Peter Mazalik, Darius Mişca, alături de braşovenii Sergiu Maior şi Zaki Milhem, medicinişti, au început să lucreze la aplicaţie pornind de la rezultatele unui chestionar realizat în cadrul hackathon-ului iLabs, unde au primit peste 700 de răspunsuri.

Produsul final va fi lansat anul viitor
Au constatat că 4 din 5 oameni se trezesc, de regulă, obosiţi sau insuficient odihniţi, majoritatea cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani. Mai mult decât atât, aceeaşi pondere de oameni ar plăti pentru o soluţie. „Deşi am avut un eşantion relativ mic, am putut trage nişte concluzii, susţinute şi de existenţa unui număr mare de concurenţi. Existenţa lor şi a pieţei confirmă nevoia, iar cifrele pe care aceste startup-uri le afişează demonstrează că este loc pentru un concurent ca noi”, este de părere Zaki. Produsul final ar urma să fie lansat în România în primul trimestru din 2019, iar la începutul verii intenţionează să intre cel puţin pe încă o piaţă relevantă.

Cum s-a născut aplicaţia
WakeZ s-a născut odată cu o competiţie de invenţii lansată de către Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, prin programul ASAIH (Academia Studenţească de Antreprenoriat Iuliu Haţieganu). A fost o provocare, iar proiectul celor cinci a reuşit să câştige competiţia şi un grant. „De acolo, am dezvoltat un MVP (minimum viable product) de sleep tracking şi am pivotat mai ceva ca LeBron până să ajungem la produsul despre care aţi auzit şi care a tot câştigat competiţii prin ţară”, a explicat Zaki. De exemplu, la Innovation Labs 2018, WakeZ a fost numit cel mai bun produs, iar apoi a câştigat şi premiul pentru cel mai bun startup de eHealth la competiţia 200 Seconds of Fame. Au primit un grant de 20.000 de lei prin intermediul Universităţii, cu care au făcut MVP-ul de sleep tracking. Între timp, au dezvoltat altul, iar, recent, au câştigat servicii de webdesign de la o firmă din Cluj, creatoare pentru Untold şi Neversea. „Avem investiţie de 6 cifre şi discutăm pentru încă una. În total, va fi puţin sub un milion de euro. Banii îi vom investi în finalizarea produsului, patentări, un sediu şi marketing”, a spus cofondatorul WakeZ.

Cum ne prinde de fapt somnul
Înainte de a vedea cum poate această aplicaţie revoluţionară să ne ofere un somn mai bun, Zaki susţine că trebuie să înţelegem cum funcţionează creierul în toate fazele somnului. „În timp ce dormim, creierul nostru funcţionează uşor diferit. Cortex-ul este mai puţin activ şi talamusul (zona creierului implicată în percepţia senzorială şi reglarea funcţiilor motorii) preia mare parte din stimulii subliminali (în cazul acesta, incapabili să te trezească – spre exemplu, o vibraţie punctiformă). Ritmul la care vin aceste vibraţii determină nişte schimbări ale stării electrice a creierului, prin care noi putem controla durata somnului REM şi putem să inducem utilizatorului un somn superficial, practic, o moţăială, înainte să sune alarma”, a explicat tânărul.
Aplicaţia ar urma să facă o tranziţie lină între starea de somn şi starea de veghe, similară cu cea prin care trecem când adormim. Mai mult decât atât, ei vor să introducă o funcţie care să înveţe utilizatorul cum să respire pentru a adormi mai rapid. Smartphone-ul este folosit, în principal, pentru puterea sa de procesare şi pentru display-ul permisiv. „Imaginaţi-vă telefonul ca fiind creierul, iar smartwatch-ul e un efector. Astfel, aplicaţia de smartphone va permite să setaţi alarma de dimineaţă, să evaluaţi somnul din noaptea precedentă şi tot aici e sediul algoritmilor AI de diagnostic (sleep tracking) şi de acţiune (vibraţii – sleep hacking). Ceasul adună date şi vibrează atunci când primeşte această comandă”, ne explică fondatorul.

Cum funcţionează, pas cu pas, această aplicaţie?
„Utilizatorul va defini în aplicaţie un interval temporal în care doreşte să se trezească, de aproximativ 30 de minute (ex: între 6:30 şi 7). Ulterior, îşi va aplica, oriunde pe piele, plasturele WakeZ. Acesta măsoară pulsul şi îl trimite la telefon prin Bluetooth. Prin intermediul descoperirilor noastre de până acum şi al algoritmului la care lucrăm, aplicaţia va putea cartografia fazele somnului bazat pe variaţia pulsului.
Noi căutăm cu precădere activarea unei reţele neuronale denumite SRAA, ce funcţionează ca o interfaţă între stările de somn şi veghe şi se întâmplă anterior şi consecutiv viselor şi care are un puls corespunzător. Găsind un astfel de pattern de puls în intevalul dat, aplicaţia declanşează alarma telefonului şi ne oferă şansa să ne trezim energici, productivi şi cu poftă de viaţă, aproape indiferent de durata somnului.
În momentul de faţă, peste 90% din wearables sunt sub formă de brăţări şi ne-am dat seama că somnul cu ceva legat la încheietura eate un disconfort. Noi, spre exemplu, nu putem dormi cu ceas la mână şi sperăm că nu suntem singurii. Plasturele pe care îl dezvoltăm va avea la bază un biomaterial pe care îl vom patenta, care permite lipirea şi dezlipirea de pe piele fără a trebui schimbate consumabile. Acest aspect deschide calea pentru noi inovaţii, respectiv proiecte viitoare – gândiţi-vă la monitorizare EKG continuă, gândiţi-vă la kinetoterapie, etc.”
a detaliat Zaki pentru cluju.ro.

+3 -4

Comentarii

Costea Ion

2018-12-11 18:14:44


Al naibii program.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie