Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 20:46

5 grade pentru 700 de elevi

Autor: Sorin ŢÎRCĂ, Iulian CUIBAR

Publicat la 18 noiembrie 2016

Atât arăta termometrul OPC, ieri la Şcoala 3. Primăria a dat bani de centrală, directorul spune că nu e vina e ei că şcoala e mare şi lucrările durează mult

5 grade pentru 700 de elevi

Problemele pe care Braşovul le întâmpină în privinţa agentului termic nu sunt numai ale celor racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. Poţi fi chiar milionar, dacă ai copilul la una din şcolile care nu a achiziţionat în timp util o centrală proprie, acesta va îngheţa la fel cu colegii săi ai căror părinţi au venituri mult mai mici. Cum 7 şcoli şi grădiniţe din oraş sunt branşate la sistemul care nu mai funcţionează din luna aprilie, acestea au fost obligate să îşi asigure o soluţie de avarie. Astfel, din cele 7 unităţi de învăţământ, 5 şi-au achiziţionat în timp util centrale proprii astfel încât să se facă şi probele şi acestea să funcţioneze la această oră. În două cazuri, însă, elevii şi profesorii se descurcă aşa cum pot, la temperaturi mult sub cele necesare bunei desfăşurări a procesului de învăţământ. Inspectorii de la Comisariatul Regional de Protecţia Consumatorilor (CRPC) Braşov care au vizitat ieri Şcoala Generală nr. 3 „Gheorghe Lazăr” din municipiul Braşov – unde centrala nu funcţionează – au ameninţat că vor aplica o amendă de 30.000 de lei dacă neregulile constatate nu vor fi remediate până luni. Cei de la Protecţia Consumatorului spun că au demarat controlul  la şcoala din cartierul Steagu după ce mai mulţi părinţi s-au plâns de condiţiile în care învaţă copiii lor. Controlul a venit şi după ce CRPC  dat în urmă cu câteva zile un avertisment Primăriei Braşov pentru a rezolva  problemele identificate în contractele noului Serviciu Public Local de Termoficare. Atunci inspectorii OPC au cerut ca până cel târziu 21 noiembrie să fie remediate toate problemele inclusiv acestea care ţin de organizare. „Am constatat o realitate extrem de neplăcută. Discutăm de o temperatură de aproximativ cinci grade, temperatură total necorespunzătoare pentru ca nişte copilaşi de şase, opt sau zece ani să înveţe, pentru că, din punctul nostru de vedere, le este pusă în pericol sănătatea şi integritatea. În aceste condiţii, dacă până în data de 21 nu reuşesc să se întrunească condiţiile obligatorii puse de noi, sancţiunea poate ajunge până la 30.000 de lei”, a declarat ieri comisarul şef Sorin Susanu.

Aerotermele de avarie… cu risc de incendiu
Conducerea şcolii spune că a încercat să rezolve problema prin montarea de calorifere pe curent în fiecare sală de clasă sau de aeroterme pentru ca orele de curs să se poată desfăşura în condiţii normale. După cum au constatat însă cei de la Protecţia Consumatorului, măsurile luate de direcţiune au fost departe de a asigura o temperatură cât de cât acceptabilă.  „Au încercat ei să improvizeze, punând în funcţiune reşouri, dar aici este un alt pericol, de incendiu, pentru că aproape sunt şi haine sau alte obiecte care se pot aprinde”, a spus şeful CRPC, Sorin Susanu.

Ore de 30 de minute
Pentru ca numărul de îmbolnăviri în rândul elevilor să nu crească exponenţial, conducerea şcolii a găsit şi o altă soluţie. „Am scurtat orele, astfel încât să rămână doar ora de predare, adică jumătate de oră de predare, să nu pierdem materia urmând ca, ulterior, după ce vine căldura, acolo unde este cazul, să recuperăm”, a explicat Iuliana Gherghe, directorul instituţiei. Potrivit directoarei, muncitorii care lucrează la montarea noii centrale muncesc până târziu, timp de 6 zile pe săptămână, însă din cauza dimensiunilor mari ale reţelei şi a faptului că aceasta a trebuit să fie schimbată în întregime, lucrările durează foarte mult.

Probleme şi cu mâncarea elevilor
Ca şi cum problemele cu căldura nu ar fi fost de ajuns, cei de la Protecţia Consumatorului au descoperit nereguli şi la mâncarea copiilor, adusă de o firmă de catering. Elevii primesc mâncarea în caserole de plastic şi folosesc tacâmuri de inox, articole care le pot pun în pericol sănătatea. Mai mult, nu existau informaţii legate de ingrediente şi termene de valabilitate. „Din punctul nostru de vedere, numeroase condiţii obligatorii nu sunt întrunite de această firmă de catering, nu cunoaştem termenul de valabilitate, aceste recipiente nu sunt unele de unică folosinţă şi, fiind din plastic, nu cred că se pot dezinfecta, la fel, această veselă este din metal, un cuţit metalic oferit unui copil de 7 ani, 8 ani de zile este periculos şi nu este corespunzător”, a mai spus Susanu.

Ce spune Primăria
Reprezentanţii Primăriei afirmă că, date fiind problemele cu încălzirea în sistem centralizat, au fost alocate fonduri pentru unităţile de învăţământ care nu aveau sursă alternativă de încălzire, 7 la număr. Astfel, dacă în cazul grădiniţelor nr. 11, 12, 15 şi Aprily Lajos, dar şi a Liceului Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu” lucrurile s-au rezolvat ceva mai repede, iar procedurile au fost efectuate la timp, iar sistemele de încălzire sunt funcţionale de câteva săptămâni, la Şcoala nr. 3 şi la Liceul cu Program Sportiv (corpul de pe strada Cocorului), situaţia este încă nerezolvată.
„Achiziţiile sistemelor de încălzire au fost efectuate de fiecare şcoală în parte, iar unele au reuşit să efectueze mai repede procedurile, altele mai încet, astfel că s-a ajuns să convocăm noi Consiliile de Administraţie pentru a se demara achiziţiile”, explica în luna octombrie, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie