Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 15:53

A înfrânt sistemul!

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 27 martie 2018

Deşi iniţial i s-a refuzat pensia de boală, o femeie a reuşit, cu ajutorul mass-media şi al medicului care a operat-o, să obţină reîncadrarea pentru mâna nefuncţională

A înfrânt sistemul!

Elena Marinela Farcaş (foto) a suferit un grav accident de muncă în 2015. A ajuns de urgenţă pe masa de operaţii, după ce şi-a prins mâna dreaptă la o presă de călcat. A stat 45 de zile în spital, au urmat luni de chin şi 11 operaţii. Femeia a beneficiat de concediu medical o perioadă şi la un moment dat de şomaj. De anul trecut, din septembrie, medicul care a îngrijit-o a propus încadrarea ei în grad de handicap. Iar de aici, lucrurile au devenit absurde.

„V-au rămas falange la mână” 
Abia la 4 luni de la solicitarea pensiei, femeia a fost chemată la Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă din Bucureşti. După alte două luni, femeia avea să afle verdictul aiuritor - Deficienţă funcţională minimă, capacitate de muncă păstrată, nu se încadrează în grad de invaliditate!
„Eforturile (de reconstruire a mâinii – n.r.) au fost mari, deoarece pacienta a vrut să aibă cât mai mult din mâna originală. Numai că o are, cum spunem, noi, plasticienii, mai mult «la inventar», pentru că nu este funcţională aproape deloc. E însă deosebit de importantă pentru pacientă din punct de vedere psihologic, atât timp cât nu se uită lumea la ea ca la circ, aşa cum ar fi dacă i-ar lipsi de tot. Sau aproape deloc. Evident că a venit şi momentul evaluării de către specialiştii în domeniu la nivel naţional a capacităţii de muncă şi, evident, şi a încadrării într-una din variantele de pensie de boală cuprinse în lege. Verdictul? Deficienţă funcţională minimă, capacitate de muncă păstrată, nu se încadrează în grad de invaliditate! Fără pensie de boală, deci... «V-au rămas falange la degete!»- i-au spus, doctorii, unii din comisie, fără să-i examineze funcţiile actuale ale restului de mână, mai întâi strivită şi arsă, iar mai apoi reconstruită în multe ore de intervenţii chirurgicale. «Nu aveţi decât 40% deficit, aşa că, asta e!» - au concluzionat, în dispreţ faţă de situaţia definitivă a pacientei, unii ăia...”, arată, pe pagina sa de facebook, medicul Dan Ovidiu Grigorescu, medic şef secţie Chirurgie Plastică şi Reconstructivă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov. În postare sunt şi fotografii cu mâna reconstruită a femeii şi documente.

„Mă încearcă regretul că i-am amputat mâna. Măcar avea de-o pensie, acolo...”
„(...) Dăm ajutor social unor persoane integre fizic 100% şi nu dăm o amărâtă de pensie uneia care s-a nenorocit muncind legal? (...) Zău că, în asemenea circumstanţe, mă încearcă rău de tot regretul că nu i-am amputat Marinelei Farcaş încă de la început mâna şi ne-am chinuit (şi noi, cei din echipa medicală şi pacienta, atâta amar de timp)! Măcar avea de-o pensie, acolo...”, a concluzionat medicul Dan Ovidiu Grigorescu, cel care a reuşit să îi planteze degetele pacientei, secţionate în urma unui accident de muncă.

„Nimeni nu m-a întrebat nimic. M-am simţit umilită”
Operaţia a fost una doar cu scop estetic deoarece braşoveanca nu îşi poate folosi degetele. Chiar şi aşa, Comisia de Evaluare a avut o reacţie extrem de cinică, „dacă am degete pot munci şi nu pot primi pensie de boală”. „Ultimii doi ani au fost foarte grei, mai ales că am avut parte de foarte intervenţii chirurgicale. Prima dată nu mi s-a dat nicio şansă să mi se salveze mâna. Am mers la comisie atunci şi pusesem pozele cu mâna. Doctora care m-a investigat a spus că a văzut mâna în poze şi atât. Evaluarea a fost făcută în baza pozelor şi a actelor medicale. Nimeni nu m-a întrebat nimic. M-am simţit umilită”, a declarat Marinela Farcaş.



Institutul Naţional de Expertiză Medicală a reacţionat imediat
Cazul a fost făcut public vineri, iar ieri, Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (INEMRCM) a reanalizat cazul Elenei Farcaş şi a dispus verificări, „urmare a prezentării cazului de către mass-media”. „În 26 martie, conducerea Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă a dispus reanalizarea dosarului medical a doamnei Farcaş Elena Marinela. Comisia Superioară, întrunită în 26 martie a reanalizat cazul, pe baza documentelor medicale şi notelor explicative legate de caz şi a decis modificarea procentului de incapacitate adaptativă la 50%, constatând o eroare în aprecierea comisiei anterioare”, se arată într-un comunicat oficial. Cu alte cuvinte, femeia va putea primi pensie de invaliditate grad 3.
Pe de altă parte, reprezentanţii Casei de Pensii Braşov susţin că nu au făcut altceva decât să respecte decizia şefilor ierarhici. „Ca urmare, Comisia de Expertiză a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei de Pensii Braşov a emis decizia de neîncadrare în grad de invaliditate, considerând că are capacitate de muncă pierdută doar în proporţie de 40%, deci persoana poate lucra. Acesta este punctul de vedere al Comisiei de Expertiză. Trebuie să remarcăm că INEMRCM este forul superior al Comisiei de Expertiză, prin urmare, Comisia de Expertiză de la nivelul Casei de Pensii Braşov era obligată să respecte punctul de vedere”, a spus Delia Târcolea, purtător de cuvânt Casa Judeţeană de Pensii Braşov.  
Conducerea Institutului a solicitat, de asemenea, note explicative membrilor comisiei de avizare şi control, şi-a exprimat public regretul şi îşi cere scuze doamnei Farcaş pentru situaţia creată.


 

+2 -0

Comentarii

costea

2018-03-27 17:02:07


INEMRCM-este vreo instituție,, privatizată,, de vreun grup de indivizi care se cred specialiști și de fapt e numai denumirea ,în rest :instituție de tăiat frunze la dulăi politici!

adytz

2018-03-27 07:10:18


Si nu are nimeni de suferit dupa aceasta umilinta si greseala? Nici macar sa-si ceara scuze?

DanaBv

2018-03-27 07:07:27


In primul rand, felicitari minunatului om care este dr. Dan Grigorescu, medic care stie ca lupta pentru pacientii sai nu se duce doar in sala de operatie. Nu mai prejos, felicitari mass-media, brasoveana si nu numai, care si-a indeplinit pe deplin menirea in acest tragic caz. Jos palaria! Desi este remarcabila si laudabila viteza de reactie a Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, modul de solutionare a acestui caz este la fel de dubios ca si evaluarea lui initiala. Cum au stabilit medicii aia, asa, din avion, pierderea capacitatii de munca in proportie de 50%? Adica in loc sa tricoteze doua randuri, doamna poate tricota doar unul? In loc sa coasa doi nasturi, doamna poate coase doar unul? In loc sa spele doua pahare, poate spala doar unul? Ii provoc pe domnii aia care au evaluat-o din nou asa doar din poze, sa-si lege bine falangele de la mana dreapta si sa stea asa o zi intreaga. Doar o zi sa-si incheie nasturii, sa-si spele vasele, sa curete un morcov si doi cartofi, sa calce o camasa, sa raspunda la doua emailuri si pe urma sa vorbeasca de capacitate de munca diminuata in proportie de 50%. Pensie de invaliditate de grad 3? Mi se pare ridicol. Foarte corecte scuzele alea, dar cine si mai ales in ce mod raspunde pentru perioada in care doamna n-a primit pensie? Te pomenesti ca tot vina ei este!?

Cristian

2018-03-27 05:44:46


Dece trebuiesc oameni umiliti de tot felul de parveniti care dupa bunul plac stabilesc incadrarile de invalidtate?si dupa 4 luni au crezut ca vor creste degetele? numai dupa interventia in mass media sa rezolvat,ce sactiuni se iau un privinta SPECIALISTILOR din comisie?

ion

2018-03-27 02:50:32


Parerea me umila e ca nu este sufficient. Am dori sa stim cine au fost membrii ticalosi caci nu pot fi numiti altfel cei care au zis nu , cu nume si pronume ...ca banuiesc ca sint cunoscute ...nu este sufficient sa spuneti comisia . Cine sint membrii comisiei ? si pentru ticalosii aia nu este nici o pedeapsa? Poi maine iar fac o magarie poate si mai mare caci nu este nici o consecinta , numai un articol fara nume si pronume la ziar.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie