Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 16:24

A revenit unde a dat de gustul sângelui!

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 18 iulie 2016

„Ursul nărăvit” care a atacat joia trecută un braşovean a fost împuşcat exact în locul unde a atacat prima dată. A făcut o „vizită” şi cu o seară înainte, iar până să fie „recoltat”, a mai avut două „dispute”.

A revenit unde a dat de gustul sângelui!

PRINS LA LOCUL FAPTEI. Ursul a revenit în fiecare seară la locul primului atac. Chiar înainte de a fi împuşcat, animalul căuta urme de sânge.

Imediat după incidentul de joia trecută, când un urs, mai precis o femelă de aproximativ trei ani, a atacat un braşovean la 500 de metri de casele de pe strada Calcarului din cartierul Valea Cetăţii, autorităţile locale au început demersurile la Ministerul Mediului, pentru a obţine acordul pentru recoltarea animalului. Într-un final, aprobarea a ajuns la Prefectura Braşov sâmbătă, iar în aceeaşi seară animalul a fost împuşcat exact în locul în care a atacat joi.

Sâmbătă, două noi atacuri
Totuşi, până să fie „recoltat” animalul a mai atacat o dată, sâmbătă, dar a rănit doar câinele pe care un braşovean l-a scos la plimbare. În aceeaşi zi a mai fost „deranjat” de câinii unei braşovence. De altfel, în toate cele trei cazuri, „scenariul” a fost asemănător: oamenii au intrat în pădure cu câinii, care erau dezlegaţi, animalele au dat de urma ursului, pe care l-au deranjat în timp de dormea într-un desiş, iar acesta a reacţionat.
„Ursul a fost capturat sâmbătă seara, în jurul orei 21.00. Animalul avea un comportament atipic, astfel că singura soluţie a fost împuşcarea lui. În perioada următoare se vor face analize, pentru a se vedea dacă era turbat. Având în vedere că a devenit periculos, împuşcarea lui era singura soluţie”, a declarat ieri prefectul judeţului, Ciprian Băncilă.

A revenit la „locul crimei”
De altfel, încă de vineri, după ce cu o zi înainte ursul a atacat un braşovean, specialiştii Regiei Locale a Pădurilor Kronstadt şi cei ai Institutului Naţional  de Cercetare -Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” – Staţiunea Braşov (INCDS) au avertizat că ursul a devenit periculos, pentru că „s-a nărăvit”.
Potrivit reprezentantului INCDS, bărbatul care a fost atacat joia trecută de urs a mers să ia pământ pentru flori din pădure, ajungând într-o zonă în care nu exista un traseu turistic sau drum public, iar vizibilitatea era mai mică de cinci metri. Atacul a avut loc în pădure la aproximativ 500 m faţă de aşezările umane. Cel mai probabil, animalul se afla într-un desiş şi dormea, iar câinele, lăsat liber, l-a speriat. Omul a fost rănit, dar a reuşit să ajungă singur înapoi în cartier, de unde a fost preluat de un echipaj al Ambulanţei şi transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov.
„Odată ce «dă de sânge», ursul are tendinţa să mai atace”, a declarat vineri Ramon Jurj,  reprezentantul INCDS, instituţie care implementează proiectul „Life for bear” ce beneficiază de finanţare europeană prin Programul „Life +”. De asemenea, el a precizat atunci că ursul se va întoarce la locul atacului, pentru că acolo a rămas sânge.
Ipoteza specialiştilor a fost confirmată, pentru că ursul a mai atacat şi s-a întors la locul primului atac, unde a şi fost împuşcat. „Ursul, o femelă tânără, a revenit şi vineri seara la locul în care a atacat cu o seară înainte. Acelaşi lucru l-a făcut şi sâmbătă seara, iar când a ajuns acolo, mai căuta urme de sânge. Când ne-a văzut ursoaica a agresivă, luând poziţia de atac: a pus capul în pământ şi şi-a lăsat urechile pe spate. În acel moment a fost împuşcată de paznicul de la Regia Locală a Pădurilor Kronstadt”, ne-a declarat ieri Ramon Jurj.
Cosmin Didă, responsabilul cu vânătoarea din cadrul Regiei Locale a Pădurilor Kronstadt a precizat că imediat după ce Ministerul Mediului a emis acordul de recoltare, iar Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov a eliberat autorizaţia aferentă, pădurarii au mers în teren. „Am stat la pândă exact unde a atacat joi seara şi a revenit vineri. A ajuns cu 15 minute mai târziu decât a făcut-o cu o seară înainte”, a declarat Didă.

Braşovenii au ignorat pericolul
Imediat după primul atac, în zona Răcădău au fost lipite afişe pe arbori prin care braşovenii erau avertizaţi asupra pericolului, iar sâmbătă, jandarmii, poliţiştii, prefectul judeţului, Ciprian Băncilă, dar şi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi ai Gărzii Naţionale de Mediu au mers în zona Şcolii Gimnaziale nr. 4  din Răcădău, pentru a delimita zona şi a-i opri pe cei care vroiau să meargă în pădure. În mai puţin de două ore din pădure au ieşit mai mulţi braşoveni cu câinii dezlegaţi, iar alţii vroiau să intre, fiind opriţi de poliţişti şi jandarmi. De asemenea, lângă pădure erau mai mulţi braşoveni care făceau plajă fără a se teme că ursul ar putea să ajungă în zonă, iar prefectul Braşovului a discutat cu ei câteva minute, până să îi „mute” de acolo. Apoi, după ce în jurul orei 19.00 au intrat în pădure cei care trebuiau să vâneze animalul, toate căile de acces în zonă erau păzite de poliţişti şi jandarmi.

 PERICOL IGNORAT. Pe copaci au fost lipite afişe privind pericolul din pădure. La câţiva metri de pădure, oamenii stăteau la soare şi au fost „evacuaţi” de prefectul Ciprian Băncilă.

Sâmbătă, poliţiştii îi opreau pe oameni să intre în pădure, mai ales pe cei care erau cu animale de companie.

Se aşteaptă derogare pentru o altă „recoltare”
Reprezentantul INCDS  a afirmat că în zona Braşovului au identificaţi în ultima perioadă mai mulţi urşi aflaţi în vecinătatea zonelor locuite. Unul este cel din Valea Cetăţii, care a fost împuşcat, iar altul este pe Tâmpa. Un al treilea animal, o femelă, a fost descoperită în zona Săcele Bunloc. După a pierdut un pui, ursoaica a atacat două persoane în ultima perioadă, astfel că şi pentru acest exemplar s-a transmis la Ministerul Mediului o cerere de derogare în vederea recoltării. Deocamdată, pentru acest urs ministerul de resort nu a emis acordul pentru împuşcare.
Tot în zona Valea Cetăţii, de aproximativ o săptămână a apărut şi o ursoaică cu doi pui.

Ursoaica din Răcădău, pe lista de relocare
Ramon Jurj a precizat că proiectul cu finanţare europeană presupune şi mutarea unor urşi care se apropie prea mult de zonele locuite. Relocarea vizează însă numai urşii tineri, care se pot adapta cu uşurinţă, iar ursoaica din Răcădău era „eligibilă”, fiind inclusă pe listă, alături de alte 19 exemplare din arealul Braşov – Predeal - Munţii Ciucaş. Pentru mutarea celor 19 de exemplare se aşteaptă acum acordul Ministerului Mediului. „În cazul ursoaicei din Braşov nu se mai putea pune problema relocării. Ar fi însemnat să mutăm pericolul dintr-un loc în altul”, a declarat Ramon Jurj.
 
Cea mai mare densitate de urşi din Europa
Populaţia estimată de urşi din fondul cinegetic administrat de Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt RA este de 80 de exemplare/10.000 hectare habitat, în condiţiile în care specialiştii susţin că densitatea optimă este de 20 de animale/10.000 de hectare de habitat.
Cea mai mare densitate este în perimetrul delimitat de Timişul de Sus – Pârâul Rece – Buşteni – Azuga – Săcele. „Cred că în acest perimetru este cea mai mare densitate de urşi din Europa”, a precizat Ramon Jurj.
În România sunt 6.000 de urşi, în condiţiile în care populaţia optimă este de 4.000 de exemplare.

Şase oameni decedaţi după ce au fost atacaţi de urşi în perioada 2004 - 2015
Potrivit statisticilor Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare, în zona Braşov - Valea Prahovei – Piatra Craiului – Munţii Ciucaş, în perioada 2004-2015, au fost înregistrate 50 de atacuri asupra oamenilor, şase persoane pierzându-şi viaţa în urma unor astfel de incidente. De altfel, în Braşov, în anul 2006, un singur urs a ucis doi oameni.
Anul acesta, au fost înregistrate trei atacuri în zona Braşovului, trei în Bucegi (asupra unor stâne sau a turiştilor care au campat în alte zone decât cele special amenajate). Alte două „întâlniri” cu ursul s-au produs în zona Valea Cerbului.  

Cum se pot evita conflictele om-urs  
Evitaţi plimbările în pădurile unde este indicată prezenţa urşilor.
Utilizaţi doar, potecile şi traseele turistice marcate sau drumurile forestiere cu acces public!
Plimbaţi-vă în grup şi numai în timpul zilei!
Evitaţi plimbările dimineaţa devreme, seara târziu şi noapte prin pădure.
Faceţi gălăgie! Este bine să vorbiţi, să fluieraţi sau să cântaţi în timp ce mergeţi.
Fiţi atenţi şi urmăriţi urmele de urşi! Întoarceţi-vă pe drumul pe care aţi venit dacă le observaţi!
Păstraţi distanţă faţă de sursele abundente de hrană şi de animale moarte, deoarece ursul ar putea fi prin apropiere.
Ţineţi câinii în lesă şi sub control! Câinii de companie nu sunt o sursă de apărare, ci mai degrabă de instigare a ursului.

 

+1 -0

Comentarii

CityZen

2016-07-18 13:10:49


O sa faca dulceata din fructe de padure din ursul "recoltat"? Daca la un singur urs se spune recoltat, la ce face Tiriac cum se spune, treierat?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie