Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 04:54

Acuzaţii cu iz penal, la Psihiatrie, secţia Vulcan

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 22 aprilie 2019

Un şef de aici este suspectat că ar fi luat, în ultimii trei ani, din pensiile şi indemnizaţiile pacienţilor internaţi, aproximativ 500.000 euro, pentru care nu are documente cu care să justifice că a cheltuit toţi aceşti bani în interesul lor

Acuzaţii cu iz penal, la Psihiatrie, secţia Vulcan

După scandalul concursului pentru postul de manager, care a ajuns în instanţă, Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie, mai exact fosta conducere a Secţiei de la Vulcan a unităţii medicale, va ajunge şi în atenţia anchetatorilor.
Asta pentru că actuala conducere a Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov a anunţat că va depune o plângere la Poliţie şi la Parchet, după o analiză făcută la secţia amintită, care a scos la iveală faptul că pensii sau indemnizaţii ale pacienţilor, unii dintre ei fără discernământ, erau încasate de persoane angajate ale spitalului, fără nicio documentaţie.
Nu există nici documente care să arate că banii s-au cheltuit în interesul pacienţilor.

O sesizare în 1 aprilie a scos la iveală neregulile
La Secţia exterioară de Psihiatrie cronici, de la Mina 1 Mai (Vulcan), a Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie sunt internaţi 154 de pacienţi. 51 dintre ei au tutore (adică sunt pacienţi fără discernământ sau e diminuat), iar 103 sunt fără tutore. Pacienţii beneficiază gratuit de serviciile oferite în cadrul secţiei, ei fiind asiguraţi. Deci, veniturile pacienţilor internaţi, care sunt între 375 de lei şi 1.800 de lei pe lună (din indemnizaţii de handicap, pensii de urmaş sau de boală), ar trebui să fie la dispoziţia lor sau a tutorilor, în beneficiul strict al pacientului.
În 1 aprilie 2019, însă, un curator al unui pacient a făcut o sesizare către actuala conducere a unităţii medicale, în care, potrivit managerului interimar al Spitalului, dr. Nicuşor Bâgiu (foto stânga), „a reclamat că nu i s-a comunicat că pacientul intra, încă din 2011, în posesia unor drepturi băneşti. Pacientul a ajuns la secţia de la Vulcan după ce a fost condamnat, în urma unor acte majore de violenţă asupra personalului medical din alt spital. Conform legii, curatorul trebuie să fie informat asupra drepturilor băneşti pe care pacientul le primeşte, mai ales că acesta din urmă avea IQ necuantificabil. Nu putea să-şi gestioneze singur resursele financiare. Am aflat că pacientul avea depus un dosar pentru indemnizaţie de handicap, dar curatorul legal nu a fost anunţat despre acest lucru”.
Managerul a dispus o analiză, fiind formată, o săptămână mai târziu, o Comisie din care au făcut parte reprezentanţi ai spitalului, de la Resurse Umane, reprezentanţi de la Direcţia de Sănătate şi Asistenţă Medicală (DSAM) şi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov (DGASPC).
Analiza a vizat modul de administrare, de către angajaţi ai secţiei, a veniturilor pacienţilor şi  temeiul legal care stă la baza acestei activităţi. În cadrul analizei au fost cerute detalii referitoare şi la modul de încasare a veniturilor pacienţilor,  gestionarea şi folosirea venitului fiecărui pacient de către personalul secţiei, pe ultimi 5 ani, raporturile lunare ale fiecărui pacient care să justifice cheltuielile făcute în numele lor etc.
Raportul Comisiei de analiză, care a ajuns, săptămâna trecută, pe masa managerului, a arătat că nu există documente privind încasarea veniturilor pacienţilor, deşi banii au fost depuşi de factorul poştal la Vulcan. Nu există nici bonuri sau ale documente, care să arate cheltuielile făcute în numele pacienţilor.

Pacienţii cereau o ţigară sau o „verde” (un leu) pentru cafea. Alţii le gestionau fondurile...
În urma discuţiilor cu pacienţii care au discernământ, conducerea spitalului estimează că pentru fiecare, angajaţii secţiei făceau în medie cumpărături de 50 de lei pe săptămână. Deci, undeva la 200 de lei pe lună. Însă, veniturile lunare ale pacienţilor sunt între 375 şi 1800 de lei pe lună.
Pentru „intrările” şi „ieşirile” banilor nu există documente sau registre. Mai mult chiar, la Secţia din Vulcan nu exista o casă de valori, ca în alte spitale precum cele de la Socola sau Săpoca.
Din analiza făcută până acum a rezultat că suma încasată pe lună din veniturile pacienţilor este de 63.966 lei (23.000 de euro), ceea ce pe ultimii 3 ani ar însemna 2.302.776 lei, deci aproape 500.000 de euro. Asta în vreme ce, după cum a amintit dr. Bîgiu, unii pacienţi cereau vizitatorilor „o ţigară” sau „o verde, adică un leu, probabil să-şi ia cafea”.

„O cutumă a locului”...
„Din informaţiile prezentate în raportul comisiei de analiză pe care am trimis-o la Vulcan, sumele încasate erau la dispoziţia asistentului-şef, cu acordul şi cunoştinţa asistentului social şi bănuim că şi a conducerii spitalului (fosta conducere – n.r.). Nu există bonuri sau registre din care să reiasă că aceşti bani au fost gestionaţi în interesul personal al fiecărui pacient”, a mai spus dr. Nicuşor Bîgiu.
Asistent şef al Secţiei a fost Marius Cojocaru, care a obţinut postul prin concurs. De altfel, el ar fi fost indicat şi de unii dintre pacienţii cu discernământ că le-ar fi gestionat banii. Asistentul şef nu are în fişa postului prevăzută sarcina de a prelua banii pacienţilor din indemnizaţii sau pensii, însă „ar fi o cutumă a locului, după cum a rezultat din analiza făcută de comisie”, a precizat Bîgiu.
Contactat telefonic pentru un punct de vedere, Marius Cojocaru a declarat că nu poate vorbi acum pentru că este în concediu medical. „Am să vă sun eu. Eu nu am avut în fişa postului lucrurile de care sunt acuzat, nu am nicio legătură cu asta (...). Am să vă sun, că sunt cu sănătatea în piuneze, am să vă sun când nu sunt bolnav“, a spus asistentul-şef.
Potrivit dr. Nicuşor Bâgiu, asistentul-şef a intrat în concediu medical aproape imediat după ce Comisia de analiză şi-a început activitatea. A fost mutat pe aceeaşi funcţie în sediul central al spitalului, de pe Strada Prundului din Braşov, a revenit la serviciu pentru scurt timp, iar acum este din nou în concediu medical.
De cealaltă parte, medicul coordonator al secţiei, Mihaela Teodorescu, angajată din 2015, ar fi încercat să aducă această problemă în atenţia fostei conduceri, dar nu s-a întâmplat nimic, potrivit dr. Nicuşor Bîgiu.  
În prezent, la secţia din Vulcan a fost desemnat un alt asistent şef şi există o casă de valori şi registre.

La Zărneşti nu ar fi probleme
Dr. Nicuşor Bîgiu a mai spus că a verificat cum se fac lucrurile şi la cealaltă secţie exterioară a Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie, cea de la Zărneşti, dar „acolo există o evidenţă strictă a încasării şi cheltuirii banilor pacienţilor”.
 



 

+8 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie