Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8171 - 26 apr 11:54

Al 3-lea posibil premier: Viorica Dăncilă

Autor:

Publicat la 17 ianuarie 2018

Ieri seară au început deja discuţiile şi pentru lista viitorilor miniştri

Al 3-lea posibil premier: Viorica Dăncilă

CEx PSD a votat, marţi, ca europarlamentarul Viorica Dăncilă să fie propunerea PSD pentru premier. Ecaterina Andronescu - o altă variantă luată în discuţie - a refuzat din start propunerea, nominalizat fiind şi ministrul Agriculturii, Petre Daea, propunerea fiind însă retrasă înainte de vot.
Viorica Dăncilă (foto stânga) a fost propusă de propusă de preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, şi a fost votată cu unanimitate de voturi exprimate, existând o singură cu o abţinere, cea a lui Robert Negoiţă, membrii Comitetului Executiv aplaudând după anunţarea rezultatelor.
Noul posibil premier este europarlamentar şi lider al femeilor social-democrate. Poziţiile sale publice de-a lungul crizei din PSD au fost mereu în sprijinul preşedintelui partidului, Liviu Dragnea (foto dreapta). Asemenea lui Dragnea, Viorica Dăncilă este din Teleorman.
„Eu am cerut colegilor să fie de acord să avem un dialog cu doamna Dăncilă înainte de a supune la vot această propunere. I-am pus foarte multe întrebări generate de o mare parte din cauzele care ne-au adus în această situaţie. Intenţia mea a fost ca doamna Dăncilă să fie conştientă de riscurile la care se expune şi de greşelile pe care le-ar putea face”, a declarat Dragnea, după şedinţa CEx. Potrivit acestuia, Viorica Dăncilă nu s-a dezis niciodată de programul de guvernare al PSD. „Au contat mult răspunsurile ei”, a precizat Dragnea.
Întrebat ce o recomandă pe Viorica Dăncilă să fie premierul României, liderul PSD a spus că „Viorica Dăncilă este europarlamentar din ianuarie 2009, este o femeie civilizată, deosebit de comunicativă şi are o relaţie bună cu oficiali din Comisia Europeană. (...) În interiorul partidului, Viorica Dăncilă este respectată. Este veche în partid, nu a avut niciodată vreun conflict cu nimeni. Asta este o garanţie pentru toţi colegii că Viorica Dăncilă nu va genera acţiuni care să ne aducă în cele două situaţii pe care le-am depăşit”.

Primele declaraţii ale Vioricăi Dăncilă
Viorica Dăncilă nu a ieşit la declaraţii alături de Liviu Dragnea, aşa cum s-a întâmplat data trecută cu Mihai Tudose. Explicaţia a fost dată de Dragnea: nu vrea să iasă la conferinţe de presă până când nu va avea un răspuns din partea preşedintelui Klaus Iohannis. „M-a rugat să vă transmit că îşi cere scuze. Va ţine o conferinţă după ce preşedintele va aproba", le-a spus preşedintele PSD jurnaliştilor.
Spre seară, totuşi, Viorica Dăncilă, a ieşit public cu primele declaraţii după nominalizare. „Dacă colegii au avut încredere în mine, trebuie să nu-i dezamăgesc”, a spus Viorica Dăncilă. Întrebată dacă îi este teamă că va sta puţin la Guvern, având în vedere antecedentele cu guvernele Grindeanu şi Tudose, Dăncilă a spus: „Eu sunt o fire optimistă şi echilibrată şi cred că trebuie să gândesc pozitiv”. Ea a evitat să spună ce o recomandă pentru această funcţie la Palatul Victoria, menţionând doar că preşedintele partidului, Liviu Dragnea, a făcut declaraţii în acest sens. Întrebată dacă are experienţă pentru a prelua funcţia de premier, Dăncilă a răspuns: „Cred că da”.
„Voi răspunde la toate întrebările după ce domnul preşedinte (Klaus Iohannis, n.r.) va fi de acord cu desemnarea mea, e prematur să spun acum”, a arătat Dăncilă. Ea a mai spus că, dacă va fi desemnată, va discuta cu toţi colegii săi din PSD, inclusiv cu fostul premier Mihai Tudose. „Categoric, voi discuta cu toată lumea, toţi sunt colegii mei”, a mai spus Dăncilă.

Calendarul Constituţiei
Interimatul de la Palatul Victoria este asigurat de ieri, după demisia lui Mihai Tudose, de către Mihai Fifor.
Klaus Iohannis a convocat consultări pentru miercuri cu partidele parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru şi spune că vrea o soluţie cât mai rapidă pentru rezolvarea crizei politice.
Potrivit Constituţiei, perioada de interimat de la Guvern poate fi de maxim 45 de zile, timp în care preşedintele poate veni, după consultări cu partidele, cu o propunere de prim ministru. Noul premier desemnat are apoi 10 zile de la nominalizarea de către preşedinte să se prezinte cu noul cabinet în Parlament. Pe de altă parte, dacă maxim două propuneri de premier nu sunt validate prin vot de Parlament, se ajunge la alegeri anticipate.
 
Dragnea: Fiecare actual ministru va fi analizat
În ceea ce priveşte Cabinetul PSD-ALDE nr. 3, Liviu Dragnea a anunţat ieri că fiecare actual ministru va fi analizat. „Dacă vom decide să-i propunem doamnei Dăncilă ca un membru al actualului Guvern să rămână, va fi după ce vom avea argumente serioase”, a precizat Dragnea. „Vom avea discuţii poate pentru unii dureroase, dar necesare”, a adăugat el. Întrebat cine va face evaluarea miniştrilor, Dragnea a spus că „sunt foarte puţini colegi din Comitetul Executiv Naţional care nu au o proprie evaluare a fiecărui ministru”. Totodată, preşedintele PSD spune că se are în intenţie modificarea legislaţiei astfel încât secretarii de stat să nu mai fie numiţi de către premier, ci direct de miniştri.
Prima  şedinţă a coaliţiei PSD-ALDE pentru portofoliile viitorului Guvern a fost convocată deja ieri seară, la ora 17.00, în biroul lui Liviu Dragnea. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, nu a fost prezent, deoarece este încă în vacanţă.

CV-ul noului premier
Europarlamentarul Vasilica Viorica Dăncilă s-a născut la 16 decembrie 1963, la Roşiorii de Vede din judeţul Teleorman.
A absolvit Facultatea Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, Ploieşti în 1988. În 2006 a absolvit masterul Spaţiul Public European din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. Este specializată în programarea şi managementul proiectelor, bazele economiei petroliere şi luarea deciziilor, expert în armonizarea legislativă - integrare europeană.
În perioada 1997-1998 a fost profesor la Liceul Industrial Videle. Din 1997 până în 2009 a fost inginer la Petrom SA, sucursala Videle, Serviciul Monitorizare Producţie Ţiţei şi Gaze.
Este membră a PSD din 1996. Din 2009 este europarlamentar.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie