Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 10:45

Alerta de meningită, înlocuită cu alarma de rujeolă!

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 22 iunie 2017

Sunt 64 de cazuri de rujeolă internate în prezent la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov şi, pentru că numărul este în creştere, se va extinde secţia de pediatrie şi la etaj, unde au fost izolaţi săptămâna trecută pacienţii suspecţi de meningită

Alerta de meningită, înlocuită cu 
alarma de rujeolă!

Alerta epidemiologică de boală meningococică lansată în 15 iunie a fost ridicată. Miercuri, conducerea Spitalului de Boli Infecţioase a externat alţi opt pacienţi, după ce marţi a externat patru pacienţi. Nu pentru toţi au venit rezultatele de la „Matei Balş”, dar medicii susţin că ei sunt vindecaţi. „Astăzi (ieri - n.r.) vom face externarea altor 8 pacienţi, fără a mai aştepta până mâine (azi - n.r.) rezultatele de laborator pentru că probabilitatea ca ele să fie negative este foarte mare şi dacă ar fi fost pozitive, durata de tratament de 5 zile cu ceftriaxonă este suficientă, deci îi considerăm vindecaţi”, a explicat, ieri, dr. Ramona Ionescu, manager Spitalul de Boli Infecţioase Braşov.
În spital vor mai rămâne opt pacienţi din cei 20 internaţi cu suspiciune de boală meningococică. În niciunul dintre cazurile internate nu a fost vorba de meningită, ci de suspiciuni de boală meningococică. „Dintre cei opt care rămân, 2 sunt pacienţi cu meningococemie clinic, unul confirmat şi cu laboratorul, cu Real Time PCR. Este primul caz internat în data de 13 iunie. Al doilea caz internat în 15 iunie, după decesul tânărului de 17 ani, nu a fost confirmat. Trei pacienţi sunt contacţi foarte direcţi ai pacientului decedat la Spitalul Clinic de Copii - caz confirmat şi el cu laboratorul la Institutul Naţional Matei Balş, iar alţi trei pacienţi vor rămâne din diverse motive”, a mai spus managerul de la Boli Infecţioase.  
Aceste motive, însă, nu sunt legate de suspiciunea de boală meningococică, ei fiind în afara acestora, spun medicii. Meningococemie a avut pacientul care a decedat în noaptea de miercuri spre joi, săptămâna trecută. „Rezultatul primit de la Institutul Naţional Matei Balş confirmă cazul, prin latex aglutinare, unde se identifică în lichidul cefalorahiditian seria meningitidis, grup acyv. S-a confirmat prezenţa meningococului Da, a fost meningococemie”, a mai spus Ramona Ionescu.
Ancheta epidemiologică începută săptămâna trecută nu s-a încheiat, fiind în desfăşurare, a precizat,  purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, dr. Claudia Bularca. De asemenea, au fost făcute dezinfecţiile în toate spaţiile pe unde au fost copiii.
După decesul tânărului de 17 ani, la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov au fost consultate un număr de 220 de persoane, din care 20 au fost internate, începând din 13 iunie, ultima internare fiind în cursul zilei de duminică.
Managerul spitalului a ţinut să mulţumească tuturor factorilor, începând cu prefectul Marian Rasaliu, Direcţia de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii, secretarul de stat Raed Arafat, pentru lucrul în echipă.
Reamintim că un tânăr de 17 ani a decedat miercurea trecută la Spitalul Clinic de Copii Braşov, după câteva ore de la internare, bănuielile iniţiale ale medicilor fiind de meningită. Atât tânărul decedat, cât şi cei care au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase participaseră la o petrecere de majorat în localitatea Tărlungeni, unii dintre ei deplasându-se apoi la o discotecă din apropiere.

Val de internări cu rujeolă
Însă, după alerta de meningococemie, acum, Spitalul de Boli Infecţioase se confruntă cu un val de internări de rujeolă, în prezent fiind 64 de pacienţi internaţi. „De ieri până astăzi (miercuri – n.r.) s-a internat un număr mare de cazuri de rujeolă, au semnalat colegii la raport, şi vom extinde secţia de pediatrie, vom elibera jumătate din etaj”, a precizat dr. Ramona Ionescu. Potrivit acesteia, este vorba despre „mulţi sugari şi copii mici” în mare parte, nevaccinaţi.

Vaccinaţi copiii!
Tocmai de aceea, autorităţile fac un apel către părinţi să-şi vaccineze micuţii. Specialiştii subliniază că vaccinarea este o metodă eficientă de prevenire a bolii. „Dacă au un copil internat şi mai au un copil acasă şi ar trebui să fie vaccinat, să se gândească totuşi că nu ar vrea să ajungă în situaţia copilului internat. Este spre binele copiilor să fie vaccinaţi, pentru că prevenţia este mai uşoară atât pentru copil, cât şi pentru familie, decât să ajungă să trateze  această boală”, a precizat dr. Claudia Bularca, purtător de cuvânt Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov.

Vaccinuri ROR sunt
În acest moment, la Braşov nu sunt probleme cu vaccinurile împotriva acestei boli. „La jumătatea lunii mai am primit 3.830 de doze, iar săptămâna trecută am primt suplimentar 200 de doze, s-a început repartiţia către medicii de familie, mai avem şi pe stocul DSP”, a mai spus dr. Claudia Bularca.
Rata de vaccinare ROR la Braşov este de aproximativ 70 la sută. Până acum nu a fost înregistrat niciun caz de deces din cauza rujeolei, a subliniat, ieri, dr. Claudia Bularca, purtător de cuvânt al DSP. Situaţia centralizată la nivelul Direcţiei de Sănătate arată că în luna mai erau confirmate la Braşov 51 de cazuri de îmbolnăviri de rujeolă, iar în prima jumătate a lunii iunie erau 49 de suspiciuni de îmbolnăviri cu rujeolă. Rujeola sau pojarul este o infecţie virală extrem de contagioasă. Rujeola se transmite atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Virusul se răspândeşte cel mai adesea în perioada de incubaţie a bolii, atunci când pacientul nu ştie că este bolnav şi nu prezintă nici un simptom. Bolnavul este contagios cu 4 zile înainte ca erupţia cutanată tipică să apară şi încă 4 zile după aceea.

 

+2 -0

Comentarii

anisoara

2017-06-22 17:16:58


D_na dr Bularca la Fagaras nu sunt vaccinuri pt 4 luni suntem amanati pe luna viitoare ,iar dvstra spuneti ca sunt vaccinuri si ca nu isi vaccineaza parintii copii ,dar unii vor si nu au acces .Dati vaccinurile mai repede fara sa acuzati toti parintii. Va rog cu respect

rammstein

2017-06-22 07:18:18


bai fata babei...cine-i cetateanul ala din stinga??/...face parte din prefectura ??..sau e unul din teleorman...acum puscariasul din teleorman a trimis in fiecrea judet cate un urmaritor sau spion ??...asa se face actul medical ??..prin spioni...??..asa se facea inanite de '89 ...partidul trimitea in teritoriu activisti si securisti sa-i urmaraesca pe secretarii de partid din judete... oare nu-i ala care a fost in TENERIFE???>..

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie