Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 01:30

DUPĂ CE I-AU CUNOSCUT PE ŞAGUNIŞTI,

Americanii ar putea aduce Conferinţa NASA în România

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 10 iunie 2016

Atât de încântaţi au fost americanii de proiectele gândite de elevii Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” Braşov, încât iau în considerare să organizeze evenimentul în ţara noastră, peste doi ani

Americanii ar putea aduce Conferinţa NASA în România

Elevii de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov, care au fost premiaţi de NASA, în cadrul Concursului „NASA’s Space Settlement Design Contest 2015”, s-au întors acasă de la Conferinţa Internaţională ce a avut loc, anul acesta, în Puerto Rico. Patru proiecte premiate au avut elevii braşoveni, din clasele a VII-a, (locul III), a IX-a (locul III) şi a XI-a (două echipe au primit argint. Braşovenii din clasele a XI-a au obţinut cel mai bun punctaj din România, fiind întrecuţi la secţiunile la care au participat de două echipe din SUA şi China.).
Conferinţa internaţională a NASA din San Juan, Puerto Rico, a avut loc în perioada 18-22 mai, iar cele patru echipe au reuşit să-şi vadă visul de a ajunge aici şi de a discuta cu cei mai cunoscuţi cercetători cu ajutorul unor sponsori, dar şi cu implicarea primăriilor din Prejmer, Predeal şi Zărneşti care au finanţat integral câte un elev din aceste localităţi. Invitaţi au fost ieri toţi la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” unde tinerii vizionari
le-au prezentat proiectele lor şi care a fost câştigul cel mai mare pentru ei.
„S-au descurcat aşa cum mă aşteptam - foarte bine, în sensul că în anul următor vom avea cel puţin patru echipe, care vor participa la Conferinţa internaţională din 2017. Trebuie, însă, să reîncepem alte proiecte, cu alte teme, să putem să participăm. Faptul că ei şi-au obţinut această participare, pentru noi a fost extraordinar. Avem un premiu de popularitate, obţinut de echipa din clasa a IX-a, care au inserat în prezentare un cântec, şi o apreciere din partea lui Al Globus, care a propus ca România să fie una dintre ţările care va organiza Conferinţa, probabil peste doi ani. Şi asta se datorează şi Braşovului”, a spus, ieri, profesoara de fizică şi coordonatoarea echipelor, Carmen Tănăsescu.



„Bravo că eşti din România, fii mândru că eşti român!”
A fost o experienţă extraordinară, rar în viaţă ajungi în America să vorbeşti cu oameni importanţi de la NASA. N-am mai fost până acum, dar aş vrea să mai merg. Sigur că am avut emoţii, dar am reuşit să ni le învingem” a spus Vincenţiu Gîlea, care alături de Tudor Horga, Dan Mandai, Ana Maria Pelin, Mara Pîndaru formează  echipa de clasa a VII-a, care a luat premiul cu proiectul „Tree of life”.
„Am întâlnit foarte mulţi oameni noi şi foarte de treabă, am aflat multe informaţii folositoare pentru următoarele proiecte, pentru că vreau să particip şi la anul, deşi voi fi clasa a XII-a. Nu mă gândesc neapărat la o profesie în astrofizică, dar probabil pe fizică sau inginerie, da”, a mărturisit Ştefan Manolescu, din clasa a XI-a, şi care face parte din echipa Catharsis.
„Noi am participat la o prezentare academică şi la o prezentare de postere. În cadrul acesteia a trebuit să comunicăm cu copii care provin din diferite ţări, din diferite culturi şi care au fost la rândul lor premianţi. Au fost alături oameni din toată lumea care au fost interesaţi de proiectele noastre. La prezentarea academică, noi am vrut să fie o prezentare originală şi am apelat la muzică, având un imn. Practic, în cadrul prezentării academice, noi am fost cei care au susţinut un fel de conferinţă. Am fost într-o sală plină de oameni, de valoare, care ne-au ascultat şi ne-au apreciat, lucru foarte important pentru noi. Să te felicite, «Bravo că eşti din România, fii mândru că eşti din România», nişte oameni recunoscuţi la nivel internaţional, este o mândrie pentru noi”, a detaliat Andreea Sicoe, clasa a IX-a, care a prezentat, alături de echipa ei, proiectul „Solenoid”
„Pentru mine, participarea a fost o şansă deosebită de a afla o multitudine de informaţii noi pe care nu le poţi găsi nicăieri, nici pe internet, nici prin cărţi. Am întâlnit o mulţime de oameni noi, oameni care îi vezi la TV cu o deschidere mentală foarte mare, pe care îi poţi opri pe coridor, îi întrebi orice şi stau şi îţi explică tot ce ai în minte, orice curiozitate legată de ştiinţă. Pe mine m-a impresionat cel mai mult întâlnirea cu Allan Stern. În cadrul conferinţei noastre au asistat cercetători de la NASA, astronauţi şi diverse personalităţi şi totodată cel mai importantr din punctul meu de vedere a fost participarea la conferinţa cercetătorilor, unde am aflat toate informaţiile pe care vroiam să le aflăm”, a spus Indoitu Victor, elev în clasa a XI-a, care a prezentat proiectul „Hiraeth”, împreună cu colegii săi.



100% proiecte proprii
La concursul organizat de NASA au participat aproximativ 2.000 de elevi din întreaga lume şi au fost depuse peste o mie de proiecte. Alegerea lucrărilor a fost făcută de experţi ai NASA, iar una dintre condiţiile eliminatorii este aceea de a nu plagia, lucrările celor care rămân în concurs fiind 100% produsul elevilor. „Cei care rămân în concurs sunt cei care nu au plagiat. Acesta este pentru noi criteriul de la care începem. Este o muncă strict a copiilor şi care se finalizează cu un produs inedit propriu”, a mai spus profesoara de fizică.

Astăzi va fi lansată o nouă provocare pentru elevii şagunişti
Rezultatul din acest an garantează Liceului Şaguna participarea cu cel puţin patru echipe şi la ediţia de anul viitor a concursului organizat de NASA. „Faptul că ei şi-au obţinut această participare a fost un lucru extraordinar. Avem şi un premiu de popularitate obţinut de echipa din clasa a IX-a, care a avut o prezentare inedită, cu inserarea unui cântec cu un simbol fantastic”, a spus profesorul coordonator Carmen Tănăsescu. Mai mult, profesoara Carmen Tănăsescu a spus că, la anul, au de gând să participe şi la două proiecte europene orientate, de asemenea, pe astrofizică şi astronomie. Lansarea provocărilor va fi făcută astăzi. Însă, pentru că proiectul pentru Concursul NASA 2017 trebuie trimis până la sfârşitul anului, elevii care vor intra în această competiţie vor lucra inclusiv în vacanţa de vară. Chiar dacă la anul vor fi în clasa a XII-a şi, deci, în pragul examenului de Bacalaureat, elevii claselor a XI-a sunt decişi să participe din nou la Concursul NASA.
 



 

+3 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie