Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 22:16

SFATURI PENTRU CEI CARE ÎŞI CUMPĂRĂ LOCUINŢE:

Apartamentele care se vând sub preţ ascund fraude

Autor:

Publicat la 11 august 2016

Apartamentele care se vând sub preţ ascund fraude

De multe ori se întâmplă, în urma entuziasmului care vine o dată cu ideea de locuinţă nouă, ca viitorii proprietari să nu fie atenţi la unele aspecte-cheie, care ar trebui să ateste deplina siguranţă a tranzacţiei, lăsându-se astfel expuşi la diverse fraude. Cosmina Muşeat, Business Development Manager,  Wizmo.ro, noua platformă noua platformă imobiliară dedicată atât sectorului rezidenţial, cât şi celui de business, oferă câteva sfaturi pentru evitarea înşelăciunilor.

Materiale ieftine, structură de proastă calitate
„Pentru că achiziţia unui apartament este o investiţie pe care cei mai mulţi o fac o dată în viaţă, aceştia trebuie să îşi acorde suficient timp pentru a se asigura atât de corectitudinea şi transparenţa procesului de cumpărare, cât şi de calitatea locuinţei respective”, spune Cosmina Muşeat.
Cele mai întâlnite cazuri de înşelăciuni imobiliare se referă la ascunderea adevărului în ceea ce priveşte materialele de construcţie, existând riscul ca acestea să fie ieftine şi de proastă calitate, structura de rezistenţă fragilă, pereţii interiori din rigips. Toate acestea, pe lângă faptul că produc constant neplăceri legate de zgomotul din imobil, pot duce în timp la avarii grave.
Cei care intenţionează să cumpere un apartament au dreptul să solicite mai multe documente: Planul Urbanistic Zonal (PUZ), autorizaţia de construcţie (în cazul apartamentelor noi), autorizaţia de construcţie pentru modificări în apartament (în cazul apartamentelor vechi), cadastrul, garanţia imobilului, avizul tehnic, toate avizele necesare demarării şi derulării proiectului, recepţia finală şi avizele celor de la Siguranţa în Construcţii.

Verificaţi istoricul dezvoltatorului
În plus, este recomandat ca atât constructorul, cât şi antreprenorul general, să fie companii cu istoric. La fel, nu este recomandat să achiziţionăm locuinţe în complexe încă nefinalizate, deşi a devenit o practică des întâlnită, nici în complexe aflate în insolvenţă.
Şi apartamentele care se vând la subpreţ ar trebui să ridice semne de întrebare, de regulă acestea ascund încercări de fraudare. Este important de verificat şi dacă dezvoltatorul are datorii importante la stat, existând pericolul popririlor si al executărilor silite, dacă are deja imobilul ipotecat sau întârzieri de plată la credite.
O altă serie de documente trebuie să includă: actele de proprietate ale casei, certificatul de sarcini (sau extrasul din cartea funciară), care trebuie să conţină numele proprietarului, numărul de ordine şi numărul cadastral al imobilului, suprafaţa terenului, titlul de proprietate, dacă are sau nu ipotecă sau dacă există un proces pe rol pentru datorii şi restricţie de vânzare, pe care o pun în general asociaţiile de proprietari pentru datoriile la întreţinere şi care ar trebui să fie menţionată cu roşu în certificatul de sarcini; un certificat fiscal, care arată dacă proprietarul are sau nu datorii la plata impozitelor la stat pentru casă; titlul de proprietate, pe care nu trebuie să apară ştampile neclare, ştersături, semnături ale notarilor care nu pot fi descifrate.
Un alt document care poate fi relevant şi să cântărească foarte mult în decizia de cumpărare este cartea imobilului, care spune foarte multe lucruri despre istoria sa: când au început, când s-au finalizat lucrările de construcţie şi ce tip de material s-au folosit, dacă figurează ca declarate la primărie sau la Inspectoratul de Stat în Construcţii. În cazul blocurilor construite recent, există pericolul ca durata de construcţie să nu fie suficient de îndelungată pentru ca zidăria, tencuiala, betonul să se poată usca aşa cum trebuie. De obicei, acest tip de locuinţe făcute în grabă, sunt listate la un preţ scăzut.

Verificaţi imobilul
Cu ajutorul unui inginer în construcţii, este recomandat să fie verificate şi eventualele infiltraţii de apă în subsol, segregări ale stâlpilor în cazul în care construcţia este la roşu, dacă imobilul este racordat la canalizarea din oraş. În cazul blocurilor care au fosă septică, apa menajeră este foarte dură şi poate afecta major maşinile de spălat, dar chiar şi conductele.

 

Foto: NERECOMANDAT. Achiziţionarea de locuinţe în complexe încă nefinalizate  (deşi a devenit o practică des întâlnită) şi nici în complexe aflate în insolvenţă.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie