Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 16:51

Au refăcut un costum popular după o pictură mai veche de 200 de ani

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 01 iunie 2016

La resfinţirea bisericii vechi de la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Predeal a fost prezentat şi portul popular specific zonei, reconstituit după un model ilustrat de o icoană ce o înfăţişează pe Sfânta Filofteia

Au refăcut un costum popular după o pictură mai veche de 200 de ani


ÎPS Laurenţiu a oferit distincţii binefăcătorilor care s-au implicat de-a lungul timpului în viaţa bisericii.


 Sute de predeleni şi pelerini au participat la slujba de resfinţire a bisericii „Sfântul Nicolae”.


 Biserica a fost resfinţită după ce lucrările de restaurare au durat mai bine de opt ani.


 Înalţii oaspeţi au fost întâmpinaţi cu pască de către localnici îmbrăcaţi la rândul lor în port popular.

Vechiul locaş de cult al Mănăstirii „Sfântul Nicolae” din Predeal a fost resfinţit în această duminică, slujba religioasă fiind oficiată chiar de către Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. Credincioşii predeleni, precum şi numeroşi pelerini au participat la sărbătoarea aşezământului monahal şi au primit binecuvântare într-o zi cu o încărcătură spirituală aparte, mulţi dintre ei îmbrăcând veşminte populare. De altfel, cu acest prilej, a fost prezentat un costum popular tradiţional din zona Predealului, realizat după o pictură veche din biserică. „În timpul lucrărilor a fost refăcută de către restauratori o pictură reprezentând-o pe sfânta Filofteia. Se spune că atunci când a fost pictată iniţial icoana, pictorii s-au inspirat din portul localnicilor de la acea vreme. Costumul a fost acum realizat în timpul unei şezători la care au participat şi au ajutat de la copii la bunici din Predeal, eveniment ce s-a desfăşurat la începutul lunii mai”, ne-a spus protosinghelul Teofil de la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” Predeal. Icoana care a stat drept sursă de inspiraţie a fost pictată la finalul secolului al XVIII-lea, iar pentru ca portul popular să respecte cât mai mult caracteristicile celor purtate de predeleni în acea perioadă, realizarea lui a fost făcută sub îndrumarea unui etnolog, Ionela Bran. În demersul lor de „recuperare” a istoriei, acţiune care a durat câteva luni, predelenii au fost sprijiniţi de Primăria oraşului.

„Eveniment istoric, care va fi repetat peste 100 de ani”
Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată în curtea mănăstirii, iar în soborul de preoţi s-au aflat ieromonahi, amintindu-i aici pe duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Teofil Șerban, protopopul de Săcele, Sorin Șerban, precum şi numeroşi preoţi din Braşov, Țara Bârsei şi din alte părţi. Biserica mănăstirii a fost restaurată în ultimii ani. Zidit în perioada 1819-1820, pe locul unde la 1774  exista o veche biserică de lemn, locaşul de închinare a fost readus la frumuseţea de altă dată prin ample lucrări începute în 2007, în urma cărora s-a îndepărtat umezeala, s-a reparat exteriorul, s-a schimbat şindrila de pe acoperiş, s-a restaurat pictura interioară şi s-a rezidit Sfânta Masă. „Ceea ce s-a întâmplat acum la Predeal reprezintă un eveniment istoric, care poate va mai fi repetat peste 100 de ani. Ne bucurăm cu toţii că lucrările au fost duse la final după atâţia ani. Au fost şi perioade în care s-a stagnat, din diferite cauze, dar e bine că am ajuns să putem resfinţi biserica”, a mai precizat părintele Teofil.

Cruce Şaguniană primită de primarul Liviu Cocoş, ÎPS Laurenţiu – cetăţean de onoare
După savârşirea sfintei liturghii, Părintele Mitropolit a oferit distincţia „Crucea şaguniană pentru laici” primarului din Predeal, Liviu Cocoş şi familiei Elena şi Marius Usturoi. Totodată, distincţia „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna a fost oferită familiei Carmen şi Cristian Grigore, iar mai mulţi binefăcători, precum şi obştea mănăstirii condusă de maica stareţă Spiridona Mihu şi Consiliul Local Predeal au primit acte de cinstire. „Mă simt foarte onorat pentru distincţia primită şi consider că acest însemn  constituie un titlu unic şi de mare onoare pentru toţi cei care îl vor purta în dreptul inimii. Sunt profund recunoscător pentru cinstea care mi se face şi rămân la convingerea că nu sunt decât reprezentantul majorităţii concetatenilor mei care au fost în deplin acord pentru sprijinirea bisericii şi implicarea din tot sufletul în problemele acesteia. Totodată, această distincţie mă ambiţionează ca şi pe viitor să continui proiectele care vizează  creşterea patrimoniului şagunian, dar şi de suflet al oraşului, adică tot ceea ce înseamnă şcoală, educaţie, cultură şi credinţă, ca elemente de perenitate şi de unitate ale unei comunităţi. Noi, toţi predelenii, am demonstrat împreună că putem face lucruri importante, care să ridice comunitatea şi să îi ofere o bună imagine, fapt confirmat de acest eveniment”, a spus primarul Liviu Cocoş. Înalta distincţie a fost instituită de către Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sibiului şi reprezintă o recunoaştere specială ce are ca menire răsplătirea  persoanelor din afara clerului, cu o contribuţie aparte în viaţa Bisericii Ortodoxe. „Titlurile acordate în legătură cu Sfântul ierarh Andrei Șaguna sunt distincţii pentru cei care se ostenesc, cei care slujesc şi cei care ajută la conservarea patrimoniului şagunian. Biserica a cinstit întotdeauna în mod deosebit pe binefăcătorii ei, recunoscându-le meritele pe care le-au avut atât la ctitorirea de biserici, mănăstiri, aşezăminte social-culturale şi filantropice, precum şi la promovarea valorilor credinţei ortodoxe”, a spus ÎPS Laurenţiu, care, cu ocazia vizitei pastorale la Predeal a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului.

 


+1 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie