Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 23:44

Avantgarden Tractorul şi Casa Nobel, zone care nu vor vedea prea curând asfaltul

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 20 ianuarie 2016

Cei care locuiesc în noile cartiere din zona Tractorul sunt pedepsiţi în continuare să meargă acasă pe uliţă

Avantgarden Tractorul şi Casa Nobel, zone care nu vor vedea prea curând asfaltul

Foto: avantgardentractorul.ro

Drumurile care duc spre noile ansambluri rezidenţiale trec pe terenuri private, iar unii dintre proprietarii acestora nu vor să cedeze Primăriei suprafeţele cu titlu gratuit. La rândul ei, municipalitatea nu este dispusă să aloce fonduri pentru expropriere având în vedere că investiţiile pe care ar trebui să le efectueze sunt tot în interesul proprietarilor

Braşovenii care s-au mutat în noile cartiere rezidenţiale, care s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie pe câmpul dintre Tractorul şi Rulmentul, sunt profund nemulţumiţi de faptul că au primit doar promisiuni - atât din partea dezvoltatorilor imobiliari, cât şi a autorităţilor - că în cel mai scurt timp vor avea căi de acces corespunzătoare spre locuinţele lor. În această situaţie sunt mai multe familii care s-au mutat în noile cartiere Avantgarden Tractorul şi Casa Nobel. Drumurile care fac legătura cu aceste ansambluri rezidenţiale dinspre strada 13 Decembrie trec pe o serie de proprietăţi private, având în vedere că după 1990, când aceste terenuri au fost puse în vânzare sau atribuite cu titlu gratuit beneficiarilor unor legi speciale, au fost atribuite parcele întregi fără a se lua în calcul şi căile de acces.

Aventura drumului spre casă
Reprezentanţii Primăriei Braşov au ţinut să sublinieze încă o dată că atâta timp cât proprietarii nu cedează cu titlu gratuit o porţiune din parcelă pentru drum respectivele străzi nu vor fi amenajate. Printre cei afectaţi de acest litigiu dintre Primărie şi proprietari se numără şi Corneliu Melniciuc care susţine că şi-a achiziţionat apartamentul în noul complex Avantgarden Tractorul, după ce Primăria Braşov anunţase public în primăvara anului trecut că strada Ioan Popasu, care leagă aceste blocuri de strada 13 Decembrie, se numără printre cele incluse pe lista de modernizări din 2015. „Drumul nu este asfaltat, neiluminat, în zonă sunt zeci de câini care îşi fac veacul, iar datorită maşinilor de mare tonaj, pe care le deţine un vecin este un praf de nedescris. Praf care se depune nu numai pe maşini, ci şi în casa şi în plămânii noştri. Concret, acum pe timp de iarnă, o femeie cu copil mic (căruţ) dacă este surprinsă pe aceasta stradă de întuneric, riscă să fie atacată de câini, călcată de maşini (cei de la Maurer şi Urban şi-au împrejmuit terenul, iar dacă vrei să te fereşti de maşini trebuie sa te lipeşti de gard, riscând să fi muşcat de câinii acestora de dincolo de gard). Practic nu este posibilitate sa te deplasezi când eşti surprins de întuneric fără să îţi pui viaţa în pericol. Şi ca şofer este foarte dificil pe aceasta stradă, deoarece ocolind gropile este foarte probabil să loveşti un pieton îmbrăcat în haine închise la culoare neobservându-l, care din cauza gardurilor, nu are unde sa se ferească”, a spus braşoveanul. Acesta a mai adăugat că zilnic sunt nevoite să îndure acest calvar aproape 250 de persoane care s-au mutat în cartierul Avantgarden.

Unii proprietari ţin cu dinţii de terenul de sub drum
Edilii susţin că nu şi-au mai putut definitiva proiectul propus în primăvara anului trecut, deoarece o parte dintre cei care deţin terenuri pe respectiva stradă nu au mai vrut să le doneze Primăriei în vederea începerii lucrărilor de amenajare, deşi iniţial îşi arătaseră disponibilitatea, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea. „În zona respectivă nu s-a reuşit reglementarea situaţiei juridice a terenurilor aferente străzii Ioan Popasu. Pe această stradă au fost cedate doar câteva tronsoane, în unele cazuri doar partea aferentă unei benzi de circulaţie, proprietarul de vizavi nedorind să îşi cedeze partea. Noi intenţionam să amenajăm drumul măcar parţial, respectiv pe un sens de circulaţie, însă proiectul s-a blocat, deoarece una din ofertele de donaţii făcută e grevată de sarcini, iar municipalitatea nu poate să preia în proprietate un teren cu sarcini (poate fi în litigiu sau face obiectul unei ipoteci imobiliare, de exemplu – n.r.)”, a explicat Sorin Toarcea.

Nu se vor face în continuare exproprieri
Aceeaşi situaţie este şi pe strada Nicolae Labiş, arteră de legătură între str. 13 Decembrie şi ansamblul rezidenţial Casa Nobel, unde au fost cedate doar anumite bucăţi din drum, astfel că lucrările de amenajare nu pot începe. „În aceste cazuri noi nu putem face exproprieri, fiindcă este în interesul respectivilor proprietari să cedeze o parte din teren, astfel ca să se poată realiza infrastructura rutieră, dar şi cea de utilităţi. Exproprierea ar însemna costuri foarte mari şi nu ar fi normal să cheltuim din bugetul tuturor braşovenilor pentru a cumpăra un teren privat. Singurele exproprieri efectuate de către municipalitate pentru caz de utilitate publică în ultimii ani au fost pentru ocolitoarea municipiului, dar şi în cazul unor suprafeţe de teren retrocedate pe Legea 10, pe unele străzi existente”, a subliniat Sorin Toarcea. Anul trecut, Primăria Braşov a reuşit să modernizeze câteva străzi din zona Bronzului, după ce s-a ajuns la o înţelegere cu proprietarii parcelelor.

+3 -0

Comentarii

Dobrogeanu

2016-01-30 21:04:39


Stimate domn autor al acestui articol tin sa va felicit pentru ca atu scris. Dar este o totala pierdere de timp articolul daca nu mergeti pana la capat. Spre exemplu am fi foarte curiosi cine sunt beneficiarii acelei legi speciale care a oferit cu titlu gratuit (conform articolului dvs.)care mai apoi s-au facut oameni vanzand la metru patrat pe sute de mii de euro aceste terenuri si care nu vor sa lase acum 2 m de teren. Pentru ca din cauza a 5-6 astfel de proprietari sunt sute de familii in aceasta situatie. Daca s-a vândut, cum a fost posibila inscrierea in cartea funciara si/sau inregistrarea in cadastru a unor terenuri fara drum? Legea nu permite. O alta situatie interesanta este neexecutarea alocarilor bugetare a sumelor atribuite unor proiecte aprobate pentru anul 2015. Intrebarea fireasca, catre ce s-au directionat acesti bani. O alta situație este cum s-a aprobat intabularea a sute de apartamente in niste blocuri ce nu au cale de acces. Daca ar fi cale de acces si aceasta a fost in bugetul de anul trecut, atunci de ce Primaria nu a executat bugetul in acest sens. Asadar, stimate domn, daca chiar sunteti ziarist caruia ii pasa de acesti oameni cu adevarat de ce nu mergeti pana la capat va intreb?

luca 425

2016-01-20 16:10:53


si acu cei de facut? Oare nu trebuiau facute caile de acces intai si pe urma vandute parcele sau loturi intregi pt blocuri si ce mai vor? Campul ala se va umple de case sau blocuri si majoritatea au masini,ce se va intampla cu traficul?.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie