Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7214 - 25 mai 01:46

Avem focar de hepatită A în Braşov. Poliţia a deschis dosar pentru „zădărnicia combaterii bolilor”

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 08 noiembrie 2019

Avem focar de hepatită A în Braşov. Poliţia a deschis dosar pentru „zădărnicia combaterii bolilor”

15 cazuri de hepatită acută virală tip A (HAV), cunoscută drept „boala mâinilor murdare”, au fost înregistrate, până ieri, în municipiul Braşov. Focarul este în evoluţie pe strada Carierei. Cel puţin, aceasta este strada care a fost transmisă autorităţilor. Cele 15 cazuri acum înregistrate, sunt la copii cu vârste între 4 şi 15 ani. Primele cazuri au apărut însă în urmă cu o lună, mai exact în 6 octombrie. Situaţia a fost făcută publică ieri. De altfel, ieri a fost informat şi prefectul judeţului Braşov, Maria Rasaliu, şi tot ieri au fost în control cei de la Centrul Regional pentru Protecţia Consumatorilor, ieri a intrat pe fir şi Poliţia. „Opt cazuri au fost internate în Spitalul de Boli Infecţioase Braşov. Biletele de externare pentru şapte dintre acestea s-au transmis, către Compartimentul Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile (CSCTB), până în data de 6 noiembrie. Diagnosticul la externare, pentru toate cazurile, a fost HAV. De menţionat este că şase cazuri au fost confirmate în urma testelor de laborator, iar în două cazuri diagnosticul a fost infirmat. DSP (Direcţia de Sănătate Publică – n.r.) Braşov a specificat că, potrivit anchetelor epidemiologice întocmite de medicii de familie, există o legătură recunoscută între aceste cazuri, având aceeaşi adresă de domiciliu declarată. De precizat este că cinci dintre aceşti copii frecventează Şcoala gimnazială nr. 12, doi sunt elevii Şcolii gimnaziale nr. 14, iar unul dintre minori este preşcolar”, a precizat, ieri, prefectul judeţului, Marian Rasaliu.

Control CRPC la Şcoala 12
„Cunoaştem aceste lucruri, pentru că am fost sesizat de părinţi aseară (miercuri – n.r.). În momentul de faţă desfăşurăm un control la Şcoala numărul 12. Am solicita prezenţa echipelor DSP şi cercetăm din toate punctele de vedere, pentru că pare a fi o situaţie cu potential pericol”, a explicat, ieri, Sorin Susanu, şeful CRCP. Acesta a mai afirmat că părinţii i-au spus că au sesizat acest fapt şi altor autorităţi. „Părinţii mi-au comunicat că au făcut sesizări în diferite forme şi altor instituţii şi cu toate acestea, până astăzi (ieri – n.r.) se pare că nu se întâmpla nimic”, a mai spus Sorin Susanu.
Între timp, la Şcoala 12, conform aceleiaşi surse, a fost făcută şi dezinfecţia. De altfel, şi reprezentanţii municipalităţii au anunţat că se va face dezinfecţie în regim de urgenţă aici. Asta pentru că, Primăria avea deja programate tratamente de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare a tuturor unităţilor de învăţământ administrative, de cultură şi sportive din subordine în perioada 6 noiembrie – 13 decembrie. „În data de 6 noiembrie, conducerea unităţii de învăţământ a Şcolii Gimnaziale nr.12 (str. De Mijloc) a solicitat Serviciului Amenajare Zone de Agrement efectuarea unui tratament de dezinfecţie dat fiind faptul că în cadrul unităţii de învăţământ au fost identificaţi elevi suspecţi purtători ai HAV. (…) Dat fiind solicitarea menţionată anterior şi având în vedere faptul că în cadrul unităţii se desfăşoară şi procesul electoral pentru alegerea preşedintelui României, fiind amenajate secţii de votare, s-a luat decizia, de comun acord cu conducerea Şcolii Gimnaziale nr. 12, de a se efectua în regim de urgenţă acţiunea de dezinfecţie a întregii unităţi şcolare, iar prin grija concesionarului SC Coral Impex SRL se va utiliza pentru această acţiune substanţa dezinfectantă Rely+On Virkon, un dezinfectant eficient de grad înalt cu spectru larg pentru suprafeţe, indicat pentru combaterea HAV”. Procedura ar urma să fie reluată luni, 11 noiembrie.

Pe fir a intrat şi Poliţia
„Referitor la cazurile de îmbolnăvire ale unor elevi din cadrul unei unităţi de învăţământ situate pe raza municipiului Braşov, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Braşov s-a sesizat şi efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicia combaterii bolii, faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 352 Cod Penal, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie propusă soluţie legală prin unitatea de parchet competentă”, au transmis, ieri, reprezentanţii IPJ Braşov.

Ce declară oficialii din Sănătate
Denisa Secuiu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, a declarat despre focarul de Hepatita A apărut în zona Şcolii nr. 12 că „nu este vorba despre un focar de şcoală, ci de unul de comunitate”. Potrivit acesteia, toate cazurile identificate au aceeaşi adresă - strada Carierei nr. 151. Potrivit acesteia, ancheta epidemiologică este în derulare. Primul caz identificat în comunitate a fost în 6 octombrie, iar perioada de incubaţie este şi de 50 de zile, motiv pentru care în perioada următoare numărul copiilor bolnavi ar putea să crească.
Potrivit conducerii Spitalului de Boli Infecţioase, în ultima săptămână au fost internate 15 cazuri de copii cu Hepatita A, opt cazuri provenind din Şcoala nr. 12.
Pe de altă parte, părintele unui copil din şcoala respectivă a declarat că în unitatea şcolară au fost identificate două mini-focare, în clasa a treia şi clasa a şaptea. „De altfel, s-a şi luat decizia ca mai multe clase din şcoală să nu vină astăzi la şcoală”, ne-a spus părintele citat.

Ce măsuri au fost luate în focar
Între timp, în focarul anunţat de autorităţi au fost luate mai multe măsuri, potrivit prefectului judeţului, Marian Rasaliu. Astfel, au fost întocmite anchete epidemiologice, de către personalul de specialitate din DSP Braşov şi medicii de familie, pe tot parcursul evoluţiei focarului personalul medical implicat fiind în permanentă legătură. De asemenea, au fost întocmite şi transmise adrese către unităţile frecventate de copiii diagnosticaţi, în vederea limitării transmiterii îmbolnăvirii în colectivităţi. Şcolile vizate vor intensifica operaţiunile de curăţenie şi dezinfecţie şi vor folosi produse biocide clorigene, în concentraţie dublă. În plus, va fi făcută  educaţia sanitară în rândul elevilor, prin asistentul medical din cabinetul medical şcolar din Şcoala nr. 12 Brasov, cu accent pe importanţa igienei mâinilor.
În plus, au fost catagrafiaţi şi urmează să fie vaccinaţi, prin cabinetele de medicină de familie, contacţii direcţi în focar, iar medicii de familie va trebui să reînveţe familiile să se spele corect pe mâini. „Comunitatea fiind încadrată ca şi „comunitate la risc”, aceasta va fi evaluată în vederea justificării vaccinării comunităţii.  În concluzie, având în vedere că aceste cazuri de HAV confirmată, cu legătura epidemiologică între ele au apărut într-o comunitate, făcând parte din familii diferite cu aceeaşi adresă de domiciliu şi faptul că în colectivitatea şcolară nu au apărut alte cazuri de HAV, focarul a fost declarat ca focar de comunitate”, a încheiat prefectul Marian Rasaliu.

+0 -4

Comentarii

Maria

2019-11-08 06:57:33


Crezi că ești mai interesantă că ai pus titlul ”avem focar ....”, în loc de este focar...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional