Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 00:25

Avocatul Poporului s-a autosesizat pentru banii unui atlet braşovean tratat de cancer în Franţa. Medicii din privat reacţionează

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 16 februarie 2018

„Sunt sute de pacienţi trataţi în spitalele private din România cărora nu li se decontează niciun leu”

Avocatul Poporului s-a autosesizat pentru banii unui atlet braşovean tratat de cancer în Franţa. Medicii din privat reacţionează

Un atlet braşovean care suferă de cancer a urmat un tratament în Franţa, la Marsilia. Întors acasă, sportivul a avut neplăcuta surpriză să constate refuzul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate de a-i deconta tratamentul. Avocatul Poporului s-a autosesizat în acest caz şi va verifica posibila încălcare a art. 34 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii.
Robert Cadar a dezvăluit pe blogul personal că a solicitat CJAS Braşov încă din luna octombrie să i se deconteze costurile medicale ale tratamentului de la clinica din Franţa, în valoare totală de 7.000 de euro. Atletul, diagnosticat, în decembrie 2016, cu o formă rară de cancer (melanom de mucoasă bucală), a urmat în Marsilia un tratament (radiochirurgie) Gama Knife în luna august 2017. Odată întors în România, în urma solicitării sale de decontare, CJAS Braşov a concluzionat că biletul de trimitere al pacientului nu este în format unicat - format care, potrivit celor susţinute de sportiv, este solicitat pentru tratamentul în România, şi nu pentru cel din străinătate. „Revenind la trimiterea unicat, deşi am toate documentele care atestă că am fost acolo şi spitalul de acolo atestă asta prin biletul de ieşire din spital, cei de la CAS se ascund după nişte hotărâri de guvern şi ordine care nu ţin deloc cont de urgenţa unui caz sau a unei situaţii, plus că sună de tot râsul să îmi ceri o trimitere unicat şi să mă întrebi de ce nu mi-a dat medicul oncolog aşa ceva. Păi, e simplu, în Franţa nu dau doi bani pe ea, iar în România nu aveam unde să merg, deci să mi-o dea să ce??”, spune sportivul braşovean în postarea de pe blog. „Am depus în octombrie dosarul la CAS Braşov, de unde, după o lună, mi s-a spus că lipsesc nişte hârtii. Ok, am zis, am trimis hârtiile după încă două săptămâni, mai primesc un mail, ştiţi, mai lipseşte o hârtie. Pe bune? Cam asta e ţara în care trăim noi, cu birocraţia care nu aşteaptă deloc în cazul bolnavilor de cancer. Aştept din nou un răspuns din partea celor de la CAS Braşov, care, mi se pare mie, că trag de timp”, scria atletul pe blog şi pe facebook, în luna decembrie a anului trecut.
Avocatul Poporului precizează că, potrivit art.1 din Normele metodologice privind asistenţa medicală transfrontalieră, aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 304/2004, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anumite tipuri de asistenţă medicală (pentru PET-CT în regim ambulatoriu), este necesară o aprobare prealabilă şi, anume, biletul de trimitere, însoţit de decizia de aprobare emisă de comisia de experţi de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În dreptul european, Directiva 2011/24/UE, din 9 martie 2011, privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere reglementează modul în care se efectuează, de către statul afiliat, rambursarea costurilor suportate de către pacient cu asistenţa medicală transfrontalieră, inclusiv asistenţa medicală care poate face obiectul autorizării prealabile, dar şi procedurile administrative privind asistenţa medicală transfrontalieră. Astfel, art.9 din aceeaşi directivă reglementează faptul că „statele membre stabilesc termene rezonabile până la care cererile referitoare la asistenţa medicală transfrontalieră trebuie să fie prelucrate şi acestea sunt făcute publice în prealabil. La analizarea cererilor referitoare la asistenţa medicală transfrontalieră, statele membre ţin seama de: a) starea patologică specifică; b) gradul de urgenţă şi circumstanţele individuale”. De asemenea, statele membre garantează faptul că toate deciziile individuale privind recurgerea la asistenţă medicală transfrontalieră şi rambursarea costurilor asistenţei medicale acordate într-un alt stat membru sunt motivate corespunzător şi sunt supuse, de la caz la caz, reexaminării şi pot fi, de asemenea, contestate în justiţie, incluzând prevederea de măsuri provizorii.

Nu e corect
Intervenţia Avocatului Poporului în acest caz a atras şi reacţii ale medicilor din spitalele private din Braşov.
„Sunt sute de pacienţi trataţi în spitalele private din România cărora nu li se decontează niciun leu. În schimb, dacă se tratează afară, statul plăteşte. Sincer, nu e corect. Sunt operaţii care depăşesc 10-15.000 de euro pe care pacienţii îi plătesc din buzunar sau mor dacă nu se operează. Propun să desfiinţăm centrele oncologice şi de chirurgie oncologică private din România şi toată lumea să meargă în străinătate decontaţi de statul român, adică de fiecare dintre noi. Exemplul tipic este operaţia de HIPEC pentru carcinomatoza peritoneală. La fel transplantul renal, în privat nu se decontează, în străinătate se decontează. E perfect atunci. Scuze, nu e un atac, te respect şi îţi doresc tot binele din lume, mă doare cum Avocatul «poporului» se sesizează pe anumite teme şi este total insensibil la alte nedreptăţi flagrante din acelaşi areal al sănătăţii. Peace!”, a scris joi Bogdan Moldovan (foto), şef Sectie Chirurgie la Spitalul Sfântul Constantin din Braşov, pe pagina de Facebook a atletului braşovean, ca reacţie la postarea prin care acesta anunţa demersul celor de la Avocatul Poporului. „Mai mult decât de acord, în cazul meu tratamentul nu era posibil în România, avem încă lipsuri mari”, i-a răspuns Robert Cadar.



 

+0 -1

Comentarii

Willy

2018-02-15 23:42:55


:) Cum asa? Banii "decontaţi de statul român, adică de fiecare dintre noi" sa mearga in Franta pe merit si nu in buzunarele astora de aici? E inadmisibil! Pai de aia s-au facut astia medici sa deconteze CAS tratament de calitate in strainatate? Gurita lor ce papa? Eu nu il inteleg pe Moldovan asta. In loc sa isi vada de meseria lui la privat unde e pe cai mari el intra in tot felul de clinciuri ciudate pe facebook. Ca nu e prima oara. La ce tarife are Sf. Constantin nici 10 case de sanatate nu fac fata.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie