Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 16:52

Avram Iancu a rămas doar Avram Ancu. Unde o fi „I”-ul?

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 03 martie 2016

Revoluţionarul paşoptist se pare că reuşeşte să supere periodic diferite persoane, care se apucă să vandalizeze statuia sa. Însă nici celelalte statui ale oraşului nu au o viaţă mai uşoară. Dacă reuşesc să scape oarecum de vicisitudinile vremii, unele nu mai scapă şi de „talentul” grafferilor

Avram Iancu a rămas doar Avram Ancu. Unde o fi „I”-ul?

Statuia din apropierea fostei uzine Metrom nu prea are parte de multă linişte. Ea este una dintre cele mai vandalizate din oraş. Au fost vremuri când cineva a plecat acasă şi cu numele, şi cu mesajul înscris pe soclu: „Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd naţia fericită”. Mesajul acum este la locul lui. Lipseşte însă „I”-ul din nume, aşa încât Avram Iancu a devenit Avram Ancu. În plus, în jurul statuii domneşte mizeria: un cocean de măr, nişte cârpe murdare plus alte mizerii îndesate pe unde s-a putut.

Epigramistul Pavelescu, „semnat” de grafferi
Câţi braşoveni ştiu cine a fost Cincinat Pavelescu? Dar câţi ştiu unde este amplasată statuia sa? Cu siguranţă, cei care îşi încearcă spray-urile colorate şi „talentul” pe tot ce înseamnă piatră în Braşov vă vor putea spune. Căci nu doar zidurile cad pradă teribilismului ce se vrea creator, ci şi statuile. Soclul pe care se odihneşte bustul epigramistului are vreo câteva semnături, în două nuanţe distincte. Pentru cei care nu ştiu, statuia sa „străjuieşte” intrarea dinspre Casa Armatei în Locul de joacă pentru copii din Parcul Nicolae Titulescu. De cealaltă parte a intrării se află statuia poetului „Şt. O. Iosif”, cândva cu un basorelief inedit (acum nu mai există). Pentru moment, statuia poartă doar urmele vremurilor şi ale staţionării porumbeilor.
Statuia marelui diplomat Nicolae Titulescu, cel care şi dă numele Parcului Central, a reuşit să scape de sprayuri, însă imaginea ei nu este la fel de proaspătă ca altădată. Cu urme lăsate de precipitaţii şi porumbei, Titulescu „priveşte” probabil la ziua când va străluci din nou.

Statui cu pete, bandă adezivă şi semnături
„Lupa Capitolina” - mai pe înţelesul tuturor, Lupoaica şi cei doi copii, Remus şi Romulus, mai străluceşte încă în bătaia soarelui. Însă, spinarea uşor-uşor, se dezlipeşte. Iar pe soclu mai sunt lipite şi nişte bucăţi de bandă adezivă.
Monumentul Luptătorilor anticomunişti, din staţie de la Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu” a rămas şi el cu urme după precipitaţii. Şi cu câteva pete albe.
Andrei Mureşanu este un alt personaj pentru care teribiliştii au avut o atracţie deosebită. Oricum, cel puţin pentru soclul pe care este aşezat. Statuia de lângă Teatrul „Sică Alexandrescu” are „numai” o singură culoare nelalocul ei pe soclu - negru, într-un scris ce se vroia probabil stilizat.

„Violenţă psihotronică” pe Ciprian Porumbescu
Statuia lui Ciprian Porumbescu se află la intrarea în parcul ce duce spre Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”. O statuie care n-a scăpat de mesajele „sprayate”, aşa încât cei care au curiozitatea de a trece pe lângă ea pot citi, amuzându-se, „violenţă psihotronică”. Probabil de asta o fi avut parte autorul mesajului, ascultând câte ceva din celebrul compozitor. Statuii îi lipsesc şi nişte bucăţi de marmură din soclu. Cineva se pare că a avut nevoie de ele.
Bustul mitropolitului Şaguna, din faţa Colegiului ce-i poartă numele, arată oarecum binişor: a scăpat doar cu ceva pete şi praf, plus urme ale precipitaţiilor. Şi oricum, bustul e aşezat pe un soclu negru. Farmecul mâzgălirii nu prea ar fi acelaşi, căci pe negru îţi trebuie alb pentru vizibilitate maximă.
Soldatul Necunoscut, din Piaţa Unirii, pare în regulă. Cel puţin nu a fost „graffitizat”. Chiar şi coroanele sunt la locul lor. Pe plăcuţă, însă, cineva s-a găsit să deseneze cu cretă. Şi mai sunt şi ceva urme ale trecerii vremurilor pe soclu. Totuşi, statuia a scăpat de vandalizare.

Portretul robot al desenatorului de ocazie
Amenzi pentru cei care vandalizează sau mâzgălesc statuile sunt. Între 100 şi 500 de lei, conform Legii 61/1991. Pe HCL 627/ 2007, potrivit reprezentanţilor de la Poliţia Locală, amenzile sunt mai mari: între 1000 şi 1500 pentru persoane fizice şi între 1500 şi 2000 de lei pentru persoane juridice. Totuşi, ca să apuci să amendezi, e nevoie să prinzi făptaşul mai întâi. „Au mai fost date amenzi pentru desenare pe pereţi. Amenzi pentru desenarea statuilor nu au fost date. Asta şi pentru că, de regulă, cei care fac astfel de lucruri sunt foarte atenţi în jur, să nu existe cineva în preajmă şi mai ales oameni ai legii. Tot ca o regulă, cei care desenează sunt minori”, a explicat Anca Lăutaru, purtător de cuvânt Poliţia Locală Braşov.  

„Ţine şi de educaţia concetăţenilor”
O parte din statuile municipiului intră în patrimoniul Primăriei Braşov. „Periodic, inspectorii municipalităţii verifică situaţia statuilor, iar acolo unde este cazul se înlocuiesc bucăţile de marmură, basoreliefurile sau alte elemente care sunt degradate şi sunt curăţate în întregime. Se va efectua o nouă verificare a acestor statui şi în maximum două săptămâni, vom remedia toate problemele apărute. În unele cazuri ţine şi de educaţia concetăţenilor noştri, care ar trebui să arate mai mult respect acestor simboluri ale Braşovului”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov. De la documentarea pe teren şi data apariţiei articolului, o parte din statui au fost deja recondiţionate.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie