Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 17:39

Braşov, violenţa în familie: în 10 zile, 18 ordine de restricţie date pe loc de Poliţie

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 11 ianuarie 2019

În toate cazurile a fost vorba de femei, şi nu cu o situaţie precară

Braşov, violenţa în familie: în 10 zile, 18 ordine de restricţie date pe loc de Poliţie

Un important pas înainte pentru protejarea femeilor şi copiilor care sunt victime ale violenţei în familie s-a făcut printr-o modificare legislativă intrată în vigoare la începutul anului.

S-a întors roata: agresorul, şi nu victima, scos din casă
Până acum era necesar să se aştepte 48 de ore până la emiterea ordinului de restricţie, însă noua prevedere legală spune că aceasta se poate emite pe loc. În plus, de cele mai multe ori victimele erau cele obligate să părăsească locuinţa, însă de acum agresorul este obligat să îşi găsească un adăpost până când situaţia se reglementează. La fel de important este şi faptul că poliţiştii pot intra cu forţa în locuinţă pentru protejarea victimelor şi pentru a-l scoate pe agresor de acolo.

Ordinul de restricţie poate fi emis şi chiar dacă victima nu le solicită
Deja, în primele 10 zile ale anului, poliţiştii braşoveni au emis 18 ordine de restricţie provizorii. Acestea pot fi emise chiar dacă victima nu le solicită, atâta timp cât poliţistul constată faptele petrecute. Ordinul provizoriu este valabil 5 zile, după care poate fi emis un altul, pe o perioadă determinată, emis de această dată de către o instanţă.
„Faţă de modalitatea de intervenţie de până acum, în care victima era pusă în situaţia de a depune cerere la tribunal să aştepte 48 de ore pentru eliberarea ordinului de restricţie, acum ordinul poate fi dat pe loc, de către poliţist, la constatarea faptei, pe baza unui chestionar de evaluare a riscului, ceea ce înseamnă şi îndepărtarea agresorului din domiciliu, chiar dacă este domiciliul lui”, a explicat Iolanda Beldianu (foto), preşedintele Asociaţiei Pas Alternativ Braşov.

Numărul mare de cazuri, explicate prin prisma sărbătorilor
Beldianu spune că modificarea legislativă a fost resimţită destul de puternic şi la Braşov, unde s-au eliberat 18 ordine de restricţie provizorii doar în primele 10 zile ale anului. Există însă şi o explicaţie pentru numărul mare al acestora: au fost sărbătorile de iarnă, perioadă în care familiile stau mai mult timp împreună şi riscul apariţiei violenţei este mai ridicat.

Povestea învingătoarelor
Preşedintele asociaţiei explică faptul că, neavând un adăpost, la serviciile acesteia apelează femei care nu pot fi categorisite drept cazuri sociale. Acestea au studii, de multe ori chiar superioare, au un loc de muncă şi o locuinţă. „La noi, de obicei apelează nu cazurile sociale, ci vorbim de persoane, femei, în general, victimele violenţei cu studii, cu o profesie, cu un loc de muncă, dar aflate într-o situaţie de violenţă”, a mai explicat Iolanda Beldianu, care a dezvăluit că media pe anul trecut a fost cam de două-trei femei pe săptămână care au apelat la serviciile asociaţiei.
Îmbucurător este faptul că tot mai multe femei reuşesc să scape de aceste coşmaruri, iar unele dintre acestea îşi pun experienţa în slujba altora care se confruntă cu fenomenul violenţei în familie. „În curând vom ieşi pe piaţă cu un proiect al reţelei învingătoarelor şi aici avem de a face cu doamne care au ieşit din situaţie de câţiva ani, care au trecut printr-un program de reabilitare psiho-emoţională iar acum, fiind ok, echilibrate şi autonome, doresc să ajute şi alte persoane care sunt în astfel de situaţii”, a mai spus Beldianu. În acest moment, în asociaţie există aproximativ 10 persoane active care pot împărtăşi experienţa lor şi să le sfătuiască pe cele aflate în situaţie de risc despre ce au de făcut pentru a reveni la o viaţă normală.

+7 -0

Comentarii

Willy

2019-01-11 11:07:42


Nu contest ca la "parte in parte" gospodarul iese invingator. Dar intreb pentru a mia oara: impotriva femeilor rele de gura (provocatoare) nu se pot lua masuri similare? Poate in cazul prezentei legi sau ce o fi nu au fost consultati psihologii? Au stat legiuitorii de vorba si cu barbatii? Dar cu femeile? Ma indoiesc. Psihologia e praf, dovada examenele psihologice care nu reusesc sa filtreze cum trebuie. De ex: cu multi ani in urma am lucrat om de ordine in cluburi si baruri. Pot spune ca statistic majoritatea scandalurilor erau incepute de barbati in general de la femei (scandaluri care in general se aplanau cat de cat rapid, verbal, rareori se ajungea la smardoiala). Tot statistic marea majoritate a batailor grele se incingeau dupa ce se linisteau barbatii si incepeau femeile sa se umfle: sub iluzoria umbrela a securitatii individuale oferita de gasca de barbati care o sau le insoteau pe femei, acestea din urma deveneau rele de clanța, imgarligau, injurau, strigau, aruncau cu sticle agitand spiritele din nou. Pana si Politia isi punea mainile in cap cand le vedea pe alea cu spume la gura, tavalite pe jos. De abia le urcau in dube. Barbatii veneau a doua zi, mai beam o sticla de vin ne "impacam". Dar femeile lor inca se uitau urat... Asa ca ar fi bine cumva sa fie un echilibru in prevederea asta ca nu cred ca dreptate poate avea cineva doar pentru ca biologic a nascut si poate alapta. Doar pentru ca o femeie duce sarcina si barbatul nu, se face diferenta asta intre sexe. Mama nu e egal cu tata? Daca da, un pic de atentie la aplicarea legii. Eu daca eram legiuitor amendam ambele parti pe loc cu o suma babana si garantat se facea liniste in cuibusorul de nebunii. P.S. Intrebati lucratorii din cluburi ce comportament au barbatii la un club de strip-tease si ce comportament au femeile la un spectacol similar de 8 martie de ex. Concluzie: Codul Penal nu e neaparat de genul masculin.

iolanda beldianu

2019-01-11 09:21:33


Domnule Tirca, multumim pentru interesul manifestat pentru subiect si evidentierea celui mai nou intrument de interventie al politiei in cazurile de violenta domestica. insa as vrea sa fiti mai atent in ceea ce priveste compilarea informatiilor. In Brasov in primele zile le anului s-au inregistrat 18 OPPuri nu pentru ca incidenta cazurilor de violenta este mai mare fata de alte judete (asa cum incerca o colega de-a dv sa afirme zilele trecute)ci pentru ca politistii sunt pregtiti si isi fac datori , nu doar de acum, si astfel femeile victime capata incredere in a-i apela la nevoie. iar referirea la incidenta cazurilor pe care o mentionati ca "justificare" este cu trimitere la susrsele statistice care confirma ca de sarbatori si in perioada de vacante/concedii incidenta e mai crescuta, fara legatura cu starea de fapt de acum. Asa cum ati scris dv se intelege ca numarul mare de OPP isi are cauza in perioada sarbatorilor cand familia sta mai mult impreuna, eludand aspectul practic, pozitiv al interventiei profesioniste a echipajelor care s-au deplast la locul faptelor sesizate la 112. Atentie va rog, ca cei mai putin avizati pot intelege si interpreta eronat si noi ne dorim sa creasca increderea celor aflati in situatie sa apeleze la entitatile responsabile si sa fie incredintati ca sunt sanse sa iasa din relatii abuzive si cu sprijinul comunitatii nu sa se resemneze. multumesc

Zah Ioan

2019-01-11 05:53:12


Foarte bine. Trebuia de mult luata o asemenea masura.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie