leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7028 - 19 aug 07:24

Braşovul are o lege a „noului spital clinic regional de urgenţă”

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 20 decembrie 2017

Deputaţii au avut ultimul cuvânt în cazul acestui act normativ şi au votat „pentru”. Toţi parlamentarii din judeţul nostru au susţinut proiectul, dar s-au împărţit în două tabere în ceea ce priveşte titulatura „regional”

Braşovul are o lege a „noului spital clinic regional de urgenţă”

Deputaţii au aprobat ieri „Legea noului spital”, prin care a fost transferată o suprafaţă de teren de 11,45 hectare de la Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr la Municipiul Braşov în vederea construirii unităţii sanitare. Propunerea a fost aprobată cu  264 voturi pentru, 3 voturi împotrivă şi 2 abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect, astfel că, pentru a intra în vigoare, actul normativ mai trebuie promulgat de preşedintele României şi publicat în Monitorul Oficial.
Parlamentarii braşoveni, indiferent de partid, au votat „pentru”, însă, unii au avertizat că există riscul ca sintagma „regional” - introdusă de senatorul social-democral Florin Orţan în momentul în care legea a fost votată de Senat în data de 14 noiembrie – să se „întoarcă împotriva” Braşovului. De cealaltă parte, social-democraţii susţin că titulatura regional „lărgeşte orizonturile de finanţare”.

„Într-un an vom vedea dacă legea a fost dată pentru a construi spitalul sau pentru a bloca construcţia acestuia”
Astfel, deputaţii PNL de Braşov Mara Mareş şi Gabriel Andronache au anunţat, printr-un comunicat de presă, că „noi, liberalii, am votat legea privind noul spital clinic pentru Braşov. Într-un an vom vedea dacă legea a fost dată pentru a construi spitalul sau pentru a bloca construcţia acestuia”. Aceştia au amintit că proiectul de lege iniţial a fost amendat de majoritatea parlamentară şi i s-a atribuit caracter de „spital regional” viitoarei structuri medicale. „Am subliniat în şedinţa Camerei Deputaţilor că proiectul de lege, pornit de la o iniţiativă civică, a avut în vedere o altă modalitate de realizare. Este posibil ca rangul de spital regional să reducă posibilitatea de finanţare a acestui proiect. Ne exprimăm satisfacţia că acest proiect a devenit lege, inclusiv prin efortul nostru în cadrul procedurii parlamentare şi ne arătăm hotărârea de a monitoriza modul în care majoritatea guvernamentală va asigura fondurile necesare începerii proiectării şi construcţiei spitalului. În bugetul de stat pentru anul 2018 sunt 0 lei pentru acest spital regional de la Braşov. Într-un an de zile vom şti dacă transformarea prin lege a obiectivului de investiţii din spital clinic de urgenţă în spital regional a fost făcută pentru a bloca proiectul sau pentru a-l construi. Sperăm ca experienţa legislativă «aeroportul» să nu fie repetată şi de această dată!”, se arată în comunicat.
Legea a fost votată şi de USR, iar deputatul de Braşov al acestui partid, Tudor Benga, a amintit, tot printr-un comunicat de presă, că actul normativ a fost „co-iniţiat de întreg spectrul politic local, respectiv USR, PNL, PSD şi UDMR. Intrarea Guvernului în acest proiect, prin adăugarea titulaturii de «regional» variantei iniţiale de «spital clinic de urgenţă Braşov», poate face şi bine, în măsura în care Bucureştiul va sprijini financiar investiţia şi în măsura în care parametrii iniţiali sunt respectaţi. Dar poate face şi mult rău, creând instrumentele prin care Guvernul ar putea bloca un proiect conceput iniţial a se putea finaliza şi fără implicarea «centrului», cu ajutorul expertizei de proiect şi a finanţării din partea BERD. Am introdus şi susţinut amendamente menite să corecteze această modificare, dar ele au fost respinse de majoritate, atât în comisii cât şi în plen. Toţi actorii politici locali susţin mai nou că modificarea este de bun augur şi va acea un impact exclusiv pozitiv asupra proiectului. Îmi doresc sincer să fie aşa şi să vedem proiectul demarat şi finalizat cât mai curând”.

„Avem semnale atât de la ministrul Sănătăţii, cât şi de la cel al Fondurilor Europene”
Faptul că toţi parlamentarii de Braşov au fost uniţi în ceea ce priveşte susţinerea acestui proiect a fost remarcat şi de social-democraţii braşoveni care, tot printr-un comunicat de presă. De asemenea, preşedintele PSD Braşov, ministrul Tineretului şi Sportului Marius Dunca a amintit că „a existat opoziţie în comisii” şi „a fost nevoie de mai multe intervenţii pentru ca acest act normativ să aibă un traseu rapid”. Totodată, el a arătat că  în viitor „trebuie să continuăm colaborarea cu autorităţile locale. (...) În acelaşi timp, este bine că ne putem baza pe ajutorul Guvernului. Vă reamintesc, în timp ce proiectul de lege se afla în Parlament, Guvernul a adoptat un memorandum prin care se angajează să construiască un spital regional la Braşov. Avem semnale certe şi pozitive, atât de la ministrul Sănătăţii, cât şi de la cel al Fondurilor Europene”. 
La rândul său, deputatul braşovean social-democrat Viorel Chiriac a ţinut să le mulţumească tuturor colegilor din PSD: „Şi colegii noştri din ţară ne-au ajutat, mai ales împotriva acelora care aduceau tot felul de argumente numai ca să nu avem o lege care să ne permită să luăm o parte mică de teren de la Institutul Cartofului, pentru un spital mare. Le-am transmis, de la tribuna Parlamentului, celor care au mai făcut o ultimă încercare, că totul va fi bine pentru braşoveni. Sintagma de  «regional» lărgeşte orizonturile de finanţare pentru un proiect important al întregii zone, nu doar al Braşovului”.

 

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotional